DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Dreimane: ES valstu pārvaldes efektivitāti nosaka strādājošo profesionalitāte un motivācija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīga, 2015.gada 20.marts. Šodien Rīgā vadošie ES eksperti valsts pārvaldes jomā apsprieda divus nozīmīgus jautājumu blokus - publiskie pakalpojumi un cilvēkresursi.

Uzrunājot EUPAN Inovatīvu publisko pakalpojumu un Cilvēkresursu vadības darba grupu sanāksmes dalībniekus, Latvijas Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsvēra: "Valsts pārvaldes lielākā bagātība ir cilvēki, kuri sniedz pakalpojumus, izstrādā tiesību aktu projektus, modernizē valsts pārvaldību. Cilvēki ir tie, kuri ar savu intelektuālo darbu attīsta valsti un Eiropas Savienību."

Divu dienu sanāksmē piedalījās vadošie Eiropas Savienības dalībvalstu, Norvēģijas, Turcijas, kā arī Eiropas Komisijas eksperti valsts pārvaldes jautājumos. Tikšanās laikā dalībnieki apsprieda paveikto būtiskākajos pārvaldes reformu jautājumos ES līmenī, aktualizējot šādas tēmas - valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošana, reformu ieviešana, sabiedrības līdzdalība un digitālās tehnoloģijas, līderība valsts pārvaldē, organizācijas kultūra un jaunas paaudzes iesaiste darbam valsts iestādēs.

"Latvija augstu novērtē citu valstu pieredzi veidojot valsts pārvaldi, mēs izvērtējam to labo praksi un tiecamies, lai sasniegtu visaugstāko līmeni," pauda E.Dreimane. Viņa atgādināja, ka Latvija pārvaldes reformu jomā ir paveikusi daudz: ieviesta valsts pārvaldes darba izvērtēšanu vienotā elektroniskā rīkā; iedzīvināta atklāta augstākā līmeņa vadītāju atlasi; izveidota vienota administratīvā sloga vietne, kur katrs iedzīvotājs var ziņot par konstatētiem nesamērīgiem administratīvā sloga gadījumiem; izveidota mobilā aplikācija, kur izvērtē valsts pārvaldes iestāžu darbu; ieviesta vienota darba laika uzskaites sistēma visā valsts pārvaldē; dokumentu aprite valsts pārvaldē notiek elektroniski u.c. "Taču virsotnes nav sasniegtas, uz tām vēl esam ceļā, jo valsts pārvalde nekad nebūs tik laba, lai nevarētu to vēl uzlabot," teica E.Dreimane.

Eksperti strādāja darba grupās. Inovatīvu publisko pakalpojumu grupas fokuss bija vērsts uz sabiedrības līdzdalības lomu valsts pārvaldībā, valdības centra funkciju stiprināšanu un Tool Box (rīku kasti), kas ir visu dalībvalstu labās prakses apkopojums. Eksperti nonāca pie secinājuma, ka iespējams vēl vairāk uzlabot valsts pārvaldes reformu efektivitāti, jo ir apzināti riski un skaidrs reformu ieguvums.

Pārrunājot iespējas, ko sniedz jaunās tehnoloģijas sabiedrības iesaistē, eksperti veltīja atzinīgus vārdus Latvijā izveidotajai aplikācijai "Futbols", kas sniedz iespēju nekavējoties novērtēt valsts iestāžu darba kvalitāti. Arvien lielāku lomu sabiedrības līdzdalībā lēmumu pieņemšanas procesā spēlē jaunās tehnoloģijas, tās vienlaikus ļauj valsts pārvaldes darba procesu un pakalpojumu uzlabošanu veikt ciešā sadarbībā ar iedzīvotājiem, atzina tikšanās laikā.

Latvijas eksperti atkārtoti uzsvēra, ka valsts pārvaldēm jāturpina ieviest centralizētas pieejas princips, kad no klienta netiek pieprasīti jau iepriekš iesniegtie dokumenti. Iestādēm jārīkojas centralizēti, sniedzot pakalpojumus arī pārresoru līmenī.

Savukārt Cilvēkresursu vadības darba grupu sanāksmes dalībnieki apsprieda vadītāja lomu valsts pārvaldē un kā tā mainās modernajā vidē. Tāpat dalībnieki dalījās pieredzē par organizācijas kultūrām. Apspriežot jauniešu nodarbinātības jautājumus, dalībnieki meklēja risinājumus, kā uzlabot valsts pārvaldes sektora sadarbību ar jaunatni, tādejādi rosinot interesi par darbu valsts pārvaldē.

EUPAN Inovatīvu publisko pakalpojumu un Cilvēkresursu vadības darba grupu galvenais mērķis - nodrošināt uz klientu orientētas valsts pārvaldes ieviešanu, kā arī veicināt valsts pārvalžu reformas un uzlabojumus. Sanāksmes rezultātus Latvijas Valsts kanceleja iesniegs Eiropas Komisijai, lai tos turpmāk izmantotu ES valsts pārvalžu cilvēkresursu politikas un publisko pakalpojumu politikas attīstībā.

Attēls: https://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157649113546853/

Par Eiropas Savienības valsts pārvaldes forumu (EUPAN):

EUPAN misija ir uzlabot Eiropas valsts pārvalžu sniegumu, konkurētspēju un kvalitāti, attīstot jaunus rīkus un metodes valsts pārvaldes jomā, kas balstās uz dalībnieku viedokļu, pieredzes un labās prakses apmaiņu. EUPAN biedri ir par valsts pārvaldes jautājumiem atbildīgo institūciju pārstāvji no ES dalībvalstīm, Norvēģijas, Turcijas, kā arī pārstāvji no Eiropas Komisijas un Eiropas Valsts pārvaldes institūta.

Latvijas prezidentūras ES Padomes laikā Valsts kanceleja vada EUPAN darba grupas, nodrošinot kopīgi definēto mērķu sasniegšanu. Gatavojoties prezidentūrai, Latvija kopā ar Itāliju un Luksemburgu, definēja trio valstu prioritāros darbības virzienus, kas vērsti uz valsts pārvaldes nākotnes lomas pārskatīšanu, īpaši akcentējot divus mērķus: inovatīva un atklāta valsts pārvalde, kas veicina uzticību un godīgumu un efektīvi, vienoti un caurskatāmi publiskie pakalpojumi. Plašāk: http://www.mk.gov.lv/lv/content/latvijas-prezidentura-eiropas-savienibas-padome

Diana Germane

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI