DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. decembrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

2014.gadā valdības būtiskākie darbi - sociālās nevienlīdzības mazināšana un drošības stiprināšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Gatavošanās Latvijas prezidentūrā Eiropas Savienības (ES) Padomē, valsts drošības garantēšana saistībā ar situāciju pasaulē, pensiju indeksācijas atkal uzsākšana un jauniešu bezdarba problēmu risināšana, Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas skanējums starptautiskā mērogā, reformas tiesu sistēmā un valsts sniegtais atbalsts Krievijas noteiktā embargo skartajiem komersantiem un virkni citu nozīmīgu darbu valdība īstenojusi 2014.gadā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma: "2014.gadā valsts budžetā pirmo reizi ieviesām vidēja termiņa plānošanu, šis budžets ielika labu pamatu, ņemot vērā krīzes mācības – tā izstrādē dominēja stabilas un ilgtspējīgas attīstības argumenti. 2014.gadā valdības prioritātes bija sociālās nevienlīdzības mazināšana, pārskatot darbaspēka nodokļa slogu, ģimenēm ar bērniem dzīves kvalitātes paaugstināšana un starptautiskajā kontekstā – savas drošības stiprināšana. 2015.gads būs nozīmīgs ar Latvijas prezidentūru ES Padomē".

2015.gada pirmajā pusē norisināsies Latvijas prezidentūra ES Padomē. Valdība ir paveikusi apjomīgu darbu prezidentūras dienaskārtības gatavošanā un prioritāšu noteikšanā. 2014.gads valsts ārpolitikā bija nozīmīgs gads arī drošības kontekstā – apritēja 10 gadi, kopš Latvija ir NATO dalībvalsts, NATO samitā Velsā apstiprināts reaģēšanas plāns, parakstīts protokols par dalību Apvienotajos reaģēšanas spēkos, akreditāciju saņēmis izveidotais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs.

Sagatavots un Saeimā pieņemts 2015.gada budžets, kurā īpaša uzmanība pievērsta aizsardzībai, veselībai, izglītībai un iekšlietām. 2015.gada budžetā ir pildīts solījums uzņēmējiem – samazināts iedzīvotāju ienākumu nodoklis līdz 23%. No 1.janvāra par 40 eiro palielināsies minimālā alga, kas ir viens no īstenotajiem pasākumiem ienākumu nevienlīdzības mazināšanā.

Pēc piecu gadu pārtraukuma visā Latvijā īstenots vasaras nodarbinātības pasākums 15-18 gadu veciem skolēniem. Algotu darbu viena mēneša garumā vasarā strādāja 10 000 skolēnu. Sekmīgi uzsākta arī jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem bezdarba mazināšanas iniciatīva – Jauniešu garantija. Programma izveidota, lai palīdzētu jauniešiem atgriezties izglītībā vai iekļauties darba tirgū

Gadu ātrāk nekā plānots, šā gada 1.oktobrī atsākta pensiju indeksācija, to attiecinot uz vienādu daļu - 285 eiro. Pensijas indeksētas, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu (inflāciju valstī) un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma (vidējo algu pieaugumu valstī).

Īstenota virkne pasākumu komersantu atbalstam un pārorientācijai uz jauniem eksporta tirgiem pēc Krievijas ieviestā embargo lauksaimniecības produktiem, izejvielām un pārtikas precēm. Lai arī tieša ietekme no Krievijas embargo mūsu uzņēmējiem nav, valdība ņēma vērā, ka pieauga iekšējā konkurence Eiropas tirgū un komersantu atbalstam veica vairākus atbalstošus pasākumus.

2014.gads bija īpaši vērtīgs kultūrā – Rīgā kā Eiropas kultūras galvaspilsētā visu gadu norisinājās dažāda līmeņa pasākumi, kurus klātienē bez maksas vēroja vairāk nekā 1,5 miljoni interesentu. Latvijas kultūra, izglītība un visa sabiedrība kopumā šogad kļuva par vienu modernām tehnoloģijām aprīkotu funkcionālu izziņas vietu bagātāka – šā gada augustā tika atklāta Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka jeb "Gaismas pils".

Ar būtiskāko valdības paveikto darbu apkopojumu iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā: http://ej.uz/cwv1

Nākamajā gadā līdztekus Latvijas prezidentūrai ES Padomē, paredzēts stiprināt valsts pārvaldi, lai tā darbotos efektīvāk, spētu piesaistīt labākos nozaru ekspertus darbā valsts pārvaldē, mazinātu administratīvo slogu tiesību aktu izstrādes un sagatavošanas procesā. 2015.gadā svarīga būs arī nacionālā drošība, veselības un sociālie jautājumi, ekonomikas konkurētspēja. Jau no 2015.gada 1.janvāra valsts pārvalde savā vizuālajā identitātē izmantos Latvijas valsts ģerboni, simbolizējot valstisko funkciju, atbildību pret sabiedrību un valsts suverenitāti.

Ar nozaru 2015.gadā aktuālo plānoto un īstenojamo jautājumu apkopojumu iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā: http://ej.uz/eney

Zaiga Barvida
Komunikācijas departamenta vadītājas vietniece

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI