DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
19. decembrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

PVD pirmssvētku laikā aicina pārtikas produktus iegādāties pārdomāti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunā gada sagaidīšanas svinībām, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina pārtikas produktus pirkt pārdomāti, gatavot ar prātu un pareizi uzglabāt.

Pārtikas produktus iegādājieties tikai legālā tirdzniecības vietā – veikalā, tirgū vai no zināma, jau pārbaudīta zemnieka vai tirgotāja. Lai pasargātu savu un tuvinieku veselību - nepērciet nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus, neiegādājieties tos neatļautās tirdzniecības vietās – pagalmos, tirgū no tā saucamajiem ratiņtirgotājiem, no automašīnu bagāžniekiem, kāpņutelpās.

Lai gan parasti ap svētku laiku tirdzniecības vietās valda liela burzma un no tām gribas tikt ārā pēc iespējas ātrāk, nesteidzieties! Izlasiet produkta marķējumu:

  • kāds ir tā derīguma termiņš – vai nebeidzas jau šodien;
  • vai produkta sastāvā nav alerģiju izraisošo sastāvdaļu, it sevišķi ja Jums vai kādam no ģimenes locekļiem ir pārtikas alerģijas;
  • kādā temperatūrā produkts jāuzglabā, lai tas nesabojātos.

Pārliecinieties, vai pārtikas produkta iepakojums nav bojāts un vai tas arī tirdzniecības vietā ir uzglabāts atbilstošos apstākļos, iepirkumu grozā lieciet pārtikas produktus, kurus izmantosiet ražotāja norādītā derīguma termiņa ietvaros.

Nebaidieties preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža!

Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet tomēr - saglabājiet pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu. Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informējiet PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Atgriežoties mājās, pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ielieciet ledusskapī.

Atcerieties – jēlos produktus no gatavajiem gan uzglabā, gan apstrādā atsevišķi. Ledusskapī neturiet svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, blakus jēlai gaļai vai zivīm, gatavojot – lietojiet atsevišķus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgājiet ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad esat tos izmantojuši jēlproduktu apstrādei. Produktus uzglabājiet slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus, tā lai nenotiktu šķērspiesārņojums.

Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādejādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība.

Higiēnas prasības jāievēro ne tikai tirgotājiem, bet arī pašiem! Sākot gatavot, ar ziepēm nomazgājiet rokas! Mazgājiet rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem.

Karsto ēdienu pasniedziet uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabājiet to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesējiet un novietojiet aukstumā. Vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas, taču, ja to darāt – ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdienu jāsilda vismaz +75°C temperatūrā.

Salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabājiet pārlieku ilgi, pat ja tie ievietoti ledusskapī. Ja neapēdat visu tajā pašā dienā, atstājiet aukstumā un apēdiet ne vēlāk kā nākamajā dienā. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievienojiet neilgi pirms ēdiena celšanas galdā.

Pārtikas un veterinārais dienests visiem vēl gaišus un garšīgus svētkus!

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Anna Joffe

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI