DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijas ekonomikas attīstība ir saistīta ar tendencēm ārējā vidē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šā gada 3.ceturksnī, salīdzinot ar 2.ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) Latvijā palielinājās par 0,5 % (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem) un bija par 2,4 % lielāks nekā pirms gada. Kopumā šogad trīs ceturkšņos IKP bija 2,5 % lielāks nekā 2013.gada atbilstošajā periodā.

Tautsaimniecībā turpinās gada pirmajā pusē vērojamās tendences – eksporta iespējas ierobežo situācija ārējos tirgos, bet iekšzemes pieprasījuma pieauguma tempi ir mēreni.

Latvijas ekonomikas attīstība ir cieši saistīta ar tendencēm ārējā vidē. Ekonomiskā situācija Latvijai nozīmīgākajā eksporta tirgū – ES - pakāpeniski uzlabojas, tomēr process ir lēnāks nekā tika prognozēts iepriekš. Savukārt eksportētājus, kuri galvenokārt orientējas uz austrumu tirgiem, ietekmē ekonomiskās situācijas pavājināšanās Krievijā. Lai arī 3.ceturksnī preču eksporta apjomi bija par 3,2 % lielāki nekā pirms gada, pakalpojumu eksporta apjomi šajā laikā ir samazinājušies par 6,4 %. Kopumā preču un pakalpojumu eksporta apjomi 3.ceturksnī praktiski ir saglabājušies iepriekšējā gada 3.ceturkšņa līmenī.

Privātais patēriņš šogad pieaug lēnākos tempos nekā pērn – lai arī šogad salīdzinoši strauji ir augusi darba samaksa, nodarbinātības kāpums ir lēnāks nekā pagājušajā gadā. Šogad 3.ceturksnī mājsaimniecību patēriņš bija par 2,1 % lielāks nekā pirms gada.

Arī investīciju dinamika ir ļoti mērena, ko lielā mērā ietekmē uzņēmēju nogaidošais noskaņojums saistībā ar pieaugošo nenoteiktību ārējā vidē. Šogad 3.ceturksnī veikto investīciju apjoms bija par gandrīz 2 % mazāks nekā pirms gada. Investīciju dinamika ir ietekmējusi preču un pakalpojumu importa apjomus, kas 3.ceturksnī bija par 1,1 % mazāki nekā pirms gada.

Nozaru griezumā lielākais devums IKP pieaugumā 3.ceturksnī bija komercpakalpojumiem un tirdzniecībai, kas kopā veidoja pusi no visa IKP pieauguma. Savukārt ražošanas apjomu samazinājums gada griezumā bija vērojams lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē (par 5,9 %), kā arī apstrādes rūpniecībā (par 0,6 %).

Ekonomikas ministrija prognozē, ka IKP pieauguma tempi šogad kopumā būs 2,5 %. IKP pieauguma tempu pavājināšanās šajā gadā ietekmēs arī izaugsmes rādītājus 2015.gada pirmajā pusē un kopumā 2015.gadā IKP pieaugums varētu būt 2,5 – 3 % robežās.

Jānis Salmiņš
EM Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktora vietnieks

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI