22. novembrī, 2014
TĒMA: Finanses

Valsts ieņēmumu dienests aicina informēt par saimnieciskās darbības izbeigšanu

Lai izvairītos no nevajadzīgiem izdevumiem nodokļu nomaksas jomā, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) aicina saimnieciskās darbības veicējus, kuri vēl nav informējuši VID par savas saimnieciskās darbības izbeigšanu, paziņot par to līdz 2014.gada beigām un atgādina, ka neaktīviem saimnieciskās darbības veicējiem, kuru aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis no 2014.gada saimnieciskās darbības ienākuma būs mazāks nekā 50 EUR, 2015.gadā būs pienākums samaksāt minimālo nodokli 50 EUR apmērā.

Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 19.panta 2.1daļā un Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 6.panta piektajā daļā ir noteikts, ka minimālais nodoklis no saimnieciskās darbības ir 50 EUR. Tādēļ aicinām saimnieciskās darbības veicējus, kuri vēl nav informējuši VID par savas saimnieciskās darbības izbeigšanu, par to savlaicīgi – līdz 2014.gada beigām – ziņot VID.

Saimnieciskās darbības veicējam minimālais nodoklis – 50 EUR – nav jāmaksā, ja:

• taksācijas gadā par darbiniekiem ir veikti iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi vai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, vai valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par sevi kā pašnodarbinātu personu;
  • taksācijas gadā ir reģistrēta vai izbeigta saimnieciskā darbība vai pabeigts likvidācijas process;
  • saimnieciskā darbība reģistrēta pirmstaksācijas gadā.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām nodokļu maksātājus zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, vērsties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai uzdot jautājumus rakstiski VID mājaslapas sadaļā "Kontakti".

Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa
Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciālistee