DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ministru prezidente: jāveido pilna spektra aizsardzības un atturēšanas politika Baltijas reģionā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 20.novembrī, Ministru prezidente Laimdota Straujuma tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, lai pārrunātu alianses drošības un aizsardzības stiprināšanu pēc Krievijas agresijas Ukrainā, Velsas samita lēmumu iedzīvināšanu, t.sk., NATO Gatavības rīcības plānu, kā arī stratēģiskās komunikācijas nozīmi, īpaši tā dēvētā „hibrīdkara modeļa” kontekstā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pateicās par NATO iesaisti un noteikto rīcību, stiprinot drošību Baltijas valstīs pēc Krievijas agresijas Ukrainā. "Krievijas agresija Ukrainā un starptautisko tiesību neievērošana ir iedragājusi stratēģisko drošības vidi, tādēļ arī NATO piemērojas šīm izmaiņām, t.sk., nostiprinot sabiedroto drošību un īstenojot nepieciešamos aizsardzības pasākumus. NATO ir aizsardzības savienība, tā nevienu neapdraud, bet nodrošina sabiedroto drošību. NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga vizīte Latvijā ir ļoti nozīmīga un apliecina NATO klātbūtni Latvijā. Mēs ļoti augstu novērtējam kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumus mūsu reģionā," uzsver L.Straujuma.

Tikšanās laikā pārrunāti arī NATO samitā Velsā pieņemtie lēmumi, kas ir stratēģiski ļoti svarīgi Latvijai un Baltijas reģionam, t.sk., NATO Gatavības rīcības plāns, kas paredz turpināt un stiprināt pieņemtos kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumus, kas tiek īstenoti kopš Krimas okupācijas un aneksijas. Plāns ir vērsts uz alianses dalībvalstu aizsardzības un reaģēšanas spēju stiprināšanu, lai adekvāti varētu stāties pretim izaicinājumiem.

J.Stoltenbergs atzinīgi novērtēja Latvijas apņemšanos vēlākais līdz 2020.gadam panākt aizsardzības budžetu 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmēra, tāpat kā Igaunijā. "Latvijas lēmums palielināt finansējumu aizsardzībai ir apsveicams, turklāt svarīgi ir ne tikai rast finansējumu, bet investēt to tālredzīgi un nepieciešamajās sfērās. Esmu guvis pārliecību, ka Latvija rīkojas pārdomāti. Investīcijas drošībā un aizsardzībā ir katras valsts pienākums, arī miera laikos," norādīja J.Stoltenbergs. 

L.Straujuma apliecināja, ka ārējā un iekšējā drošība ir valdības prioritāte.

NATO ģenerālsekretārs atzinīgi novērtēja arī Latvijā izveidoto NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra izveidi, izceļot tā nozīmi aizsardzības spēju stiprināšanā, lai stātos pretī hibrīdkara draudiem.

Signe Znotiņa - Znota
Ministru kabineta preses sekretāre

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI