DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Valsts ieņēmumu dienests ziņo par deviņu mēnešu darbības rezultātiem un 2014.gada 3.ceturkšņa aktualitātēm

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ziņojot par Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) galvenajiem darbības rezultātiem šī gada deviņos mēnešos, secināts, ka VID administrētie nodokļu ieņēmumi 2014.gada deviņos mēnešos ir 5,3 miljardi eiro.

VID ģenerāldirektore I.Pētersone informēja, ka autoservisu nozares uzraudzības un kontroles pasākumu rezultātā 2014. gada jūlijā un augustā vidējā darba samaksa šajā nozarē palielinājusies par 496,49 tūkst. eiro. 2014.gada septembrī un oktobrī 31 darba devējs ir precizējis informāciju par iepriekšējo periodu (no janvāra līdz jūlijam) darbinieku ienākumiem. Tajā skaitā pieci nodokļu maksātāji ir precizējuši informāciju par periodu no janvāra līdz jūlijam par summām no 1420 eiro līdz 3067 eiro. Vidēji viens nodokļu maksātājs ir palielinājis darba algu par 52 eiro. Salīdzinot ar jūniju, 2014.gada jūlijā un augustā par 4,9% palielinājies algu saņēmušo darbinieku skaits. Tas liecina, ka šāda stratēģija ēnu ekonomikas apkarošanā izrādījusies veiksmīga.

Tāpat I.Pētersone informēja par VID jauno pieeju brīvprātīgas nodokļu saistību izpildes veicināšanai. Viņa norādīja, ka saskaņā ar VID veiktajiem aprēķiniem valsts kopbudžeta ieņēmumu plāna izpildi faktiski ietekmē 3% juridisko personu, kas ik gadu nodrošina vidēji 93%–95% no visiem nodokļu ieņēmumiem. Tādējādi, izvērtējot pēc riska kritērijiem visus nodokļu maksātājus, kuru veiktās nodokļu iemaksas valsts budžetā iepriekšējā gadā pārsniedz 100 000 eiro, pieņemts lēmums līdz 2015. gada 1.maijam nodokļu kontroles pasākumus neveikt 2300 godprātīgajiem nodokļu maksātājiem.

Skaidrojot uzņēmēju pretrunīgi vērtētos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par kases aparātu tehniskajām prasībām un lietošanas kārtību, I.Pētersone uzsvēra, ka 83% nodokļu maksātāju tie neskars, jo lietošanas prasības tiks diferencētas atkarībā no nodokļu maksātāja preču piegāžu un/vai sniegto pakalpojumu kopējās vērtības noteiktā uzņēmuma struktūrvienībā.

Preses konferencē I.Pētersone informēja arī par VID veiktajiem pievienotās vērtības nodokļa plaisas aprēķiniem un VID plāniem aktīvi iesaistīties Eiropas Komisijas speciāli izveidotajā darba grupā pievienotās vērtības nodokļa plaisas aprēķina metodikas pilnveidošanai.

Savukārt VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā K.Čerņeckis informēja par izmeklēšanas gaitu saistībā ar vienu no lielākajiem pēdējā laikā atklātajiem organizētajiem noziedzīgajiem grupējumiem, kura rūpals bija cigarešu kontrabanda. VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldi atklāja Krievijas un Latvijas pilsoņu organizētu personu grupu, kura, izmantojot jūras transportu, Latvijā ieveda kontrabandas cigaretes no Krievijas. Pēc VID speciālistu aplēsēm novērstais kaitējums valstij ir aptuveni 1,7 milj. eiro. Īpaši svarīgi, ka tika atklāta ne tikai kontrabandas krava, bet arī tās organizētāji un izpildītāji.

Tāpat tika ziņots, ka mainīsies VID Muitas kriminālpārvaldes nosaukums: no 2014.gada 12.novembra to sauks Muitas policijas pārvalde. Nosaukuma maiņa nav saistīta ar pārvaldes reorganizāciju, bet vārda salikuma "kriminālpārvalde" divējādo izpratni un grūtībām veikt struktūrvienības nosaukuma nepārprotamu tulkojumu svešvalodās.

VID Sabiedrisko attiecību daļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI