DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Publiskai apspriešanai nodod koncepcijas projektu par zemes dzīļu izmantošanu investīciju piesaistei Latvijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (turpmāk – VARAM) ir izstrādājusi koncepcijas projektu par zemes dzīļu izmantošanas tiesiskā regulējuma pilnveidošanu potenciālo investīciju piesaistei (turpmāk – koncepcija), kas publiskai apspriešanai ir nodots ceturtdien, 2014.gada 23.oktobrī, pēc tā izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē.

Tā izstrādāta ar mērķi veidot labvēlīgu investīciju vidi derīgo izrakteņu nozarē, kā arī veicināt zemes īpašnieku ieinteresētību zemes dzīļu resursu izpētē un izmantošanā.

Koncepcijā raksturota pašreizējā situācija zemes dzīļu izmantošanā – normatīvais ietvars, zemes dzīļu īpašumtiesības, zemes dzīļu zināmie un perspektīvie resursi un pieejamā ģeoloģiskā informācija, iesaistītās institūcijas un sabiedrības grupas, ekonomiskie instrumenti zemes dzīļu izmantošanā un zemes dzīļu izmantošanas nozīme tautsaimniecībā.

Vienlaikus identificēta virkne problēmu un kritiski izvērtēts zemes dzīļu izmantošanu regulējošais normatīvais ietvars, īpaši pievēršot uzmanību zemes dzīļu īpašumtiesībām. Latvijā, atšķirībā no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, zemes dzīles bez atrunām un izņēmumiem pieder zemes īpašniekam. Šāda situācija kavē resursu efektīvu izpēti un apgūšanu, kā arī rada investīcijām nedraudzīgu vidi

Uz nepieciešamību pilnveidot zemes dzīļu izmantošanas tiesisko regulējumu uzmanību vērsusi arī Lielo un stratēģiski nozīmīgo investoru padome, pie kuras vērsušies ārvalstu investori, kas gatavi veikt ģeoloģisko izpēti, ņemot vērā, ka pieejamā ģeoloģiskā informācija liecina, ka Latvijā varētu būt teritorijas, kas perspektīvas krāsaino metāla rūdu meklēšanai.

Tā kā Latvijā šobrīd netiek iegūtas metālu rūdas un metāli, attīstot zemes dzīļu izpēti varētu tikt piesaistītas ievērojamas investīcijas, kā arī radītas jaunas darbavietas. Tāpat, attīstoties zemes dzīļu izpētei, tiktu papildinātas vietējo ģeoloģijas speciālistu zināšanas par zemes dzīļu uzbūvi,  kas tādējādi veicināto to profesionālo izaugsmi. Savukārt tas veicinātu zināšanu pārnesi ieguves rūpniecības jomā, kuru šobrīd Latvijā nav.

Pozitīvu izpētes rezultātu gadījumā,  attīstot ieguves rūpniecību un iegūstot derīgos izrakteņus, attīstītos saistītās nozares – transports un loģistika, mašīnbūve un metālapstrāde, ķīmiskā rūpniecība, kā arī ievērojami pieaugtu Latvijas eksporta apjomi, vienlaikus nodrošinot ar vietējiem resursiem esošos uzņēmumus un attīstot jaunus ar konkrēto iegūto resursu tālāku apstrādi un izmantošanu saistītos uzņēmumus.

VARAM sagatavotajā koncepcijā ir piedāvāti vairāki rīcības virzieni, nosakot dažus īpašuma tiesību aprobežojumus. Koncepcijā minētie risinājumi, kas ierobežotu zemes īpašnieku tiesības uz zemes dzīlēm, nenozīmēs zemes virskārtas atsavināšanu. Īpašuma tiesību aprobežojumu gadījumā paredzēta taisnīga kompensācija zemes īpašniekam, ko, pēc vienošanās ar zemes īpašnieku, visdrīzāk, maksās komersants – zemes dzīļu izmantotājs.

Plašāk ar koncepcijas projektu iespējams iepazīties http://tap.mk.gov.lv/lv/mk//tap/?pid=40337536 . Aicinām visus interesentus savus komentārus un priekšlikumus nosūtīt VARAM uz e-pastu: pasts@varam.gov.lv līdz 2014.gada 14.novembrim.

Kristīne Kļaveniece
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI