DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Uzlabos farmaceitiskās aprūpes kvalitāti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 23.oktobrī, Valsts sekretāru sanāksmē izskatīti un tālākai apstiprināšanai valdībā virzīti Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi aptieku darbības noteikumos ar mērķi uzlabot farmaceitiskās aprūpes kvalitāti.*

VM uzsver, ka nav pieļaujama situācija, kad aptiekas darba laikā klientiem nav pieejama farmaceita konsultācija. Normatīvajos aktos ir definētas farmaceita un farmaceita asistenta kompetences, paredzot, ka farmaceita asistents aptiekā var strādāt tikai farmaceita uzraudzībā nevis patstāvīgi. Lai uzsvērtu nepieciešamību nodrošināt kvalitatīvu farmaceitisko aprūpi, grozījumos paredzēts, ka visā aptiekas darba laikā ir jāatrodas farmaceitam, izņemot Farmācijas likumā atrunātajos izņēmuma gadījumos. Noteikumi stāsies spēkā 2015.gada 1.jūlijā.

Tāpat grozījumos paredzēts aptiekām definēt minimālo darba laiku, nosakot, ka aptiekas apdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju skaits pārsniedz 2 tūkstošus, strādā ne mazāk kā 40 stundas nedēļā.

Grozījumos paredzēts arī noteikt vienotas prasības aptiekām, kurās klientiem tiek piedāvāts atbalsts veselības paškontroles veikšanai (izmērīt asinsspiedienu, glikozes līmeni, holesterīna līmeni u.c.). Aptiekās jau šobrīd ir iespējams veikt dažāda veida pašaprūpes atbalsta pakalpojumus, tāpēc grozījumos iekļautas prasības gan telpām, gan ierīcēm, gan veikto mērījumu  dokumentācijai un uzglabāšanai.

Jau šobrīd spēkā esošajos noteikumos ir paredzēta prasība izsniegt recepšu zāles ar rakstisku informāciju (par pacientu, kam zāles nepieciešamas, lietošanas norādījumi, zāļu uzglabāšanas norādījumi u.c.). Grozījumos ir noteikta prasība šo informāciju recepšu zālēm pievienot ar aptiekas uzlīmi. Plānots, ka prasība stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Tāpat grozījumos paredzēta arī prasība farmaceitiem un farmaceitu asistentiem aptiekā, apkalpojot klientus, pie apģērba nēsāt reģistrācijas apliecību – piespraudi.

Noteikumi stāsies spēkā 2015.gada 1.jūlijā.

*Ministru kabineta 2010.gada 23.marta noteikumi Nr.288 "Aptieku darbības noteikumi"

VM Komunikācijas nodaļa; preses sekretāre
Aija Bukova-Žideļūna

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI