22. oktobrī, 2014
TĒMA: Politika

Apstiprināti 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien apstiprināja 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus un paziņoja 12.Saeimā ievēlētos deputātus.

Atbilstoši tiem 12.Saeimā ievēlēti sešu partiju un partiju apvienību – "Saskaņas" sociāldemokrātiskās partijas, partijas "Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienības, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Latvijas Reģionu Apvienības un No sirds Latvijai deputātu kandidāti, kuru pārstāvētie saraksti vēlēšanās saņēmuši vismaz 5 procentus no nodoto balsu kopskaita.

12.Saeimā "Saskaņai" sociāldemokrātiskajai partijai būs 24 deputātu vietas, partijai "Vienotība" – 23 vietas, Zaļo un Zemnieku savienībai – 21 vieta, Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" – 17 vietas, Latvijas Reģionu Apvienībai – 8 vietas un No sirds Latvijai – 7 vietas.

12.Saeimas vēlēšanās piedalījušies 913491 jeb 58,85 procenti balsstiesīgo pilsoņu, no tiem ārvalstīs - 23116  jeb 26,42 procenti no ārvalstīs reģistrēto vēlētāju skaita. Iespēju nobalsot savā atrašanās vietā izmantojuši 22499 jeb 1,45 procenti vēlētāju. Savukārt balsi glabāšanā trīs dienas pirms vēlēšanām nodevuši 30342 jeb 1,95 procenti balsstiesīgo.

12.Saeimas vēlēšanās tika saņemtas 912553 derīgas vēlēšanu aploksnes, kurās bija 906538 derīgas vēlēšanu zīmes. No visām derīgajām vēlēšanu zīmēm 565237 jeb 62,35 procenti vēlēšanu zīmju bija grozītas, t.i. tādas, kurās vēlētāji ar "+" bija atzīmējuši tos kandidātus, kuru ievēlēšanu īpaši atbalsta, vai svītrojuši tos kandidātus, kuru ievēlēšanu neatbalsta.

Balsot ar tukšu vēlēšanu aploksni 12.Saeimas vēlēšanās izvēlējušies 2078 vēlētāji, kas veido 0,23 procentus no derīgo aplokšņu kopskaita. 97 vēlēšanu aploksnēs atrastas saplēstas vēlēšanu zīmes, 6 aploksnēs – cita vēlēšanu apgabala zīmes, bet 3834 vēlētāji aploksnē bija ievietojuši vairākas dažāda satura vēlēšanu zīmes. No šīm zīmēm neviena zīme nav līdzskaitīta, jo, ņemot vērā to, ka katram vēlētājam vēlēšanās ir tikai viena balss, tad šādos gadījumos nav iespējams konstatēt vēlētāja gribu. Tādējādi vēlētāju sabojātais balsojums 12.Saeimas vēlēšanās veido 0,43% no derīgo aplokšņu skaita.

12.Saeimas vēlēšanas notika 2014.gada 4.oktobrī.

12.Saeimas vēlēšanās ievēlēto deputātu sarakstu skat. faktu lapā pielikumā.

Kristīne Bērziņa
CVK Informācijas nodaļas vadītāja