DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu Ārlietu ministriju valsts sekretāru tikšanās: reģionālajā sadarbībā sasniegts daudz, jāvirzās tālāk

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
20. un 21. oktobrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs piedalījās ikgadējā astoņu Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB-8) sanāksmē, kas 2014. gadā notika Tallinā. Tikšanās laikā valsts sekretāri pārrunāja reģiona sadarbību 2012. gada Saprašanās memoranda ietvaros par diplomātu izvietošanu kopīgās vēstniecību telpās, kā arī turpmākās sanāksmes starp reģiona ekspertiem. Tika izteikti aicinājumi vēl aktīvāk sadarboties, daloties ar vēstniecības telpām, jo iespēju vēl ir daudz. Valsts sekretāri sprieda par reģionālajiem drošības jautājumiem, situāciju Ukrainā, kā arī sadarbību Austrumu partnerības un enerģētikas jomās. Uzmanības centrā bija arī satraucošie notikumi Irākā, Sīrijā un Tuvajos Austrumos.

2014. gadā NB-8 sadarbību koordinē Igaunija. Tā par prioritātēm izvirzījusi sadarbību kiberjautājumos, Austrumu partnerību, sadarbību enerģētikā un drošības jomā. 2015. gadā vadību NB-8 pārņems Dānija. Igaunija aicināja citas valstis atskatīties uz padarīto saistībā ar 2010. gada NB-8 ekspertu ziņojumu (t.s. Birkava-Gādes ziņojums), kurā ietvertas 38 rekomendācijas uzlabotai reģiona sadarbībai – liela daļa rekomendāciju ir īstenotas.

NB-8 neformālajā sadarbības formātā ietilpst trīs Baltijas valstis un Ziemeļvalstis - Somija, Zviedrija, Norvēģija, Dānija un Islande. NB-8 sadarbību raksturo regulārs politiskais dialogs starp valstu amatpersonām, un praktiskā sadarbība. Katru gadu tiek analizēta labākie sadarbības veidi un noteikti turpmākās sadarbības virzieni. Regulārās sanāksmes NB-8 formātā dod iespēju tikties dažāda līmeņa Baltijas valstu un Ziemeļvalstu amatpersonām gan valdību vadītāju, gan ekspertu līmenī par valstīm un reģionam svarīgiem jautājumiem.

Vairāk informācijas par Igaunijas prezidēšanu un koordinēšanu NB-8 un citos Baltijas jūras reģiona formātos var atrast Igaunijas Ārlietu ministrijas izveidotajā "Baltijas jūras gada" interneta vietnē (http://www.bsy.vm.ee/en/).

Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments
Preses un informācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI