DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības stiprināšanai plānots novirzīt 35 miljonus eiro

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrdien, 21.oktobrī, valdības sēdē tika atbalstīta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) virzītā Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programma 2014.–2020. gadam (turpmāk – programma). Kopējais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums programmas īstenošanai ir paredzēts 35 miljonu eiro apmērā.

Programmu izstrādāja speciāli izveidota Apvienotā Programmēšana komiteja, kuras sastāvā darbojās pārstāvji no abu valstu nacionālajām iestādēm – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Latvijā un Iekšlietu ministrijas Igaunijā, kā arī programmas teritorijas reģionu pārstāvji no Kurzemes, Vidzemes, Rīgas un Pierīgas Latvijā un Dienvidigaunijas un Rietumigaunijas reģioniem Igaunijā.

Dalībvalstis ir vienojušās, ka programmas prioritārie virzieni būs aktīva un pievilcīga uzņēmējdarbības vide, kā arī augstvērtīga un tīra dzīves vide; mazo ostu pamatinfrastruktūras un pakalpojumu sakārtošana, ka arī atbalsts darbaspēka mobilitātei un nodarbinātībai. Prioritārā virziena atbalsts darbaspēka mobilitātei un nodarbinātībai ietvaros plānots rekonstruēt trīs ceļu posmus, kas šķērso robežu, tādējādi nodrošinot pieeju pakalpojumiem un darbavietām. 

Pēc programmas izskatīšanas un atbalstīšanas abu valstu valdībās, tā tiks tālāk virzīta Eiropas Komisijā izvērtēšanai un apstiprināšanai. Paredzams, ka tas varētu aizņemt aptuveni sešus mēnešus. Attiecīgi pirmie projektu konkursi varētu tikt organizēti 2015. gada otrajā pusē.

Programma ir turpinājums pārrobežu sadarbībai, kura aizsākās ar Igaunijas-Latvijas programmu 2007.-2013. gadam, īstenojot 67 kopīgus pārrobežu projektus tādās abām valstīm svarīgās jomās kā uzņēmējdarbība, zinātne, kultūra, sadarbība ugunsgrēku gadījumos, ceļu sakārtošana, jūras teritorijas plānošana, aizsargājot Baltijas jūras vidi un pārdomāti izmantojot tās resursus, kā arī citās jomās.

Programma ir viena no ES fondu "Eiropas teritoriālā sadarbība" programmām, kuras mērķis ir pierobežu reģionu attīstības veicināšana Latvijā un Igaunijā. Ar to tiks veicināta "Eiropa 2020" stratēģijas mērķa "ilgtspējīgai", "iekļaujošai" un "gudrai" izaugsmei sasniegšana, tāpat programma veicinās arī ES Baltijas jūras reģiona stratēģijas mērķu sasniegšanu - "saudzēt jūru", "apvienot reģionu" un "celt labklājību".

Kristīne Kļaveniece
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI