DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Latvijas vēstniece Portugālē Alda Vanaga uzstājas diskusijā „Krīze pie Eiropas austrumu robežas. Latvijas redzējums”

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Republikas vēstniecība Portugālē informē:
20. oktobrī Latvijas vēstniece Portugālē Alda Vanaga piedalījās diplomātu kluba debatēs „Portugāle, Eiropa un pasaule”. Lisabonas vēsturiskajā centrā un tradīcijām bagātajā grāmatu veikalā „Ferin” regulāri notiek diplomātu, politiķu, kā arī zinātnieku tematiskas sarunas. Šo sanāksmju tēmas ir par kultūrvēsturiski un politiski aktuāliem notikumiem Eiropā, kā arī pasaulē.

Vēstniece Alda Vanaga tika aicināta paust Latvijas kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts viedokli par notikumiem Ukrainā. Vēstnieces uzstāšanās tēma bija "Krīze pie Eiropas austrumu robežas. Latvijas redzējums".

Runājot par notikumiem Ukrainā, par to ietekmi uz Latviju un ES, vēstniece uzsvēra Latvijas vēsturisko pieredzi un nepieciešamību rēķināties ar jaunajiem drošības izaicinājumiem. A. Vanaga pieskārās padomju un nacistiskās Vācijas okupācijas laikam, kā arī iezīmēja latviešu tautas traģisko likteni deportācijās, kā arī bēgļu gaitās. Stāstot par Latvijas sasniegumiem, īsā laikā, bez lieliem cilvēku upuriem atbrīvojoties no padomju okupācijas varas, pārveidojot ekonomisko un politisko sistēmu, ieņemot noteiktu vietu pasaules un Eiropas valstu saimē, vēstniece norādīja uz ES un NATO īpašo lomu šajā procesā, kā arī atzīmēja Latvijas dalības šajās organizācijās lielo nozīmi tieši Ukrainas notikumu kontekstā.

Atbildot uz klātesošo jautājumiem, vēstniece skaidroja gan atsevišķus Latvijas vēstures jautājumus, gan informēja par valdības veidošanas procesu pēc 12. Saeimas vēlēšanām. Diskusijas dalībnieki un klausītāji bija patiesi ieinteresēti gan Latvijas vēsturiskajā pieredzē, gan aktuālajos politiskajos notikumos.

Ņemot vērā šī diplomātu kluba tradīciju – pievērst klātesošo uzmanību kādai no Portugālē izdotām grāmatām, Latvijas vēstniece A. Vanaga iepazīstināja diskusijas dalībniekus ar Portugālē izdoto Jesajas Berlina (Isaiah Berlin) grāmatu "Ideju spēks" (O Poder das Ideias). Grāmatas autors J. Berlins dzimis Rīgā 1909. gadā. Viņš ir viens no pazīstamākajiem domātājiem un politiskajiem filozofiem pasaulē, kura vārds un darbi Portugālē izraisījuši īpašu interesi, kā arī iemantojuši lielu ievērību.

Latvijas Republikas vēstniecība Portugālē

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI