DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID preventīvā darba rezultātā saimniecisko darbību legalizējušas 728 fiziskās personas, un darba devēji palielinājuši darba ņēmēju skaitu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vēršoties pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas un “aplokšņu algām”, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) šī gada deviņos mēnešos ir veicis dažādus preventīvos, kontroles un nodokļu maksātājus izglītojošos pasākumus.

Kopumā VID preventīvā darba rezultātā savu saimniecisko darbību legalizējušas 728 fiziskās personas, un darba devējiem konstatēts darba ņēmēju skaita palielinājums par 11 306 darba ņēmējiem. Darba devēju tematisko pārbaužu laikā veiktā preventīvā darba rezultātā 1257 nodokļu maksātāji paši ir novērsuši konstatētos pārkāpumus. Saistībā ar algu izmaksām "aploksnēs" 95 nodokļu auditos papildus aprēķināti maksājumi budžetā 5215,5 tūkst. EUR apmērā. Pie kriminālatbildības ir sauktas uzņēmuma, kurš izvairoties no nodokļu nomaksas, samazinājis budžetā iemaksājamo nodokļu apmēru kopumā par 753,7 tūkst. EUR, amatpersonas.

I. Preventīvā darba rezultāti:

Nodokļu administrācijas preventīvo pasākumu rezultātā, pēc kuriem darba devēji paši novērsuši pārkāpumus, legalizēti 11306 darba ņēmēji un iemaksai valsts budžetā nodokļu maksātāji papildus paši ir aprēķinājuši 3115,6 tūkst. EUR, tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (turpmāk – VSAOI) – 2095,3 tūkst. EUR un iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – IIN) – 1020,3 tūkst. EUR.

Savu saimniecisko darbību legalizēja 728 fiziskās personas, kas reģistrējās kā nodokļu maksātājas, no tām septiņi nodokļu maksātāji deklarēja ienākumus no saimnieciskās darbības 12,0 tūkst. EUR apmērā.

Veiktie pasākumi:

1. Ar 16182 nodokļu maksātājiem veikts preventīvais darbs datu ticamības novērtējuma ietvaros, nosūtot aptaujas lapas, lūdzot precizēt darba ņēmēju darba ienākumus vai deklarēt visas nodarbinātās personas.

2.2524 fiziskajām personām, kuras, iespējams, veic nereģistrētu saimniecisko darbību, nosūtīts atgādinājums reģistrēties kā nodokļu maksātājam.

Saskaņā ar VID un Valsts darba inspekcijas 2006.gada 18.aprīļa starpresoru vienošanās "Par VID un Valsts darba inspekcijas savstarpējo sadarbību" noteikto VID 2014.gada deviņos mēnešos sniedza Valsts darba inspekcijai informāciju 1452 gadījumos, kad konstatēja pārkāpumus darba devēju un darba ņēmēju darba tiesisko attiecību noformēšanā.

Saistībā ar nelegālo nodarbinātību un "algām aploksnēs" organizēti arī 110 izglītojoši semināri nodokļu maksātājiem.

II. Kontroles darba rezultāti:

1. Tematiskās pārbaudes:

Veiktas 2820 darba devēju tematiskās pārbaudes, no tām 1901  pārbaudē konstatēti pārkāpumi. Šo pārbaužu rezultativitāte ir 67 %.

Visbiežāk šajās pārbaudēs tika konstatēts, ka netiek pareizi aprēķināti un/vai maksāti nodokļi no darba algām (1446 gadījumos), ir pārkāpumi darba laika uzskaitē (1248 gadījumos), VID netiek sniegtas ziņas par darba ņēmēju kustību (411 gadījumos), kā arī citi normatīvo aktu pārkāpumi. Galvenokārt pārkāpumi konstatēti tirdzniecības un būvniecības uzņēmumu pārbaudēs.

Darba devēju tematisko pārbaužu laikā veiktā preventīvā darba rezultātā 1257 nodokļu maksātāji paši ir novērsuši konstatētos pārkāpumus un iemaksai budžetā papildus ir aprēķinājuši VSAOI un IIN 401,4 tūkst. EUR apmērā.

Par darba devēju tematiskajās pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu 273 gadījumos piemērots naudas sods 147,9 tūkst. EUR apmērā, tajā skaitā 213 gadījumos piemērots naudas sods 87,2 tūkst. EUR apmērā par informatīvās deklarācijas par darba ņēmējiem neiesniegšanu nodokļu normatīvajos aktos noteiktajā termiņā. 63 gadījumos VID ir izbeidzis lietvedību, izsakot mutvārdu aizrādījumu.

Citām institūcijām lēmuma pieņemšanai pēc piekritības nosūtītas 39 lietas.

2. Nodokļu auditi:

Kopumā VSAOI tika auditētas 408 nodokļu auditos jeb 41 % gadījumu no kopējā nodokļu auditu skaita (985), tajā skaitā 161 nodokļu auditā papildus aprēķinātas VSAOI iemaksas un soda nauda 4339,8 tūkst. EUR apmērā. Tajā skaitā:

  • juridiskajām personām VSAOI tika auditētas 348 nodokļu auditos, no tiem 110 nodokļu auditos papildus aprēķinātas VSAOI un soda nauda 4225,2 tūkst. EUR apmērā;
  • saistībā ar algu izmaksām "aploksnēs" 82 nodokļu auditos papildus aprēķinātas VSAOI un soda nauda 3523,9 tūkst. EUR apmērā.

Savukārt IIN tika auditēts 534 nodokļu auditos jeb 54 % gadījumu no kopējā nodokļu auditu skaita (985), tajā skaitā 256 nodokļu auditos papildus aprēķināts IIN un soda nauda 7232,2 tūkst. EUR apmērā. Tajā skaitā:

  • juridiskajām personām IIN tika auditēts 350 nodokļu auditos, no tiem 107 nodokļu auditos papildus aprēķināts IIN un soda nauda 1966,8 tūkst. EUR apmērā;
  • saistībā ar algu izmaksām "aploksnēs" 80 nodokļu auditos papildus aprēķināts IIN un soda nauda 1691,6 tūkst. EUR apmērā.

III.  Kriminālprocesu rezultāti

Šogad kriminālvajāšanas uzsākšanai tika nodots kriminālprocess par kāda uzņēmuma amatpersonu izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta pēc Krimināllikuma 218.panta trešās1 daļas. Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā tika atklāts, ka grupējums daļu no saviem ieņēmumiem reģistrēja neuzskaitītos un VID nereģistrētos kases aparātos, neatspoguļojot savus patiesos ieņēmumus, un samazinot ar nodokli apliekamo ieņēmumu bāzi. Nereģistrētie ienākumi tika izmantoti arī darbinieku "aplokšņu algu" izmaksai. Grupējuma noziedzīgo darbību rezultātā budžetā iemaksājamo nodokļu apmērs samazinājās kopumā par
753,7 tūkst. EUR (sadalījumā pa nodokļiem – PVN kopā 539,5 tūkst. EUR, VSAOI kopā 131 tūkst. EUR, IIN kopā 83,2 tūkst. EUR).

2014.gada 31.jūlijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā minētais kriminālprocess tika pabeigts un par vainīgām noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tika atzītas piecas personas, kurām kopā piemērotais naudas sods sastāda 270 minimālās mēnešalgas (86.4 tūkst. EUR), piemērotie naudas sodi ir iemaksāti valsts budžetā.  Turklāt kriminālprocess tika pabeigts arī pret juridisku personu, nosakot kā piespiedu ietekmēšanas līdzekli – naudas piedziņu 200 minimālo mēnešalgu apmērā (64 tūkst. EUR). Minētā juridiskā persona ir atlīdzinājusi noziedzīga nodarījuma rezultātā valstij nodarītos zaudējumus 753,7 tūkst. EUR apmērā, kā arī samaksājusi ar piespiedu ietekmēšanas līdzekli noteikto naudas piedziņu.

Šobrīd notiek izmeklēšana vairākos ierosinātos kriminālprocesos, kas saistīti ar "aplokšņu algu" izmaksu, kopumā šajos kriminālprocesos noziedzīgo nodarījumu rezultātā valstij nodarītie zaudējumi ir 1,03 miljoni EUR.

VID pārkāpumu atklāšanā aicina piedalīties ikvienu personu, ja viņas rīcībā ir informācija par iespējamiem nodokļu nemaksāšanas gadījumiem! Ziņot var, zvanot uz VID diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, izvēloties tēmu "Nodokļu nemaksāšana, "aplokšņu" algas"", vai arī rakstīt uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv. Iedzīvotājiem lūgums sniegt iespējami precīzu informāciju, piemēram, norādot uzņēmuma nosaukumu, "aplokšņu" algu izmaksas vietas adresi, datumu, laiku, uzņēmuma amatpersonu vārdus, uzvārdus un citu konkrētu informāciju, kas VID  inspektoriem dotu iespēju maksimāli precīzi plānot kontroles pasākumus. Informāciju iespējams sniegt latviešu, krievu un angļu valodā.

 

VID Sabiedrisko attiecību daļa


1 218.pants. Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas
(3) Par šā panta otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarījusi organizēta grupa, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI