DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Krūts veselības mēnesī atgādina par valsts apmaksātām pārbaudēm

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Oktobrī, Krūts veselības mēnesī Nacionālais veselības dienests aicina sievietes izmantot saņemtās uzaicinājuma vēstules un veikt bezmaksas krūšu rentgenoloģisko pārbaudi - mamogrāfiju. Šim profilaktiskajam izmeklējumam ir būtiska loma krūts vēža agrīnā atklāšanā un savlaicīgas ārstēšanas uzsākšanā.

Uzaicinājuma vēstules valsts apmaksātas mamogrāfijas veikšanai Nacionālais veselības dienests izsūta sievietēm 50-69 gadu vecumā reizi divos gados uz iedzīvotājas deklarētās dzīvesvietas adresi. Pagājušajā gadā kopumā tika izsūtīti 142 tūkstoši uzaicinājumu, no kuriem izmantoti 34,2%. Kopš 2009.gada, kad tika uzsākta vēža savlaicīgas atklāšanas programma, atsaucības īpatsvars krūšu pārbaudēm pieaudzis par 13%. Pagājušajā gadā visaktīvāk izmeklējumus veikušas sievietes Latgalē – gandrīz 39%.

Lai veicinātu iedzīvotāju līdzdalību, no 2013.gada ģimenes ārstiem ir noteikts obligāts kvalitātes kritērijs, sekot līdzi reģistrēto pacientu profilaktisko pārbaužu veikšanai. Ģimenes ārstu praksēm ir pieejama informācija, vai pacientam ir izsūtīta uzaicinājuma vēstule un vai tā ir tikusi izmantota. Ģimenes ārstam  ir nodrošināta iespēja atkārtoti  izsniegt  uzaicinājuma vēstuli pacientei, ja tā ir tikusi nozaudēta vai bojāta. Savu uzaicinājuma vēstuli iedzīvotāja var atkārtoti izdrukāt arī pati no Nacionālā veselības dienesta mājaslapas, un ierakstīt tajā savu īpašo kodu, kuru var uzzināt ģimenes ārsta praksē vai Nacionālajā veselības dienestā.

Lai krūts izmeklējumus padarītu pieejamākus reģionos, regulāri tiek organizēti mobilā mamogrāfa izbraukumi. Īpaši aprīkots autobuss atvieglo pacientiem iespēju saņemt augstvērtīgu mamogrāfijas izmeklējumu dzīvesvietas tuvumā. Līdz šī gada beigām mobilajam mamogrāfam paredzēts viesoties vēl 77 vietās Latvijā.

Ja sievietei pēc mamogrāfjas izmeklējuma nepieciešami papildu izmeklējumi diagnozes precizēšanai, ģimenes ārstam ir iespēja nosūtīt pacienti pakalpojuma saņemšanai prioritārā kārtībā, lai nodrošinātu savlaicīgu tālāku izmeklēšanu un nepieciešamības gadījumā pēc iespējas ātrāk uzsāktu ārstēšanu.

Nacionālais veselības dienests aicina sievietes rūpēties par savu veselību un veikt valsts apmaksātās profilaktiskās pārbaudes arī tad, ja šobrīd nav sūdzību par veselību, jo onkoloģiskās saslimšanas sākumstadijās nereti var attīstīties bez jūtamiem simptomiem, taču tieši agrīni atklājot slimību, ir vislielākās iespējas sekmīgai ārstēšanai.

Saņemt papildu konsultācijas par uzaicinājuma vēstulēm, ārstniecības iestādēm, kurās veikt izmeklējumu, mobilā mamogrāfa izbraukumiem, kā arī uzzināt savu īpašo kodu vēstules atjaunošanai var zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darba dienās no 8.30 līdz 17.00).

Māra Āboliņa
Nacionālā veselības dienesta
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI