DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. augustā, 2012
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

NVO sektors Latvijā attīstīsies vai stagnēs?
Ilgtspējas indekss

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēdējo piecpadsmit gadu laikā pilsoniskā sabiedrība spēlējusi vadošo, bieži centrālo, lomu demokrātijas pārmaiņu veicināšanai Eiropā un Eirāzijā. Pilsoniskās sabiedrības organizācijas ir stāvējušas demokrātijas frontes līnijā - kā galvenais varonis demokrātijas ieviešanai, uzņemoties jaunu un paplašinātu lomu interešu aizstāvības veikšanai un kalpojot iedzīvotājiem, un protestējot pret ierobežojošiem likumiem un politiskajām iekārtām.

24. augustā viesnīcā Eiropa Royal-hotel Riga (Benjamiņa nams pie Vērmanes parka) no plkst. 10:30-12:30 Latvijas Pilsoniskā alianse organizē diskusiju par pilsoniskās sabiedrības panākumiem, ierobežojumiem un izmaiņām pēdējo gadu laikā Latvijā.  Diskusijā aicināti piedalīties vadošo Latvijas Nevalstisko organizāciju pārstāvji, par pilsonisko sabiedrību atbildīgās amatpersonas, Saeimas deputāti, institūciju vadītāji un ASV vēstniecības pārstāvji.

Pilsoniskās sabiedrības ilgtspējas indeksa ziņojumu 2011 Latvijā veido biedrība "Latvijas Pilsoniskā alianse", tās direktore Rasma Pīpiķe un politikas koordinatore Inta Šimanska. Viņas ir arī 2011. gada ziņojuma autores, piesaistot ziņojuma veidošanā nevalstisko organizāciju ekspertus, ierēdņus un aktīvistus. Ilgtspējas indekss veidots analizējot septiņas nevalstiskajam sektoram aktuālas tēmas: likumdošanas vide, organizāciju kapacitāte, finansiālā ilgtspēja, interešu aizstāvība, pakalpojumu sniegšana, infrastruktūra un publiskais tēls.  Diskusijas laikā meklēsim atbildes uz jautājumiem: "Vai pilsoniskā sabiedrība Latvijā stagnē vai attīstās?" un "Ko darīt, lai tā attīstītos?"

2011. gadā bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers izmantoja savas konstitucionālās tiesības sasaukt referendumu ar mērķi – atlaist Saeimu. Pilsoniskās sabiedrības jautājumi ietverti vairākos nozīmīgos nacionālā līmeņa attīstības dokumentos, 2011. gadā valdība pieņēma jaunu dokumentu "Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības attīstības un sabiedrības integrācijas politikas pamatnostādnes 2012-2018. gadam". Tomēr jāatzīst, ka indeksa dati liecina, ka vairākos jautājumos nevalstisko organizāciju un pilsoniskās sabiedrības darbība nav attīstījusies, bet tā turpina stāvēt uz vietas, jeb stagnēt.

Ziņojumu par Latviju elektroniski var lasīt šeit.

Informāciju sagatavoja:
Mārtiņš Šteins
Informācijas koordinators
Latvijas Pilsoniskā alianse
alianse@nvo.lv / 67846464

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI