DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pašvaldības attīstību vadīs pašas

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pirmās pašvaldības, kuras līdz šim brīdim ir pieņēmušas lēmumu „Par atbalstu nozaru vadības papildināšanai ar teritoriālo vadību” ir Rēzeknes pilsētas dome, Jēkabpils novada dome, Carnikavas novada dome, Valkas novada dome, Viesītes novada dome, Rundāles novada dome, Ilūkstes novada dome, Saldus novada dome, Ventspils novada dome, Pļaviņu novada pašvaldība un Ērgļu novada pašvaldība. Šo pašvaldību deputāti nolemj atbalstīt LPS 22.kongresa rezolūciju „Par attīstības vadības principu maiņu”, kā arī aicina Saeimu un LR Ministru kabinetu nākamā ES budžeta ietvaros vismaz trešo daļu no finanšu resursiem pielietot saskaņā ar pašvaldību patstāvīgi izvēlētiem projektiem un nekavējoši īstenot šo rezolūciju. Pirmās vienpadsmit pašvaldības, kuras atbalsta jauno pieeju pārstāv 126 827 iedzīvotājus, jeb 5,7 % no Latvijas iedzīvotājiem.

Iepriekšējos 20 gados īstenotā investīciju plānošanas un vadības sistēma veicināja līdzekļu izšķērdēšanu (dažādu nozaru pasākumu nesaskaņotības dēļ) un reģionu atpalicību. Ja rezolūcija tiktu īstenota dzīvē, tas kļūtu par vēsturisku pagrieziena punktu paverot ceļu līdzsvarotai attīstībai visā Latvijas teritorijā. Uzreiz pēc LPS 22.kongresa visām pašvaldībām no LPS puses tika izsūtīta vēstule ar aicinājumu pieņemt lēmumu Par atbalstu nozaru vadības papildināšanai ar teritoriālo vadību. Lai pārliecinātu sabiedrību, Saeimu un valdību tika aicināts visas 119 pašvaldības paust savu nostāju, kopīgi panākt pārmaiņas valsts politikā, pašvaldību attīstībā, izmainīt līdzšinējo domāšanu.

 LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis savā runā kongresā apgalvoja: "Šis notikums varētu būt salīdzināms ar 21.aprīļa lēmumu 1990.gadā Daugavas stadionā, kad notika Latvijas visu līmeņu padomju deputātu kopējā sapulce, kurā pašvaldības uzdeva jaunievēlētajai Augstākajai Padomei atjaunot valstisko neatkarību."

Latvijas Pašvaldību savienības 22.kongresā, kurš notika šā gada 20.maijā Koknesē, viena no pieņemtajām rezolūcijām bija Par attīstības vadības principa maiņu. Arī kongresa moto bija "Attīstību vadīt pašiem!" Rezolūcijas mērķis ir atbalstīt valdības apņēmību efektīvi izmantot ES budžeta līdzekļus kopējo ES un Latvijas mērķu sasniegšanai. Esošā investīciju plānošanas un ieviešanas sistēma nenodrošina līdzsvarotu valsts teritorijas attīstību. Lai sasniegtu "ES 2020" programmā paredzētos mērķus, nepieciešami ne tikai uz nozaru, bet arī uz teritoriju attīstību orientēti pasākumi. Tikai pašvaldības patstāvīgi var izvēlēties ES mērķu sasniegšanai vispiemērotākos pasākumu, kuri vislabāk atbilst vietējiem resursiem, iespējām un vajadzībām.

Rezolūcijas projektā "Par attīstības vadības principu maiņu" LPS kongress aicina Saeimu un Ministru kabinetu, sākot ar jauno ES programmēšanas ciklu papildināt nozaru vadības principu paredzot: nodalīt vismaz trešo daļu Latvijai piekrītošās ES budžeta kvotas, nosakot katrai pašvaldībai savu ES projektu kvotu pēc principa "nauda seko iedzīvotājam"; katrai pašvaldībai patstāvīgas tiesības izmantot savu ES budžeta kvotu tādu projektu īstenošanai, kas atbilst "ES2020" mērķiem un tiek īstenoti virzienos, kuri tiek apstiprināti likumā par ES fondu izmantošanu 2014.-2020.gada budžeta ciklā; paredzēt attīstības virzienus, ņemot par pamatu 1.pielikumu, visām pašvaldību grupām nodrošinot, ka ikvienai pašvaldībai ir iespēja piedalīties ES fondu apguvē atbilstoši savām prioritātēm un savai attīstības programmai; attiecināt jauno komplekso pieeju, kurā nozaru vadības princips tiek papildināts ar teritoriālās vadības principu arī uz citām valsts atbildībā esošajām investīciju programmām. Latvijas Pašvaldību savienības kongress aicinās katru Latvijas pašvaldību pieņemt domes lēmumu par atbalstu jaunajai politikai, kas paredz, ka tikai pašvaldības patstāvīgi var izvēlēties ES mērķu sasniegšanai vispiemērotākos pasākumus, kas vislabāk atbilst vietējiem resursiem un vietējām iespējām.

Informāciju sagatavoja:
Ilze Mutjanko,
Latvijas Pašvaldību savienības (LPS)
padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos
Tālrunis: 29377691
ilze.mutjanko@lps.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI