NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. februārī, 2018
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
1
1

Iespēja pieteikties bezmaksas juridiskajām konsultācijām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tieslietu ministrijas infografikas fragments

Kā pasargāt sevi no krāpniekiem, slēdzot līgumus? Kā risināt ģimenes strīdu ārpustiesas ceļā? Kā aizstāvēt cietušā tiesības kriminālprocesā, un kāpēc ir svarīgi apmaksāt administratīvo sodu laikā? Par šādiem un līdzīgiem jautājumiem brīvo juridisko profesiju dienu ietvaros bezmaksas konsultācijas sniegs zvērināti notāri, zvērināti advokāti, sertificēti mediatori un zvērināti tiesu izpildītāji.

īsumā
  • Notāru dienas šogad veltītas tēmai "Kā nekļūt par krāpniecības upuri?". To laikā 27. un 28. februārī 30 Latvijas pilsētās un 106 notāru birojos ikviens iedzīvotājs varēs saņemt bezmaksas konsultāciju.
  • Advokatūras dienās no 12. līdz 16. martam bezmaksas juridiskās konsultācijas sniegs aptuveni 150 zvērinātu advokātu visā Latvijā. Kā galvenā tēma ir izvēlēta "Cietušo tiesības kriminālprocesā".
  • Mediācijas dienu ietvaros no 20. līdz 22. martam bezmaksas konsultācijas tiks nodrošinātas arī ārpus Rīgas – tiesu namos Jelgavā, Bauskā, Aizkrauklē, Tukumā, Liepājā, Daugavpilī, Alūksnē, Valkā, Valmierā un Cēsīs.
  • Brīvo juridisko profesiju dienas noslēgs Zvērinātu tiesu izpildītāju diena 22. martā, kas šogad tiks veltīta nenomaksātu administratīvo sodu piedziņai.

Rīkot īpašas tieslietu  sistēmas brīvo profesiju pārstāvju bezmaksas konsultāciju dienas ir tradīcija, kuru pirms   trīspadsmit gadiem uzsāka  Latvijas Zvērinātu notāru padome. Tai laika gaitā ir pievienojusies Latvijas Zvērinātu advokātu padome, Sertificētu mediatoru kolēģija un Zvērinātu tiesu izpildītāju padome. Līdztekus bezmaksas konsultāciju nodrošināšanai, kā ierasts, brīvo profesiju pārstāvju organizācijas izmanto iespēju aktualizēt kādu nozarē aktuālu tēmu.

Notāru dienas 27. un 28. februārī

Kā pirmā bezmaksas konsultāciju sniegšanas stafeti uzsāk Latvijas Zvērinātu notāru padome. Notāru dienas  šoreiz veltītas tēmai "Kā nekļūt par krāpniecības upuri?". "Mūsdienās noziegumu forma un saturs mainās. Ja pirms 10–15 gadiem mēs itin droši varējām runāt par to, ka visbiežāk par krāpnieku upuriem kļūst seniori un vientuļi cilvēki, kuriem ar juridiskām shēmām izkrāpa īpašumus vai finanšu līdzekļus, tad šodien situācija ir kardināli mainījusies, tāpat arī cietušo profils. Neviens vairs nav pasargāts, jebkurš var kļūt par upuri, tādēļ ikvienam no mums ir jābūt sevišķi uzmanīgam," tēmas izvēli skaidroja Zvērinātu notāru padomes  priekšsēdētājs Jānis  Skrastiņš.     

Pēdējā laikā par dažādu krāpniecisku shēmu upuriem, zaudējot savu īpašumu un mantu, kļūst dažādu uzņēmumu īpašnieki un jaunieši, kuri dažādu iemeslu dēļ mēdz nokļūt juridiski sarežģīti risināmās situācijās. Minētās tendences apstiprina arī Valsts policijas novērojumi un pieredze – cilvēki  bieži vien neapdomīgi uzticas nepazīstamām personām, apmaksā apšaubāmus rēķinus un iesaistās aizdomīgās finanšu shēmās.

Bezmaksas notāru konsultācijas tiks sniegtas 27. un 28. februārī no plkst. 10.00 līdz 16.00 visos notāru birojos klātienē. Turklāt uzdot jautājumus notāram varēs arī attālināti, izmantojot "Skype" (lietotājvārds: notaru_dienas). Šā gada Notāru dienas ir īpašas arī tāpēc, ka tiks atklāts notāru digitālais portāls, kurā varēs attālināti pieteikties uz konsultāciju. Pavisam drīz ikvienam notāra pakalpojumi būs pieejami arī attālināti, tostarp arī tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri dažādu iemeslu dēļ atrodas ārpus Latvijas.

Advokatūras dienas no 12. līdz 16. martam

Advokatūras dienas Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija iedibināja 2010. gadā ar mērķi popularizēt zvērināta advokāta profesijas misiju – darboties sabiedrības interesēs, sniedzot tai praktisku palīdzību pēc labākās sirdsapziņas likumiem.

"Tradicionāli Advokatūras dienās sniegt juridiskās konsultācijas piesakās ap 150 zvērinātu advokātu visā Latvijā. Šogad bezmaksas konsultācijas būs pieejamas nedēļas garumā no 12. līdz 16. martam un kā Advokatūras dienu galvenā tēma ir izvēlēta "Cietušo tiesības kriminālprocesā"," informēja Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Cietušo tiesības kriminālprocesā ir aktuāla problēma gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā, un šobrīd tiek veikts aktīvs darbs, lai stiprinātu cietušo tiesības. Pēc zvērināta advokāta J. Rozenberga teiktā, prakse rāda, ka cietušo aktīva iesaistīšanās kriminālprocesā, ja tā ir veikta ar profesionāla advokāta palīdzību, var nodrošināt ātrāku un efektīvāku procesa virzību. Vienlaikus Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs uzsvēra, ka konsultācijas būs iespējams saņemt arī par citiem tiesību jautājumiem.

Detalizētāka informācija, kur pieteikties bezmaksas konsultācijām, no 27. februāra ir pieejama Zvērinātu advokātu padomes mājaslapā. Par konsultācijas vietu un laiku katram interesentam ir jāvienojas ar konkrētu advokātu, kurš ir iesaistījies Advokatūras dienu akcijā.

Mediācijas dienas no 20. līdz 22. martam

Ja ir izveidojusies situācija, ka ģimenes vai darba attiecību strīds jārisina tiesā, iespējams, ir vērts apsvērt alternatīvu domstarpību risināšanas metodi – mediāciju, kas ir brīvprātīgs sadarbības process, kurā puses cenšas panākt vienošanos profesionāli apmācīta mediatora vadībā. 

"Mediācijas dienas šogad notiks otro reizi, un bezmaksas konsultācijas tiks nodrošinātas arī ārpus Rīgas – tiesu namos Jelgavā, Bauskā, Aizkrauklē, Tukumā, Liepājā, Daugavpilī, Alūksnē, Valkā, Valmierā un Cēsīs," norādīja  Baiba Kalnmeiere, Sertificētu mediatoru padomes priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja.

Precīzāka informācija par konsultāciju laikiem, vietām un pieteikšanās iespējām ir pieejama Sertificētu mediatoru kolēģijas mājaslapas sadaļā "Aktualitātes".

Cita starpā B. Kalnmeiere uzsvēra, ka arī šogad tiek turpināts Ģimeņu mediācijas projekts. Tā ietvaros ģimenes, kurās ir izveidojusies konfliktsituācija un ir nepilngadīgi bērni, var pieteikties piecām bezmaksas konsultācijām, lai atrisinātu strīdu ārpustiesas ceļā ar profesionāla mediatora palīdzību. "Arī šo Mediācijas dienu laikā ģimenes var nākt un noskaidrot savas iespējas izmantot šīs bezmaksas konsultāciju stundas," informēja Sertificētu mediatoru padomes pārstāve.

Zvērinātu tiesu izpildītāju diena 22. martā

Brīvo juridisko profesiju dienas 22. martā noslēgs Zvērinātu tiesu izpildītāju diena, kas šogad tiks veltīta nenomaksātu administratīvo sodu piedziņai.

Kā norādīja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore, itin bieži nenomaksāti administratīvie sodi, piemēram, par ātruma pārsniegšanu vai neatļautā vietā novietotu auto, nonāk pie zvērināta tiesu izpildītāja, kas sāk izmantot likumā noteiktās pilnvaras un veic tādas piespiedu darbības kā kontu apķīlāšana, aizlieguma uzlikšana īpašuma pārreģistrācijai u. c. Tas ir brīdis, kad parādnieks sāk interesēties par to, kas notiks tālāk un kādas ir viņa tiesības.

Sīkāka informācija par bezmaksas konsultācijām būs pieejama LZTIP mājaslapā. Tikmēr ikvienam iedzīvotājam LZTIP mājaslapas sadaļā "Manas lietas" ir iespēja pārbaudīt savas lietas  izpildu lietu reģistrā. Pakalpojums ir bez maksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI