NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. februārī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Drošība

Drošāka interneta dienā informē par bērnu un pusaudžu drošību tīmeklī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 6. februārī, jau piecpadsmito gadu tiek atzīmēta Pasaules drošāka interneta diena. Latvijā centrālais notikums šogad ir Drošāka interneta centra (“Drossinternets.lv”) organizētais forums 9.–12. klases skolēniem “Es esmu internetā! Es piedalos!”. Tikmēr īpašas akcijas ietvaros Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija aicina bērnus, vecākus un pedagogus zvanīt bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 konsultantiem, kuri pastāstīs, kā rīkoties, ja konstatēti pārkāpumi internetā, un kur saņemt psiholoģisku palīdzību un atbalstu, ja bērns tīmeklī jau ir ticis pazemots.

īsumā

Akcijas laikā ikvienam ir iespēja zvanīt bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 konsultantiem un uzdot jautājumus par interneta drošību, uzzināt, kur vērsties, ja konstatēti pārkāpumi internetā, vai arī saņemt psiholoģisko palīdzību un atbalstu.

"Drošāka interneta dienas sauklis šogad ir "Drošāks internets sākas ar tevi!". Tas ir aicinājums sabiedrībai pievērst pastiprinātu uzmanību drošībai globālajā tīmeklī un tam, kāds ir ikviena lietotāja ieguldījums, veidojot labāku interneta vidi," informēja Kaspars Līcītis, Latvijas Drošāka interneta centra ("Drossinternets.lv") preses sekretārs.  

Tiešraides forums pusaudžiem

Drošāka interneta centra organizētā foruma 9.–12. klases skolēniem "Es esmu internetā! Es piedalos!", kas norisinās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, dienaskārtībā ir diskusijas par jauniešu spēju kritiski izvērtēt informāciju, piedaloties internetā notiekošajās aktivitātēs, radot interneta saturu un daloties ar to, no pasīva satura vērotāja kļūstot par aktīvu līdzdalībnieku internetā notiekošajos sociālajos procesos. Forumā uzstāsies pieredzējuši eksperti no "Drossinternets.lv", portāla "Delfi.lv", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Kultūras ministrijas un Latvijas jauno tehnoloģiju uzņēmumu koprades telpas "Techhub Riga". Foruma programma ir pieejama šeit.

Tiem Latvijas reģionos dzīvojošajiem jauniešiem, kuri nevarēs apmeklēt forumu klātienē, tiks nodrošināta iespēja 6. februārī pieslēgties tiešraidei mājaslapā www.drossinternets.lv no plkst. 11.00 līdz 13.00, lai varētu sekot līdzi pasākuma norisei attālināti – gan noklausīties ekspertu prezentācijas, gan kopā ar klases biedriem diskutēt par iegūtajām atziņām.

Uzticības tālrunis par drošību internetā

Drošākas interneta dienas laikā īpašu akciju rīko Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Akcijas laikā ikvienam ir iespēja zvanīt bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 konsultantiem un uzdot jautājumus par interneta drošību, uzzināt, kur vērsties, ja konstatēti pārkāpumi internetā, vai arī saņemt psiholoģisko palīdzību un atbalstu. Konsultanti atbildēs uz jautājumiem, kas saistīti ar emocionālu pazemošanu internetā, saskarsmi ar pornogrāfiska satura materiāliem, seksuāla rakstura ziņu vai video saņemšanu, droša kontakta veidošanu sociālajos tīklos, kā arī citām būtiskām un aktuālām tēmām.

"Uzticības tālrunis regulāri saņem gan bērnu, gan pieaugušo zvanus, kas saistīti ar interneta drošību, tostarp par emocionālu pazemošanu gan internetā, gan izmantojot mobilo tālruni, kā arī par jautājumiem, kas skar nelegālu un bērniem kaitīgu interneta saturu, un citiem jautājumiem. Pērn uzticības tālruņa 116111 konsultanti saņēma 841 zvanu par interneta drošības jautājumiem," norāda VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

Akcijas laikā ir aicināti zvanīt ne tikai bērni, bet arī vecāki, pedagogi un citi izglītības iestāžu speciālisti.

Konkurss "Foto detektīvs"

Lai vairotu jauniešu vēlmi mācīties atšķirt patiesu informāciju no meliem un uzturēt sacensību garu, Drošāka interneta centrs organizē konkursu "Foto detektīvs" ar uzdevumiem skolēniem dažādās vecuma grupās. Tie ir izmantojami skolās un bibliotēkās Drošāka interneta dienas pasākumos. Konkursā līdz 28. februārim aicināti piedalīties visu vecuma grupu skolēni. Vairāk informācija par konkursu "Drossinternets.lv" mājaslapā.

Šogad Drošāka interneta diena tiks atzīmēta ar vairāk nekā 100 pasākumiem visā Latvijā. Pasākumu karte apskatāma šeit.

Informācijai

Latvijas Drošāka interneta centrs darbojas kopš 2006. gada, izglītojot un informējot sabiedrību par bērnu drošību internetā un nodrošinot iespēju ziņot par atklātajiem pārkāpumiem internetā.
Darbības nodrošināšanai un aktivitāšu īstenošanai šobrīd ir piešķirts 50% finansējums no Eiropas Komisijas CEF programmas periodam no 2016. gada jūlija līdz 2018. gada decembrim. Nacionālo līdzfinansējumu nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un LU Matemātikas un informātikas institūts (CERT.LV Aizsardzības ministrijas pakļautībā).
  Centra darbību nodrošina Valsts bērnu tiesību aizsardzības centrs, Latvijas Interneta asociācija, Latvijas Pašvaldību mācību centrs. Galvenie darbības virzieni: izglītošana, ziņojumu līnija un uzticības tālrunis 116111.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI