SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
16. oktobrī, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ģimene
6
6

Izplatītākās (ne)tiešās vardarbības traumas bērniem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2016. gadā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā nonāca 21 838 bērni, kas cietuši no tiešas un netiešas vardarbības. Ja salīdzina ar vidējo jaundzimušo skaitu Latvijā, kas pērn sasniedza 21 968, situācija ir drūma, ja ne traģiska. Tās nav iedzimtas smagas slimības, tie nav vīrusi vai saasinājušās veselības problēmas. Vairums negadījumu, kas notikuši ar bērniem, mediķu ieskatā, ir netieša vardarbība, jo bija novēršami, vecākiem savlaicīgi parūpējoties par vienkāršiem drošības pasākumiem.

Neatstāt mazus bērnus vienatnē ar ģimenes mīluli – suni. Neturēt bērnu klēpī, dzerot kafiju vai tēju. Aizrādīt bērniem, ka lēkāt pa batutu drīkst tikai pa vienam. Nedot maziem bērniem cietus kārumus. Raudzīt, lai mazuļa rokās nenonāk vecumam neatbilstošas rotaļlietas, baterijas vai magnētiskās bumbiņas. Sadzīves ķīmiju un medikamentus glabāt bērniem nepieejamā vietā. Tik vienkārši un vienlaikus tik svarīgi, lai pasargātu bērnus no lielas nelaimes. "Lai novērstu traģēdiju, lielākoties pat nav nepieciešami papildu finansiāli ieguldījumi, vien pieaugušo vērība un atbildīgāka rīcība," norāda BKUS virsārste Renāte Snipe.

Dažādas traumas

Pērn BKUS nonāca 20 654 bērni, kuri bija guvuši dažādas traumas. Pēc mediķu domām, liela daļa traumu varēja būt vieglākas vai pat novērstas, ja vecāki būtu bērniem nodrošinājuši aizsargķiveres, elkoņu un ceļu sargus. Joprojām notiek negadījumi, kad zemē nokrīt zīdainis. "Zīdaini nekad nevar atstāt nedz uz pārtinamā galda, nedz gultas. Bērns jebkurā brīdī var nokrist. Kritiens, tāpat kā sakratīšana, tik mazam bērniņam var radīt smagas un neatgriezeniskas sekas," norāda R. Snipe. Tāpat būtu jāpārliecinās par mājokļa drošību – vai nav pieejami elektrības kontakti, vai mēbelēm nav asu stūru, vai bērns nevar izkrist pa logu, uzgāzt sev virsū mēbeles, televizoru, priekšmetus no galda, turoties aiz galdauta stūra.   

Suņu kodumi

Milzīga problēma, kas nemainīgi atkārtojas no gada uz gadu, ir suņu kodumi. Pērn BKUS nonāca 238 bērni (lielākā daļa vecumā līdz diviem gadiem), kuri bija sakosti sejā un plaukstās. Pēc mediķu domām, šo problēmu ir iespējams pilnībā novērst, ja vien vecāki bērnus no mazām dienām mācītu, kā izturēties pret dzīvnieku, un nekad neatstātu nepieskatītus kopā ar ģimenes mīluli – suni vai citu mājdzīvnieku.

Apdegumi un applaucējumi

2016. gadā Bērnu slimnīcā nonāca 165 bērni, no tiem vairumā pavisam mazi zīdaiņi līdz gada vecumam, kas bija guvuši ķermeņa apdegumus, applaucējoties ar vecāku dzerto kafiju vai tēju. Šīs ir traumas, kuru sekas vecāki, izlemjot, ka var vienlaikus gan turēt bērnu, gan malkot karstu dzērienu, bieži vien nespēj pienācīgi novērtēt. "Pēc applaucēšanās ar karstu kafiju vai tēju zīdainis cieš lielas sāpes. Daļai no viņiem slimnīcā jāpavada vairāk nekā mēnesis, tiek veiktas vairākas manipulācijas, tostarp pat ādas pārstādīšana," skaidro R. Snipe.

Batuti

Pērn BKUS nonāca 122 bērni ar traumām, kas gūtas, lēkājot pa batutu. 2016. gads bija pirmais slimnīcas vēsturē, kad batutos traumēti bērni tika ievesti arī ziemas sezonā, jo ir atvērti iekštelpu batutu izklaides centri. Slimnīcas speciālisti uzsver: "Batuts nav bīstams un nerada traumas, ja uz tā atrodas viens bērns un apkārt ir aizsargtīkls." Lielākā daļa traumu uz batuta tiek gūtas, ja vienlaikus lēkā vairāki bērni.

Ceļu satiksmes negadījumi

2016. gadā neatliekamo palīdzību pēc ceļu satiksmes negadījuma saņēma 121 bērns. Daļa no šiem bērniem nebija piesprādzēti. "Lai gan tiešā veidā nevaram ietekmēt ceļu satiksmes drošību, mēs varam apmācīt un ar savu piemēru rādīt drošu uzvedību uz ceļa, izmantot paši un vienmēr piesprādzēt bērnu auto sēdeklīšus," norāda virsārste.

Svešķermeņu un medikamentu apēšana

2016. gadā BKUS ārstējās 100 bērni (lielākā daļa vecumā no 2 līdz 4 gadiem), kuri bija pamanījušies iedzert sadzīves ķīmiju vai apēst dzīvībai bīstamus priekšmetus un gūt iekšējo orgānu ķīmiskos apdegumus, kas atstāj smagas sekas uz visu atlikušo dzīvi. "Katru mēnesi atved vairākus bērnus ar mazajām baterijām barības vadā," pieredzē dalās R. Snipe. Tāpat BKUS ārstu rokās regulāri nonāk bērni, kas rotaļājušies ar magnētiņiem. "Ja šie magnētiņi nonāk zarnās, tie salīpot rada neatgriezeniskus bojājumus un jāveic smagas operācijas." Tāpat vecāki dažkārt neaizdomājas, kādas sekas var būt, ja bērnam tiek dots vecumam nepiemērots ēdiens. Ja bērnam, kuram vēl nav zobu, dod cietu pārtiku, piemēram, konfekti, cepumu ar riekstiem, burkāna gabalu, ir milzīgs risks, ka cietās daļiņas nonāks mazuļa elpceļos. Tādā gadījumā mediķiem nākas veikt bronhoskopiju narkozē un svešķermeni evakuēt.

Bērni ir naski bāzt mutē ne tikai dažādus priekšmetus, bet arī nogaršot nevietā noliktus vecāku vai vecvecāku medikamentus. Pērn BKUS nonāca 50 pārsvarā 2–3 gadus veci bērni, kuri bija saindējušies ar medikamentiem. Smagākās sekas – apstājusies elpošana. Nopietna problēma ir arī psihotropo vielu lietošana pusaudžu vidū. Pagājušajā gadā  BKUS nonāca 55 bērni pēc aizliegto vielu lietošanas.

Tieša vardarbība pret bērnu

2016. gadā BKUS darbinieki 318 gadījumos ir vērsušies tiesībsargājošās iestādēs, lai ziņotu par sociāli nelabvēlīgiem apstākļiem vai vardarbību ģimenē, kurā cietis bērns. Diemžēl katru gadu slimnīcas reanimācijā nonāk ap 15 bērnu, kuri cietuši no ilgstošas fiziskās un seksuālās vardarbības. Tāpēc mediķi aicina sabiedrību, jo īpaši pedagogus, nebūt vienaldzīgiem, iemācīties atpazīt vardarbību un pie vismazākajām aizdomām, ka ģimenē kaut kas nav kārtībā, aprunāties ar vecākiem un vērsties atbildīgajās institūcijās, lai savlaicīgi novērstu iespējamās problēmas.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI