NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
15. augustā, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kreditēšana
6
6
6
6

Papildu nauda mājokļa atbalsta programmai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mājokļa atbalsta programma ir laba iespēja, kā ģimenes ar mazgadīgiem bērniem vieglāk var tikt pie sava mitekļa.

FOTO: Freepik

Valdības augusta sākumā apstiprinātais papildu finansējums 2,5 miljonu eiro apmērā “Attīstības finanšu institūcijai Altum” (“Altum”) mājokļu galvojumu atbalsta programmas finansēšanai nodrošinās tās turpināšanu līdz šā gada beigām un ļaus vēl aptuveni 1530 ģimenēm ar bērniem iegādāties mājokli ar valsts atbalstu. Ekonomikas ministrija (EM) strādā arī pie grozījumiem likumdošanā, lai līdzīgu galvojuma sistēmu attiecinātu uz jaunajiem speciālistiem.
īsumā
  • Galvojuma programmu plāno paplašināt, to attiecinot arī uz jaunajiem speciālistiem ar augstāko vai profesionālo izglītību vecumā līdz 35 gadiem.
  • Kopš programmas uzsākšanas 2014. gadā "Altum" sniedzis 6063 galvojumus gandrīz 41 miljona eiro apmērā.
  • Svarīgs aspekts ir samazināta pirmā iemaksa mājokļa iegādei aizdevuma saņemšanai, kas līdz šim ģimenēm ir bijis būtiskākais šķērslis sava mājokļa iegādei.
  • "Altum" galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē.
  • Gan "Altum", gan DNB bankas dati liecina, ka vidējā aizdevuma summa, ko ar garantijas palīdzību aizņemas komercbankā, ir 60 tūkstoši eiro.

EM Mājokļu politikas departamenta direktora vietniece Dace Vītola atklāja, ka ministrija galvojuma programmu plāno paplašināt, to attiecinot arī uz jaunajiem speciālistiem ar augstāko vai profesionālo izglītību vecumā līdz 35 gadiem. Nosacījumi gan būšot citi nekā ģimenēm ar bērniem un valdībā tie varētu tikt apstiprināti 2018. gada sākumā. Sīkāk topošos likumdošanas grozījumus viņa neatklāja, jo tie vēl ir saskaņošanā starp ministrijām.

Izsniegti vairāk nekā 6000 galvojumi

Mājokļu atbalsta programmas darbību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 443 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai". Tajā noteikta kārtība, kādā valsts sniedz palīdzību mājokļa iegādei vai būvniecībai personām, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni. Sākotnēji tika paredzēts, ka programmai tiks novirzīti finanšu līdzekļi no tā sauktajām termiņuzturēšanās atļaujām, taču, veicot grozījumus Imigrācijas likumā, nauda tika iekasēta mazāk un mājokļu atbalsta programmai bija jāmeklē citi finansējuma avoti.

"Mājokļu galvojumu programma jau no pirmās dienas bijusi ļoti pieprasīta – kopš programmas uzsākšanas 2014. gadā "Altum" sniedzis 6063 galvojumus gandrīz 41 miljona eiro apmērā. Iedzīvotāju interese par programmu nemazinās," pēc valdības 8. augusta sēdes teica Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Šogad pirmajā pusgadā "Altum" piešķirto galvojumu apjoms bija gandrīz divi miljoni eiro mēnesī. Piemēram, jūnijā tas bija 2,1 miljons eiro jeb 100 tūkstoši eiro vienā darba dienā. Vidējais viena galvojuma apjoms ir 6500 eiro, bet tam ir vērojama tendence augt, un šī summa šobrīd tuvojas 6700 eiro.

Samazināta pirmā iemaksa

To, ka programma, kas sāka darboties pirms divarpus gadiem, kļūst arvien pieprasītāka, apliecināja arī D. Vītola un vērtēja, ka tā ir viena no veiksmīgākajām atbalsta programmām. Kāpēc? Viņasprāt, svarīgs aspekts ir samazināta pirmā iemaksa mājokļa iegādei aizdevuma saņemšanai, kas līdz šim ģimenēm ir bijis būtiskākais šķērslis sava mājokļa iegādei.

Žurnālists Ainārs Sauka, kura ģimenē aug divas pirmsskolas vecuma meitas, samazinātu pirmās iemaksas apjomu vērtē kā ļoti nozīmīgu. Viņa ģimene šīs programmas ietvaros ir iegādājusies privātmāju Baldonē. Pirms tam dzīvojuši īrētā divistabu dzīvoklī Rīgā, kur par īri nācies atdot 250 eiro. Tagad ikmēneša kredīta maksājumā aiziet mazāka summa, un bērniem ir plašums, dārzs un apkārt zaļa vide.

Programmas noteikumi

"Altum" izsniedz un administrē galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Reģistrēta laulība vai abu vecāku kopdzīve nav atbalsta saņemšanas kritērijs, skaidroja "Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

Svarīgi, ka aizņēmējs var saņemt tikai vienu galvojumu. Tā termiņš ir desmit gadi un to piešķir, ja darījuma summa mājokļa iegādei un/vai būvniecības un remonta izmaksām nepārsniedz 200 000 eiro.

Mājokļa maksimālās vērtības griesti tika noteikti pērnvasar, jo apmēram 25 mājokļi bija dārgāki par 200 000 eiro. Līdz ar to bija redzams, ka šo programmu izmanto arī cilvēki, kuriem valsts atbalsts varbūt tik ļoti nav vajadzīgs.

Atkarīgs no bērnu skaita

"Altum" galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē:

  • 10% (bet ne vairāk kā 10 000 eiro), ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns;
  • 15% (bet ne vairāk kā 15 000 eiro), ja ģimenē ir divi bērni;
  • 20% (bet ne vairāk kā 20 000 eiro), ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu.

Programma ģimenēm sniedz arī citas priekšrocības un atvieglojumus: valsts nodeva par īpašuma tiesību maiņu tiek samazināta no 2% uz 0,5%, kā arī nav jāmaksā valsts nodeva par hipotēkas/ķīlas reģistrēšanu zemesgrāmatā.

Ja banka izsniegusi vienu aizdevumu gan mājokļa iegādei, gan remontam, galvojums attiecas uz abiem mērķiem. Ja iegādājamais īpašums sastāv no vairākām atsevišķām daļām, tām fiziski jāatrodas kopā un to iegādei jābūt noslēgtam vienam aizdevuma līgumam.

"Altum" galvojumu izsniedz pēc tam, kad aizdevējs piešķīris aizdevumu vai rakstiski apliecinājis, ka aizdevums tiks piešķirts. "Galvojuma dokumentus "Altum" izvērtē divu trīs darbdienu laikā, bet ne ilgāk kā piecās dienās. Ģimene, kas vēlas iegādāties mājokli, dodas uz banku pēc hipotekārā aizdevuma. Banka izvērtē aizdevuma pieteikumu un, ja nepieciešams, vēršas "Altum" pēc galvojuma. Klientam pašam uz "Altum" nav jānāk," tā S. Eglīte.

Septiņas bankas

Šobrīd septiņas komercbankas – Citadele, SEB banka, Swedbank, Nordea banka, DNB banka, ABLV banka un Baltikums Bank/BlueOrange – izsniedz hipotekāros kredītus Latvijas ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu.

"Lai DNB bankā saņemtu hipotekāro kredītu ar valsts galvojumu, galvenais nosacījums ir, lai ģimenē būtu vismaz viens bērns. Klientam aizpildot kredīta pieteikumu, tālāk jau katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli," skaidroja DNB bankas privātpersonu kreditēšanas vadītāja Kaspars Anckalniņš. "Kredīta piešķiršanas gadījumā DNB banka klientiem piedāvā 0% kredīta noformēšanas maksu, kā arī palielinātu finansējuma apmēru – līdz pat 95% no īpašuma vērtības. Turklāt, aizpildot kredīta pieteikumu līdz 31. augustam, DNB banka nodrošina arī bezmaksas īpašuma vērtējumu."

Kopējā hipotekāro aizdevumu summa, kas komercbankās izsniegta ar valsts galvojumiem, sasniegusi 364 miljonus eiro.

Vairāk aizņemas mājokļiem, ne būvniecībai

Gan "Altum", gan DNB bankas dati liecina, ka vidējā aizdevuma summa, ko ar garantijas palīdzību aizņemas komercbankā, ir 60 tūkstoši eiro.

Ģimenes lielākoties pērk vidēja izmēra dzīvokļus daudzdzīvokļu namos, pārsvarā iepriekšējos gados būvētās ēkās. Jauno projektu īpatsvars "Altum" ir zem 10%, arī privātmājas iegādājas krietni retāk – aptuveni 6% aizņēmēju. Lielākoties (96% gadījumu) aizņemas mājokļa iegādei, krietni retāk – būvniecībai.

Programmas piedāvātos galvojumus izmanto ģimenes visā Latvijā. 67% galvojumu piešķirti aizdevumiem Rīgā un Pierīgā, Vidzemē – 14%, Kurzemē – 9%, Zemgalē – 7%, savukārt Latgalē – 3% no kopējā skaita.

Plānots, ka nākamgad mājokļu galvojumu atbalsta programmas finansēšanai varētu tikt piešķirti 6,6 miljoni eiro, lai varētu izsniegt aptuveni 4000 galvojumus.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI