NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
06. februārī, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Lauku attīstība

Medību tiesību noma un komercmedības Latvijas valsts mežos

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (LVM) līdztekus mežsaimniecībai sniedz arī medību un rekreācijas pakalpojumus. Par medību tiesību nomu patlaban ir noslēgti līgumi ar 915 mednieku formējumiem 1,6 miljonu hektāru platībā. Savukārt pērn valsts mežos komercmedības organizētas 786 viesmedniekiem.
īsumā
  • LVM pārvalda un apsaimnieko 1,63 miljonus hektāru valsts zemes, tai skaitā 1,60 miljonus hektāru meža zemes, no kā 1,41 miljons hektāru ir mežs.
  • Patlaban ir noslēgti līgumi ar 915 mednieku formējumiem par 1,6 miljonu hektāru platību.
  • 2015. gadā ienākumi no medību tiesību nomas bija 614 tūkstoši eiro, bet pērn ieņemti aptuveni  640 tūkstoši eiro.
  • LVM 2016. gadā uzņēmuši 786 viesmedniekus, no tiem 351 no ārvalstīm. 
  • Viens viesmednieks šādas tūres laikā Latvijā, kas vidēji ilgst četras dienas, iztērē no 1,5 līdz 2 tūkstošiem eiro.

LVM pamatdarbība ir mežsaimniecība, kas ir uzņēmuma galvenais ieņēmumu avots. Sabiedrība realizē valsts intereses meža apsaimniekošanā, nodrošinot meža vērtību saglabāšanu, palielināšanu un gūstot maksimāli iespējamos ienākumus īpašniekam – valstij, rakstīts uzņēmuma mājaslapā. Līdztekus mežsaimniecībai LVM sniedz medību un rekreācijas pakalpojumus, ražo selekcionētas sēklas un stādus, piedāvā tirgū zemes dzīļu resursus: smilti, granti, kūdru.

Medību tiesību iznomāšanas līgumi

LVM pārvalda un apsaimnieko 1,63 miljonus hektāru Latvijas valsts zemes, tai skaitā 1,60 miljonus hektāru meža zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Sabiedrība iznomā medību tiesības valstij piederošajos un Zemkopības ministrijas valdījumā un īpašumā esošajos zemes īpašumos, kā arī veic šo medību platību novērtēšanu, aprēķina medību tiesību nomas maksu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1194 "Kārtība, kādā nosaka maksu par medību tiesību izmantošanu valstij piekrītošās vai piederošās medību platībās", noslēdz un administrē līgumus par medību tiesību nomu.

Patlaban ir noslēgti līgumi ar 915 mednieku formējumiem 1,6 miljonu hektāru platībā. 2015. gadā ienākumi no medību tiesību nomas bija 614 tūkstoši eiro, bet pērn ieņemti aptuveni  640 tūkstoši eiro.

Kas liecina par labu sadarbību

Medību tiesību iznomāšanas līgumi tiek slēgti, ievērojot līgumā paredzētās nomnieka pirmtiesības un sadarbību, skaidro LVM meža infrastruktūras un medību vadītājs Guntis Ščepaniks. MK noteikumi Nr. 1194 nosaka, ka nomu slēdz uz 30 gadiem ar iepriekšējiem nomniekiem, ja ir bijusi laba iepriekšējā sadarbība un nomnieks ir izpildījis līgumā minētās saistības.

Par labu sadarbību liecina:

  • savlaicīgi veikti medību tiesību nomas maksājumi;
  • ievēroti medību infrastruktūras ierīkošanas nosacījumi;
  • savlaicīgi novērsti medījamo dzīvnieku postījumi, piemēram, bebru radītie meliorācijas sistēmu bojājumi, kā arī mežaudžu bojājumi, tās appludinot. Novērsti arī briežu dzimtas dzīvnieku postījumi jaunaudzēs.

Komercmedībās uzņemti 786 mednieki

Uzņēmuma struktūrvienība "LVM Rekreācija un medības" apsaimnieko ap 100 tūkstošiem ha lielas medību platības – 60 000 ha Austrumu iecirknī, 40 000 - Rietumu iecirknī. Abos iecirkņos tiek piedāvātas komercmedības. Patlaban nav plānots ierīkot lielāku komercmedību teritoriju.

LVM 2016. gadā uzņēmuši 786 viesmedniekus, no tiem 351 no ārvalstīm.  Latviju tradicionāli apmeklē mednieki no Norvēģijas, Vācijas, Polijas, Dānijas, kā arī Beļģijas un Lielbritānijas.

Lai piedalītos komercmedībās, LVM medniekiem prasa ievērot Latvijas likumdošanā minētās prasības. Piemēram, Medību likuma 16. pants nosaka, ka ārzemniekiem, kuriem nav Valsts meža dienesta izsniegtas mednieka apliecības, atļauts medīt Latvijas teritorijā, un viņi ir tiesīgi izmantot medību šaujamieročus un medību rīkus medībās, ja ir attiecīgās ārvalsts kompetentas institūcijas izsniegts dokuments, kas apliecina tiesības medīt savā valstī, un viņi Valsts meža dienestā ir saņēmuši atļauju ārzemniekam medīt Latvijas teritorijā.

Viens viesmednieks iztērē līdz 2 tūkstošiem eiro

LVM paši ar komercmednieku grupu komplektēšanu nenodarbojas, to dara sadarbības partneri – tūrisma kompānijas - gan Latvijā, gan ārzemēs.

LVM struktūrvienības "LVM Rekreācija un medības" direktora vietnieks Agris Strazds skaidro, ka Latvijas mežos ir daudz medību iespēju un uzņēmums piedāvā pilna apjoma medību organizāciju – sākot ar labiekārtotu atpūtas vietu un naktsmītni un beidzot ar pavadīšanas un transporta nodrošināšanu uz medību vietām. Medību pakalpojumā iekļauta viesmednieka sagaidīšana un pavadīšana lidostā, transfērs uz un no medību novada, izmitināšana LVM piederošos tūrisma centros "Ezernieki" un "Spāre", ēdināšana, medību pavadīšana, dzinēju medību organizēšana, trofeju pirmapstrāde, medību dokumentācijas kārtošana. Līdz ar to  viens viesmednieks šādas tūres laikā, kas vidēji ilgst četras dienas, iztērē no 1,5 līdz 2 tūkstošiem eiro.

Komercmedības ir viens no LVM rentablajiem uzņēmējdarbības veidiem, taču LVM gan neprecizē par šiem pakalpojumiem gadā saņemto summu.

Populārākie medījumi - alnis un staltbriedis

Uz vaicājumu, cik meža zvēru komercmedībās nomedīts, LVM nenosauc konkrētu skaitu, tikai piebilst, ka nomedīto dzīvnieku skaits ir Valsts meža dienesta noteiktā pieļaujamā apjoma robežās. Populārākie medījamie dzīvnieki ir alnis un staltbriedis.

Uz jautājumu, kādas ir LVM domas par medībām ar dzinējiem, pret kurām daudzi sabiedrībā iebilst, A. Strazds saka, ka medības ar dzinējiem no 1. oktobra līdz 31. janvārim ir viens no likumā atļautajiem medību veidiem. Tas arī ir pieprasītākais medību veids. Populārākās ir aļņu un staltbriežu medības gan ar dzinējiem, gan uz gaidi.

Vairāk par medību noteikumiem Latvijā var lasīt LV portāla intervijā "Valsts meža dienesta vadītājs: mednieks nenogalina, bet regulē dabas procesus".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI