SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
21. decembrī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Saeima palielina MUN likmi un atceļ minimālās sociālās iemaksas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Saeima vakar veica izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) regulējumā - sakarā ar to, ka Valsts prezidents bija atdevis otrreizējai caurlūkošanai šogad 23. novembrī pieņemtos grozījumus, kas paredzēja ar 2019. gada janvāri likvidēt MUN režīmu un no 2017. gada samazināt likmi. Savukārt jau pirms gada pieņemtie grozījumi Valsts sociālās apdrošināšanas likumā paredzēja no 2017. gada ieviest vispārējo valsts sociālo apdrošināšanu vismaz no minimālās algas arī MUN maksātājiem. Tas viss tiek atcelts, turpmāk MUN būs divas likmes. Līdz ar MUN regulējuma pārskatīšanu veiktas izmaiņas arī sociālās apdrošināšanas likumā, izslēdzot minimālo iemaksu prasību.
īsumā
  • Ar steidzamiem grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā Saeima noteica jaunas MUN likmes. Uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro būs 12% likme, un tāda ir paredzēta uz vienu gadu – 2017. Savukārt uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7000 eiro līdz 100 000 eiro, likme būs 15%.
  • 2017. gadā no mikrouzņēmumu nodokļa ieņēmumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās novirzīs 70,4%, 2018. gadā – 80%.
  • Saeima grozīja arī  likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", izslēdzot pirms gada pieņemtās normas, saskaņā ar kurām no 2017. gada bija paredzētas minimālās sociālās iemaksas vismaz no minimālās algas gan par MUN maksātāja darbiniekiem, gan vispārējā nodokļu režīmā strādājošiem, kuriem mēnesī noteiktā alga ir mazāka par minimālo valstī.
  • MUN statusu varēs iegūt vai atgūt līdz 2017. gada 31. janvārim, vēršoties ar pieteikumu VID.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai bija atdevis valsts budžeta likumu paketē 23. novembrī pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, lai atceltu šī nodokļa režīma izbeigšanas termiņu.

Vakar Saeima kā steidzamus pieņēma divus likumus ar grozījumiem mikrouzņēmumu nodokļa regulējumā.

Vieni grozījumi no likuma izslēdz nozaru ierobežojošās normas mikrouzņēmumu nodokļa režīmā strādājošajiem, kā arī  pārejas noteikumos nosaka, ka Ministru kabinets līdz 2017. gada 1. jūnijam iesniedz Saeimai likumprojektus, kas paredz jauna specializēta vienkāršota nodokļu regulējuma ieviešanu mazajiem uzņēmumiem un mikrouzņēmumiem, lai aizstātu mikrouzņēmumu nodokļa režīmu. MUN režīms darbosies vēl gadu pēc tam, kad spēkā stāsies solītais jaunais regulējums mazajiem uzņēmumiem.

Līdz cita mazajiem un vidējiem uzņēmējiem labvēlīgāka nodokļu regulējuma izstrādei spēkā būs līdzšinējais režīms, taču koriģēts - otrajos, plašākajos grozījumos Mikrouzņēmumu nodokļa likumā. Tajos noteikts, ka no nākamā gada mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 15%. Savukārt uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro gadā noteikta 12% likme. Šāda likme uzņēmumiem ar mazu apgrozījumu būs tikai vienu gadu.

Pašreiz spēkā esošā mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 7000 eiro ir deviņi procenti, bija paredzēts nākamgad to samazināt līdz 5 procentiem.

Likuma izmaiņas paredz 2017. gadā no valsts budžetā iemaksātā mikrouzņēmumu nodokļa sociālās apdrošināšanas obligātajā iemaksu kontā ieskaitīt 70,4 procentus, bet 2018. gadā – 80 procentus. Pašreiz likums paredz, ka sociālajām iemaksām tiek novirzīti 65% no mikrouzņēmumu samaksātā nodokļa.

Minimālās sociālās iemaksas atceltas

Vienlaikus Saeima atbalstīja arī saistītos grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", izslēdzot no tā normas, ko Saeima bija pieņēmusi  2015. gada 30. novembrī un kas paredzēja ieviest minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksas no valstī noteiktās minimālās algas (75% apmērā nākamgad kā pārejas periodā).

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, neskatoties uz pārejas periodu, kas bija noteikts jaunajam regulējumam, šādas izmaiņas prasītu būtisku īpaši maza apjoma uzņēmējdarbības pārstrukturizāciju, mainot nodokļu maksāšanas režīmus un paaugstinot nepilna laika darba izmaksas mazatalgotos darbos un izmaksas sezonāli nodarbinātajiem.

Grozījumi vēl divos likumos ("Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam") paredz, ka, aprēķinot pabalstus mikrouzņēmuma darbiniekam, par pamatu tiek ņemta vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, kas aprēķināta atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likumam.

Tas nozīmē, ka arī turpmāk sociālās apdrošināšanas pabalsti MUN darbiniekiem būs ievērojami mazāki nekā vispārējo darbaspēka nodokļu maksātājiem. Taču mikrouzņēmuma darbinieki salīdzinājumā ar darba ņēmējiem vispārējā gadījumā nodarbinātības laikā saņem lielākus ienākumus, jo viņu alga netiek aplikta ar nodokļiem.

Likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" tiek arī noteikts, ka Ministru kabinets līdz 2017. gada 1. maijam izstrādā un iesniedz Saeimai likumprojektus par grozījumiem attiecībā uz sociālās apdrošināšanas pakalpojuma apmēru sociāli apdrošinātām personām ar zemu obligāto iemaksu objektu.

Pagarināts MUN statusu maiņas termiņš

Pašreiz normatīvais regulējums paredz, ka MUN statusam var pieteikties, kā arī to mainīt līdz 15. decembrim.

Tā kā šis datums ir garām un jau pirms tam vairākas nedēļas ir valdījusi nenoteiktība un neziņa par MUN regulējumu no nākamā gada, tas nodokļa maksātājiem liedzis objektīvas izvēles iespējas vai arī licis pieņemt lēmumu atteikties no šī statusa. Grozījumu pārejas noteikumos paredzēts, ka mikrouzņēmums, kas ar 2017. gada 1. janvāri vēlas iegūt vai atgūt (ja statuss nav zaudēts šajā likumā noteiktajos gadījumos) mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, līdz 2017. gada 31. janvārim var iesniegt pieteikumu Valsts ieņēmumu dienestam.

Likumos ir vēl vairākas mainītas normas.

Paredzēts, ka grozījumiem likumos jāstājas spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI