NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Juris Kaža
neatkarīgais žurnālists
19. decembrī, 2016
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Telekomunikācijas
1
3
1
3

Mobilie operatori lēnām pielāgojas Eiropas vienotajiem tarifiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vienotais tirgus, kas pilnībā atcels t.s. viesabonēšanas maksas (maksa par zvanīšanu ārpus savas valsts) mobilo sakaru lietotājiem 2017. gada jūnijā, nozīmē, ka visa Eiropas Savienība būs vienota tarifu zona.

FOTO: Freepik

Mobilo sakaru operatori sākuši pielāgoties gaidāmajam vienotajam Eiropas digitālajam tirgum. Celmlauzis „Latvijas Mobilais telefons” jau saviem klientiem piedāvā vienotu tarifu par neierobežotiem zvaniem un īsziņām praktiski visā Eiropā. Savukārt pārējie Latvijas operatori – „Tele2” un „Bite” – ir piesardzīgāki, taču jau šobrīd nosacīti dāsnāki ar mobilā interneta lietošanu ārpus Latvijas.
īsumā
  • LMT ir pirmais Latvijas mobilo sakaru operators, kas aizsteidzies priekšā Eiropas Komisijai un piedāvā fiksētu, vienotu maksu par zvaniem un īsziņām visā Eiropā.
  • Patlaban labāko mobilā interneta tarifu plānu saviem klientiem piedāvā "Bite", kas ļauj lietot internetu teju visā Eiropā.
  • Gan "Bite", gan "Tele2" nesteidzas ieviest vienotu Eiropas tarifu, "Tele2"  piedāvā "Baltiju".
  • LMT mazturīgiem vai tiem, kas zvana maz, piedāvā tarifu 2 eiro mēnesī plus maksa par zvana minūtēm.
  • Tarifu izmaiņas atspoguļo Eiropas Komisijas jaunāko regulējuma projektu, kas paredz pilnīgu viesabonēšanas (zvanīšanas un īsziņu sūtīšana ārzemēs) maksas atcelšanu no 2017. gada jūnija.

Vienotais tirgus, kas pilnībā atcels t.s. viesabonēšanas maksas (maksa par zvanīšanu ārpus savas valsts) mobilo sakaru lietotājiem 2017. gada jūnijā, nozīmē to, ka visā Eiropas Savienībā (ES) būs vienota tarifu zona. Par zvanu visā Eiropā lietotājs maksās tādu pašu summu kā lietotāja mītnes valstī. Viesabonēšanas maksas atcelšanu paredz Eiropas Savienības Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2015/2120, kas papildināta ar noteikumu projektu, kas paredzēts nesamērīgas un negodīgas viesabonēšanas izmantošanas novēršanai. Par noteikumu projektu ES valstis vienojās 2016. gada septembrī. Noteikumu projektu angļu valodā var apskatīt šeit.

Noteikumu projekts paredz mehānismus un standartus, lai novērstu tādas parādības kā, piemēram, svešas valsts mobilo pieslēgumu tirgošanu ar izdevīgāku tarifu plānu par tiem, ko piedāvā valsts, kur ar šādu plānu var "viesoties". Citiem vārdiem sakot, valsts B pastāvīgiem iedzīvotājiem nedrīkstēs tirgot vai pārpārdot valsts A mobilo tarifu plānu, lai tie varētu izlikties par viesabonentiem un maksāt zemākus tarifus, nekā piedāvā valsts B operatori. Tāpat tiks uzraudzīti valsts A viesabonenti, lai konstatētu, vai tie nav pastāvīgi pārcēlušies uz valsti B un pārsvarā lieto savus telefonus valsts B tīklos.

Eiropas Komisija pēc vienošanās septembrī rakstīja: "Kopš 2007. gada viesabonēšanas cenas ir sarukušas par vairāk nekā 90%. 2015. gadā, pamatojoties uz Eiropas Komisijas priekšlikumu, Eiropas Parlaments un Padome vienojās, ka viesabonēšanas maksa jāatceļ tiem, kuri periodiski ceļo Eiropas Savienībā. "Viesabonēšana kā mājās" (kad patērētāji maksā iekšzemes cenas neatkarīgi no tā, uz kuru ES valsti viņi ceļo) no 2017. gada jūnija kļūs par visu ceļojošo Eiropas iedzīvotāju ikdienu."

Tas, ka mobilo sakaru lietotājiem nebūs jāmaksā vairāk, lietojot citu valstu mobilo sakaru tīklus, nenozīmē, ka operatori savstarpēji nenorēķināsies viens par otra tīkla noslodzi – maksa ir nemanāmi iekļauta dažādu valstu fiksētos pamattarifos. Turklāt tarifu modelis – maksāt par minūtēm vai megabaitiem – sāk novecot. Katra zvanu minūte vai interneta megabaits optiskajos tīklos nepatērē milzu jaudas naudā mērāmā apjomā – galvenais ir segt šo tīklu izbūves investīcijas un uzturēšanas maksas, kam lielā mērā pietiek ar fiksētas maksas modeli.

LMT - zvani Eiropā tāpat kā Latvijā par fiksētu tarifu

Daudzās valstīs vienotais tarifs ir viena cena par neierobežotu zvanu daudzumu valsts robežās, bieži arī (par papildu maksu) ar neierobežotu interneta lietošanu. LMT ir apsteidzis pārējos Latvijas operatorus, jau 2016. gada nogalē paaugstinot savu populārā tarifa "Brīvība" cenu no 9,95 eiro mēnesī (ar pievienotās vērtības nodokli) līdz 12,90 eiro – jaunajā cenā iekļaujot neierobežotus zvanus un īsziņas visās ES un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīs. Par teju 3 eiro paaugstināto cenu LMT klienti var zvanīt uz jebkuru numuru ES un EES valstīs, piemēram, no Latvijas uz Vāciju vai no Norvēģijas uz Portugāli.

"Tarifu modelis – maksāt par minūtēm vai megabaitiem – sāk novecot."

Uz iebildumu, ka šī bieži izmantotā tarifu plāna maksas paaugstināšana var skart klientus, kas nekad vai reti zvana uz ārzemēm vai maz izceļo ārpus Latvijas, LMT preses sekretāre Elīna Lidere norāda, ka klienti var izvēlēties plānu "Mini", kas maksā 2 eiro mēnesī un 12 centus minūtē par zvaniem gan Latvijā, gan ES un EEZ valstīs, tāpat arī 12 centus par katru nosūtīto īsziņu. Tikai lietojot vairāk nekā 90 minūtes mēnesī Latvijā, ES/EEZ valstīs vai uz šīm valstīm, "Mini" lietotāja izmaksas sasniegtu "Brīvības" jaunā tarifa līmeni – 12,90 eiro.

Pārējie lielie Latvijas operatori – "Tele2" un "Bite" - ir piesardzīgāki un šādus visas ES un EEZ tarifus vēl nepiedāvā. "Tele2" fiksētās maksas tarifi par neierobežotiem zvaniem un īsziņām pagaidām attiecas uz Latviju un nedaudz dārgākā variantā – uz Baltijas valstīm. "Bites" neierobežotie tarifi attiecas tikai uz Latviju. Interesantais abu LMT konkurentu piedāvājumos ir pieeja interneta lietošanai. "Bite" piedāvā dāsnāko zvanu, īsziņu un interneta plānu, iekļaujot 2 gigabaitu (GB) interneta jaudu Latvijā un 30 Eiropas valstīs par 9,50 eiro - var iegūt lielākas interneta jaudas par lielāku samaksu.

"Bite" piedāvā lielas interneta jaudas visā Eiropā

LMT klienti mobilo internetu var saņemt 30 megabaitu (Mb) apjomā par 1,40 eiro dienā Baltijā un Ziemeļvalstīs un 70 Mb dienā citās ES un EEZ valstīs - par 4,22 eiro dienā. Tas nozīmē, ka "Bites" klients, kas nav notērējis visu savu mēneša jaudu Latvijā (un to var ietaupīt, internetu telefonā lietojot caur kāda bezmaksas WiFi tīklu), var lietot internetu samērā lielā apjomā ārpus Latvijas. Piemēram, neliela "dzīvā" video pārraide, izmantojot Facebook Live vai lietotni Periscope, var patērēt pat virs 100 megabaitu. Tas nozīme, ka "Bites" klients, dodoties uz ārzemēm ar, teiksim,  1,2 GB atlikušu mēneša interneta jaudas ietaupījumu, var filmēt sevi pie Eifeļa torņa vai slavenās Trevi strūklakas Romā, nerūpējoties, ka būs jāmaksā liels rēķins. Savukārt par 19,50 eiro mēnesī "Bites" klients var neierobežoti lietot internetu gan Latvijā, gan Eiropā.

"Tele2" arī piedāvā dažādas interneta jaudas, tikai tās attiecas uz Latviju un Baltijas valstīm. Piemēram, 6 GB internets un neierobežoti zvani un īsziņas Latvijā un Baltijā maksā 12,99 eiro, bet par 8,99 eiro var saņemt 1,5 GB internetu Baltijā, bet zvanus un īsziņas - tikai Latvijā. Savā vidēji dārgā (12,99 eiro) tarifu plānā "Tele2" arī iekļauj sešu mēnešu TV satura abonementu ar lietotni Viaplay. Tas liecina, ka patērētāju vilināšana pārgājusi no tīriem mobilās telefonijas (zvanu, īsziņu, interneta) pakalpojumiem uz televīzijas biznesu, kuru sākuši attīstīt gan LMT, gan "Tele2". Protams, jo vairāk operatori savu pakalpojumu paketēs iekļaus televīzijas un video skatīšanos dažādās mobilajās ierīcēs, jo lielāks būs pieprasījums pēc mobilā interneta maksām, kuras būs vēlme atļauties ne vien mājās, bet arī ceļojot.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI