NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas

13. Bīriņu tiesībpolitikas seminārs – ES šodienas izaicinājumu izpratnei

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmās dienas diskusijas iesāka Arvīds Dravnieks (no kreisās), Egils Levits, Ivars Ijabs un Jānis Pleps.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Ar šodien ikvienai Eiropas valstij aktuālu tematisko diskusiju "Nacionāla valsts Eiropas Savienībā" ir sācies ikgadējais – 13. Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas seminārs.

Trīs dienu semināru, uz ko pulcējas Latvijas tieslietu sistēmas pārstāvji, arī politiķi, žurnālisti un citi interesenti, uzsāka profesors Egils Levits ar savu priekšlasījumu, iezīmējot mūsdienu demokrātijas apdraudējumus un aicinot apzināties reālo mūsdienu demokrātijas identitāti, nošķirot vecās idejas no jaunajām. "Īsta demokrātija iespējama tikai nacionālā valstī. Savukārt demokrātija ES līmenī ir specifiska, tās leģitimitāte un struktūra ir citāda kā nacionālā valstī. No vienas puses, šis modelis nodrošina augstāku lēmumu racionalitātes pakāpi, no otras puses, tas attālinātāk atspoguļo tautas gribu. Demokrātiju nacionālā līmenī mūsdienu Eiropā visvairāk apdraud mazinošā pilsoniskā līdzdalība (politiskā apātija), populisms un vienkāršotas atbildes uz kompleksām problēmām."

Dažādos aspektos jauno izaicinājumu priekšā esošās Eiropas turpmāko virzību apjaušot, Bīriņu seminārā politologa Ivara Ījaba vadībā paredzētas diskusijas par politiskās kopienas un nācijas kā kopienas kosmopolītismu. Savukārt Satversmes tiesas tiesnese Ineta Ziemele vadīs diskursu par Eiropas pārvaldības globālajiem izaicinājumiem.

Trīs dienu ciklā paredzēts pieskarties pārdesmit tēmām, piemēram:

  • Sabiedrības vērtību maiņa un tās noteikšana.
  • Postpadomju tiesību piemērošanas prakse – ko darīt?
  • ES fiskālā telpa un nodokļu izaicinājumi.
  • Latvijas rīcības brīvība ES fiskālajā telpā.
  • ES makroekonomikas politikas stopsignāli.
  • Sociāla valsts Eiropas Savienībā.
  • Sociālo tiesību pienācīgs minimums.
  • Patvēruma meklētāju pamattiesības.
  • Brexit prima facie secinājumi.
  • Rasisms un neiecietība Eiropā – pamattendences.

Diskusiju lektoru vidū ir Edvards Kušners, Mārtiņš Bičevskis, Roberts Zīle, Anita Kovaļevska, Ilze Juhansone, Juris Jansons, Nils Muižnieks, Roberts Ķīlis, Mārtiņš Paparinskis, Māris Lejnieks, Lauris Liepa u.c.

Semināra rīkotāji ir Publisko tiesību institūts sadarbībā ar Latvijas Komercbanku asociāciju, Latvijas Universitāti, Rīgas Juridisko augstskolu, VSIA "Latvijas Vēstnesis" un fondu atvērtai sabiedrībai DOTS.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI