NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. maijā, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Kultūra
6
32
6
32

4. maijs – Latvijas neatkarības atjaunošanas diena

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

1918. gada 18. novembris un 1990. gada 4. maijs ir divi nozīmīgākie datumi Latvijas valsts vēsturē. Šodien aprit 26 gadi, kopš 1990. gada 4. maijā Augstākā padome ar 138 deputātu balsīm pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Tik vienotas izjūtas un attieksme pret notiekošo kā toreiz ir vienreizējas, un katru gadu šī diena ir svētku diena - norisinās dažādi pasākumi, kuros varam sajust lepnumu, ka esam neatkarīga valsts.

Tradicionāli kā katru gadu šī diena tiks aizsākta ar Valsts svētku ekumenisko dievkalpojumu Sv. Jēkaba katedrālē, kurā piedalīsies arī valsts augstākās amatpersonas. Sākot no plkst. 10 rītā, visas dienas garumā iedzīvotāji varēs piedalīties kompozīcijas "Ziedu Latvija" veidošanā pie Brīvības pieminekļa. Turpat plkst. 11 varēs vērot Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē un koncertu, bet plkst.14 valsts augstākās amatpersonas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Saeimas namā plkst. 11 tiks atvērta bijušā Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Gunāra Kusiņa grāmata "Latvijas parlamentārisma apskats", kas ir pirmais pētījums par Latvijas parlamentārismu no tā pirmsākumiem līdz mūsdienām.

Grāmatā autors stāsta par parlamentārisma aizsākumiem Latvijā, Latvijas Tautas padomi kā priekšparlamentu, kā arī par pirmo demokrātiski ievēlēto Latvijas tautas pārstāvības institūciju un pirmo parlamentu – Satversmes sapulci. Tāpat grāmatā apskatīta parlamentārisma attīstība pirmo četru Saeimu darbības laikā un parlamentārisma krīze Latvijā, kā arī autors stāsta par pseidoparlamentārismu Latvijā okupācijas laikā 1940. gadā.

Dienas vidū Saeima sanāks uz svinīgo sēdi, kurā uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Sēdē tradicionāli aicināts piedalīties Valsts prezidents, bijušie Valsts prezidenti, Ministru kabineta locekļi, Augstākās padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ārvalstu diplomātiskais korpuss un starptautisko organizāciju pārstāvniecību vadītāji Latvijā. Šogad uz svinīgo sēdi aicināti arī bijušie Saeimas priekšsēdētāji.

Pēc Saeimas svinīgās sēdes norisināsies Zigfrīda Annas Meierovica portreta dāvināšana Saeimai, kas ir Saeimas priekšsēdētāju Ināras Mūrnieces, Solvitas Āboltiņas, Gundara Daudzes, Induļa Emša, Ingrīdas Ūdres, Alfreda Čepāņa un Anatolija Gorbunova kopīgs dāvinājums Latvijas parlamentam.

Nozīmīga diena ir arī valsts augstāko apbalvojumu ieguvējiem – šodien plkst. 16 Melngalvju namā norisināsies Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta pasniegšanas svinīgā ceremonija. Šogad šī diena būs īpaša arī "Latvijas Vēstnesim" un tā izdotajam žurnālam "Jurista Vārds", jo valsts apbalvojums piešķirts Latvijas fotožurnālistikas profesionālim un ilggadējam kolēģim Borisam Koļesņikovam.

2018. gada 18. novembrī svinēsim Latvijas proklamēšanas 100. gadadienu. Gatavojoties šim svarīgajam notikumam, Latvijā jau norisinās dažādi pasākumi, kuru skaitā ir arī Baltā galdauta svētki. Šī būs jauna tradīcija, kad Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs aicina vienkopus pie skaisti klāta svētku galda sanākt ģimenēm, kaimiņiem, kolēģiem, vietējai apkaimei vai plašākai kopienai, radot ciešāku piederību savai apkaimei un valstij, būt kopā un radīt svētku sajūtu sevī un citos.

Baltā galdauta svētku ietvaros visā Latvijā norisināsies dažādi svētku pasākumi. Informāciju par tiem var meklēt šeit.

Tāpat iedzīvotāji aicināti vēstīt par savām 4. maija atmiņām sociālajos tīklos ar tēmturiem #mans4maijs un #LV100, lai kopīgi saglabātu gan atmiņas par 1990. gada 4. maiju, gan liecības par mūsu laika 4. maiju, kā arī dalīties ar Baltā galdauta svētku fotogrāfijām, sūtot tās uz lv100@km.gov.lv, lai kopīgi veidotu pirmo lielo Baltā galdauta svētku fotogaleriju.

Pirms vairākiem gadiem tradīciju aizsākuši arī Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Lai iepazīstinātu tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18. novembrī Rīgā, valsts neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, NBS kādā no Latvijas novadiem organizē Nacionālo bruņoto spēku dienu. Šogad tā noritēs Kārsavā.

Bet Nacionālais kino centrs neatkarības atjaunošanas dienā piedāvā Latvijas filmu maratonu Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", kā arī seansus dažādās Latvijas vietās. Savukārt Latvijas Televīzija plkst. 18.55 LTV1 demonstrēs Andreja Verhoustinska un Noras Ikstenas dokumentālo filmu "Īvāns".

Arī LV portāls sveic savus lasītājus Brīvības svētkos un aicina pavadīt šo dienu patriotiskās sajūtās!

Labs saturs
32
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI