NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. martā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts aizsardzība

Latvija izsaka līdzjūtību saistībā ar Briselē notikušajiem sprādzieniem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Laurent Dubrule/ EPA

Latvijas augstākās amatpersonas izteikušas līdzjūtību bojāgājušajiem un cietušajiem 22.marta rītā nograndušajos sprādzienos Briseles Zaventemas lidostā un vienā no metro stacijām. Pagaidām ziņu aģentūras vēsta par 34 bojāgājušajiem un vismaz 180 cilvēkiem, kas guvuši ievainojumus abos sprādzienos.

Līdzjūtību par notikušo izteicis Valsts prezidents Raimonds Vējonis. "Šādai rīcībai nav attaisnojuma, un tā grauj pamatvērtības, uz kurām balstās demokrātiska sabiedrība. Diemžēl šis tik īsā laikā ir vēl viens atgādinājums, ka terorisms mūsu gadsimtā ir viens no lielākajiem izaicinājumiem katras valsts un visas pasaules drošībai un mums kopā visiem spēkiem jācīnās pret to," pauž Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Līdzjūtību izteicis arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sprādzieni Briseles Zaventemas lidostā notikuši īsi pēc deviņiem rītā (8.00 pēc vietējā laika). Par notikušo liecina aculiecinieku ievietotās fotogrāfijas un video sociālajos tīklos, kur redzami cilvēki, kas steidzas pamest dūmu pārņemto lidostu.

Aptuveni stundu vēlāk nograndis sprādziens arī vienā no Mālbekas metro stacijām, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām.

Pagaidām ziņu aģentūras vēsta par 34 cilvēkiem, kas sprādzienos gājuši bojā, bet vismaz 180 guvuši ievainojumus.

Cilvēki no lidostas ir evakuēti, tāpat kā no Briseles metro stacijām. Šobrīd metro sistēma ir pilnībā paralizēta, apturēta arī tramvaju un autobusu satiksme. Tiek slēgti arī ceļu satiksmes tuneļi. Beļģijas varas iestādes izsludinājušas augstāko terora apdraudējuma līmeni valstī. Eiropas Komisija (EK) devusi rīkojumu ES institūciju darbiniekiem neatstāt savas darbavietas.

Paaugstināts drošības līmenis izsludināts arī citās Eiropas lidostās, tostarp Parīzē un Frankfurtē, uz kurieni tiek novirzīti uz Briseli lidojošās lidmašīnas.

Šobrīd pieejamā informācija liecina, ka uzbrukumus ir īstenojuši teroristi, kas vēlreiz apliecina, ka terorisms šobrīd ir viens no galvenajiem draudiem Eiropas drošībai.

"Draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems."

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, sazinoties ar Drošības policiju, guvis apstiprinājumu, ka par spīti bīstamajai situācijai Eiropā draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems, un iesaka iedzīvotājiem nesatraukties, jo sprādzieniem nav saistības ar mūsu valsti.

Tiek ziņots, ka Latvijas aviokompānijas "airBaltic" lidmašīna no Rīgas uz Briseli šorīt Beļģijas galvaspilsētas Zaventemas lidostā novirzīta uz Ljēžas lidostu, bet nākamais paredzētais reiss šodien uz Briseli ir atcelts. Tāpat ir atcelti arī vakara un rītdienas reisi uz Briseli un atpakaļ.

Latvijas Ārlietu ministrija ziņo, ka Latvijas valstspiederīgie, kuri šobrīd atrodas Briselē un kuriem ir nepieciešama konsulārā palīdzība, tiek aicināti sazināties ar Latvijas vēstniecību Beļģijā pa tālruni +32 2 2383 236 vai arī +32 477 182 435. Bet informācija tuviniekiem Latvijā pieejama, sazinoties ar Konsulāro departamentu pa tālruni +371 67016 364.

Sociālajā tīklā Facebook ir izveidota drošības pārbaude jeb safety check, kas piedāvā iespēju lietotājiem, kas šobrīd atrodas Briselē un tās reģionā, paziņot par sevi draugiem un tuviniekiem. Aicinām Latvijas valstspiederīgos, kas ir Briselē, Beļģijā, izmantot šo iespēju. Sekojiet saitei https://www.facebook.com/safetycheck/brusselsexplosions-march2016/.

Ārlietu ministrija aicina ceļotājus no Latvijas, kuri atrodas vai tuvākajā laikā plāno doties uz Beļģiju, rūpīgi sekot līdzi aktuālajai informācijai Latvijas un Beļģijas plašsaziņas līdzekļos par drošības situāciju Briselē un Briseles galvaspilsētas reģionā un iespējamiem pārvietošanās ierobežojumiem. Ārkārtas situācijā aicinām nekavējoties sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26 33 77 11 vai e–pastu palidziba@mfa.gov.lv.

Šodien preses konferencē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs arī paziņojis, ka drošības apsvērumu dēļ slēgta Latvijas pārstāvniecība ES. Tas nozīmē, ka nenotiks arī neviena darba grupas sēde vai kādas citas plānotās aktivitātes ES kontekstā. Pagaidām lēmums par darba grupām attiecas uz šo nedēļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI