NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
12. janvārī, 2016
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: E-vide
1
1

Latvija.lv e-pakalpojumi informācijai, iesniegumiem, maksājumiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VRAA infografika

Portāls „Latvija.lv” tika izveidots pirms desmit gadiem, un toreiz tajā nebija neviena elektroniskā pakalpojuma. Tagad iedzīvotājiem ir pieejami 117 e-pakalpojumi, kas nodrošina iespēju sazināties ar valsti attālināti, taču tikpat oficiāli, kā ierodoties iestādē klātienē. Portāla uzturētājs – Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) – iesaka sabiedrībai vēl vienu noderīgu vietni – portālu „raim.gov.lv”, kurā iedzīvotāji, speciālisti, pētnieki var gūt ļoti dažādu un daudzpusīgu informāciju par sociālekonomisko situāciju un attīstību visos valsts reģionos un novados.
īsumā
  • Portāls "Latvija.lv" - saziņas vietne ar valsts un pašvaldību institūcijām.
  • Portāla mērķis ir nodrošināt ātru un ērtu piekļuvi valsts un pašvaldību institūciju sniegtajiem pakalpojumu aprakstiem un izvietotajiem e-pakalpojumiem.
  • Sadaļā "E-pakalpojumi" vienkopus ir apkopoti visi portālā pieejamie e-pakalpojumi.
  • Portāla saturu nodrošina iestādes, kuras centralizētajā katalogā ievieto un uztur informāciju par saviem pakalpojumiem.
  • Interesējošo tēmu var atrast, arī ierakstot meklētājā frāzi vai vārdu salikumu par to.

Saziņas vietne ar valsts un pašvaldību institūcijām portāls "Latvija.lv" ir vienīgā vietne, kurā ir pieejama visa informācija par visiem valsts pakalpojumiem un elektroniskajiem pakalpojumiem (e-pakalpojumiem), uzsver Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktors Rinalds Muciņš.

Publiskajā pakalpojumu katalogā atrodami visi valsts un pašvaldību pakalpojumi. Savukārt e-pakalpojumi ļauj cilvēkam sazināties ar valsts un pašvaldības iestādēm jebkurā laikā un vietā. Turklāt šādā veidā cilvēks ietaupa laiku un naudu. Neizejot no mājām, šodien iedzīvotājs var izdarīt daudz ko, piemēram, deklarēt dzīvesvietu, apmaksāt nekustamā īpašuma nodokli, iesniegt iesniegumu iestādei vai uzzināt prognozējamo pensijas apmēru.

Portāla e-pakalpojumu skaits un lietotāju skaits ar katru gadu pieaug. Lai valsts e-pakalpojumi būtu tikpat ierasti kā sērfošana internetā, VRAA iesaka iedzīvotājiem: pirms apmeklē iestādi klātienē, pārliecinies  - varbūt pakalpojums ir pieejams internetā.

2008.gadā portāls "Latvija.lv" piedāvāja 20 e-pakalpojumus, 2015.gadā jau varēja izmantot 117 e-pakalpojumus.

Populārākajos būtisku izmaiņu nav

Pagājušajā gadā "Latvija.lv" elektroniskie pakalpojumi izmantoti 5,2 miljonus reižu.

Tradicionāli vispopulārākais e-pakalpojums ir dzīvesvietas deklarēšana – 187 000 iedzīvotāju ir iesnieguši dzīvesvietas deklarāciju elektroniski. Nākamais populārākais pakalpojums ir pieteikšanās studijām – šis e-pakalpojums izmantots 122 000 reizes. Tālāk populārākie ir "Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem" un "Mani dati iedzīvotāju reģistrā". Tātad katrs iedzīvotājs var paskatīties, kādi dati par viņu ir valsts rīcībā un vai tie ir patiesi. Ja ir pamanītas neprecizitātes, par to var informēt VRAA, savukārt aģentūra informē attiecīgo datu uzkrājējus, lai dati tiktu laboti.

Vēl starp vispieprasītākajiem e-pakalpojumiem ir "Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru",  "Valsts fondēto pensiju shēmas (pensiju 2.līmeņa) dalībnieka konta izraksts", "Reģistrācija Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros", "Manā īpašumā deklarētās personas", "Pārbaude, vai persona ir deklarēta norādītajā adresē", "Administratīvo sodu pārbaude un nomaksa", "Informācija par apdrošinātās personas pensijas kapitālu", "E-iesniegums iestādei", "Informācija par VSAA ieturēto ienākuma nodokli", "Nekustamā īpašuma nodokļa apmaksa tiešsaistē", "Mani dati kadastrā".

Iespējams, turpmāk šajā e-pakalpojumu topā korekcijas ieviesīs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) jauno e-pakalpojumu piedāvājums. Gada nogalē VSAA ieviesa 19 jaunus pakalpojumus, ko var pieprasīt portālā "Latvija.lv". Kā liecina VSAA informācija, šim piedāvājumam ir liela atsaucība. Pirmajos divos mēnešos elektroniski portālā "Latvija.lv" tika iesniegti vairāk nekā 3000 iesniegumu, pieprasot dažādus pabalstus (bērna piedzimšanas, bērna kopšanas, vecāku pabalstu u.c.).

Autentifikācija – 99% ar internetbanku

E-pakalpojumu informācija ir personiska, tāpēc tai var piekļūt tikai pati konkrētā persona, apliecinot savu identitāti. Tātad, lai saņemtu e-pakalpojumu, ir nepieciešams autentificēties. "Latvija.lv" pieejamie autentifikācijas nodrošinātāji ir eParaksts, elektroniskā identifikācijas karte (eID), kā arī septiņu banku (Swedbank, SEB, Citadele, Norvik banka, Nordea, DnB, MTB) internetbankas.

Autentifikācijai Latvijas iedzīvotāji gandrīz vienmēr izmanto internetbanku. Kā liecina VRAA statistika par pagājušo gadu, eParaksts izmantots 0,5%, eID – 0,7% gadījumu.

No portāla "Latvija.lv" ar tā piedāvātajiem autentifikācijas risinājumiem var nokļūt citās valsts iestāžu interneta vietnēs. Piekļuvei "Latvija.lv" e-pakalpojumiem šie autentifikācijas risinājumi izmantoti 50% gadījumu; lai nonāktu Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) – 36%, Ceļu satiksmes drošības direkcijas portālā - 10%. 

Saņemot maksas e-pakalpojumu, vienlaikus var norēķināties

Portālā tiek piedāvāts arī maksājumu modulis. Saņemot kādu pakalpojumu, par kuru nepieciešams maksāt, piemēram, valsts nodevu, to var vienlaikus arī samaksāt, izmantojot internetbankas.

Pagājušajā gadā ir audzis gan maksājumu skaits, gan arī samaksātās summas, ir veikts 41 tūkstotis maksājumu un samaksāti 3,77 miljoni eiro. Visbiežāk izmantotais maksājums portālā bijis par izziņu par fiziskās personas sodāmību. Daudzi maksājumus veikuši, piesakoties studijām. Pagaidām salīdzinoši maz tiek izmantota iespēja nekustamā īpašuma nodokļa samaksai tiešsaistē. Tam papildu ērtība ir tā, ka cilvēks uzreiz var redzēt informāciju par visiem saviem īpašumiem un attiecīgi veikt maksājumus.

"VRAA iesaka iedzīvotājiem: pirms apmeklē iestādi klātienē, pārliecinies - varbūt pakalpojums ir pieejams internetā."

VRAA plānos šogad ir pieslēgt sistēmai maksājumu kartes; šāda iespēja varētu būt īpaši parocīga citu valstu iedzīvotājiem.

Šogad portālā paredzēts ieviest vēl virkni jaunu pakalpojumu, ko piedāvās ministrijas, Nacionālais veselības dienests saistībā ar e-veselības projektu.

Raim.gov.lv – informācija par reģioniem un novadiem

Apmēram gads ir VRAA uzturētajai sistēmai raim.gov.lv. Šis reģionālās attīstības indikatoru modulis izmantojams gan reģionālās attīstības uzraudzībai un attīstības politikas novērtēšanai, gan jebkuram iedzīvotājam informētībai par sava un citu novadu sociālekonomiskajiem rādītājiem. Šos datus savos pētījumos izmanto arī akadēmiskās aprindas.

Galvenā sadaļa portālā ir "Pašvaldība", izveidotās sistēmas pamats ir teritorijas profils. Sistēmā kopumā ir ap 200 dažādu rādītāju, iepazīstinot ar portālu, skaidro VRAA vecākais statistiķis Jānis Bruņenieks.

Piemērot, Latgales reģiona Rēzeknes novada teritorijas profilā ir 45 dažādi rādītāji, kas ir visbūtiskākie un visbiežāk varētu interesēt lietotājus. Sniegta arī galvenā informācija par pašvaldības vadību, e-pasts saziņai ar pašvaldību, saite uz pašvaldības mājaslapu, tālruņa numuri.

Datu kopās kā teritoriālās vienības ir saglabāti arī bijušie pagasti un informācija sniegta arī šādā griezumā. Ja nonāk jau minētajā Rēzeknes novadā, informācija, piemēram, par iedzīvotāju skaitu, platību ir ne tikai par novadu kopā, bet arī par katru pagastu, pilsētiņu, kas iegājusi šajā novadā pēc administratīvi teritoriālās reformas.

Par daļu no šeit pieejamās informācijas atbild konkrētā pašvaldība. Pašvaldībai ir savas lietotāja tiesības, piemēram, sniegt visraksturīgāko informāciju, ko vēlas uzsvērt.

Informācija ir strukturēta vairākos slāņos un ir pieejama arī grafiku un karšu veidā. Te var izsekot demogrāfiskajai situācijai, uzzināt informāciju par novadā esošām izglītības iestādēm, bezdarba līmeni, pensiju apmēru un pensiju saņēmēju skaitu, darba samaksu, par tās atsevišķiem rādītājiem, atsevišķi vēl ir pieejama arī cita detalizēta informācija.

Sistēmā informācija nāk no 17 dažādiem avotiem. Un tās pluss ir precīza reģionus un novadus raksturojoša informācija. Piemēram, ir atspoguļojums par Eiropas struktūrfondu ieguldījumiem ar lokālu ietekmi, tātad šīs naudas pienesumu tieši konkrētai pašvaldībai.

Raim.gov.lv ir apkopoti Latvijas starptautiskie reitingi. Iespējams, nākotnē šajā sadaļā varētu parādīt arī pārējās valstis, klāsta J.Bruņenieks.

Sadaļā "Noderīga informācija" ir tabula par sistēmas vairāk nekā 200 rādītājiem, norādīti šo datu avoti, datu prognozējamās atjaunošanas laiks.

Ministru kabineta 2014.gada 1.jūlija noteikumi Nr.367 "Reģionālās attīstības uzraudzības un novērtēšanas kārtība" 16 institūcijām nosaka pienākumu sniegt datus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI