NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
17. decembrī, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

ES fondu nauda labklājībā - iesaistei darba tirgū un sociālo pakalpojumu pilnveidei

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika;
Designed by Freepik

Ilgstošo bezdarbnieku pārkvalifikācija, jauniešu iesaiste darba tirgū, profesionālā rehabilitācija, invaliditātes ekspertīzes sistēmu izstrāde - tās ir dažas no programmām, kurās paredzēts ieguldīt jaunā Eiropas fondu perioda finansējumu. Atsevišķas programmas jau tiek īstenotas, lielu daļu paredzēts sākt nākamgad.
īsumā
  • ES fondu nauda nebūs maksājums atbalstāmajām personām, bet ar to nodrošinās pakalpojumus, tajā skaitā - apmācības bezdarbniekiem, konsultācijas darba aizsardzībā, pakalpojumu pieejamību sociālās atstumtības riskam pakļautajiem cilvēkiem.
  • No kopējā finansējuma (399,602 milj. eiro) ES nauda ir 344,013 milj. eiro, nacionālais finansējums – 55,588 milj. eiro.

2014.–2020.gada plānošanas periodam labklājības nozarei paredzēti gandrīz 400 miljoni eiro, nodarbinātības  un darba spēka mobilitātei – 188,3 milj. eiro, sociālajai iekļaušanai – 211,3 milj. eiro, informēja Labklājības ministrijas (LM) Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta direktore Sarmīte Uzuliņa. Jaunajam plānošanas periodam piešķīrums ir par gandrīz 50 miljoniem eiro lielāks nekā iepriekšējā (2007.-2013.gada) periodā. Labklājības nozarei finansējums ir no Eiropas Sociālā fonda (ESF) un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

Plašākais atbalsts – bezdarbniekiem

ES fondu līdzekļi sadalīti četros blokos – vairāk nekā puse no kopējās piešķīruma summas ir pasākumiem personu atbalstam (249,7 milj. EUR); tās ir programmas, kurās īstenos pakalpojumus noteiktām mērķa grupām - bezdarbniekiem, invalīdiem, citām sociālajām grupām.

Bezdarbnieku apmācību programmu jau no šā gada īsteno Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA). Šajā programmā bezdarbniekiem paredzēts atbalsts jaunas profesionālās izglītības ieguvei, pārkvalifikācijai un kvalifikācijas paaugstināšanai, profesionālajai pilnveidei, karjeras konsultācijām. Programmas mērķa grupa ir NVA reģistrēti bezdarbnieki un darba meklētāji, īpaši ar zemu un darba tirgus prasībām neatbilstošu prasmju un kvalifikācijas līmeni.

Jauniešu bezdarbnieku iesaistei nodarbinātībā ir paredzēti divi projekti. Viens no tiem ir jau zināmais Jauniešu garantijas projekts, kurā jaunieši saņem NVA sniegtos 10 aktīvās nodarbinātības pakalpojumus (apmācības, subsidētā nodarbinātība, brīvprātīgā darbs, biznesa uzsākšanas atbalsts u.c.). Otru projektu īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra, nodrošinot jauniešiem programmas profesionālās izglītības ieguvei.

Ar ES naudu ir paredzēts atbalstīt gados vecāku cilvēku nodarbināšanu. Labklājības ministrija iesniegšanai valdībā gatavos aktīvās novecošanās stratēģiju, kurā būs iezīmēti atbalsta virzieni, kas valstī darāms, lai sniegtu atbalstu gados vecāku cilvēku nodarbināšanai. Stratēģija pamatosies uz Pasaules Bankas pētījumu.

Pašreiz domāts, ka šāds atbalsts būtu nepieciešams gan cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem, kuri vēl ir darba tirgū, gan motivējoši pasākumi darba devējiem, lai šīs vecuma grupas iedzīvotājus ilgāk paturētu darbā, piemēram, izmantojot viņus kā mentorus jaunajiem darbiniekiem. Šo programmu sāks īstenot nākamā gada otrajā pusē.

"Cilvēki, kuri ilgstoši nevar atrast darbu veselības problēmu dēļ, sadarbībā ar ārstniecības personām tiks nosūtīti uz veselības pārbaudēm."

Jaunajā ES fondu periodā NVA turpinās subsidētās nodarbinātības programmu, kas paredz subsidēt bezdarbniekiem darbavietas līdz pat trīs gadu termiņam, tas ir, dotējot nodarbinātā algu, daļēji kompensējot darba vadītāju izmaksas. Šajā programmā darba devēji esot ļoti ieinteresēti.

Jaunā programma būs ilgstošo bezdarbnieku aktivizācijai. Tajā iesaistīs cilvēkus ar problēmām. Ilgstošajiem bezdarbniekiem, kas cieš no atkarības problēmām, šīs programmas ietvaros tiks sniegts atbalsts atkarības problēmu ārstēšanai (piemēram, Minesotas programma). Savukārt cilvēki, kuri ilgstoši nevar atrast darbu veselības problēmu dēļ, sadarbībā ar ārstniecības personām tiks nosūtīti uz veselības pārbaudēm. Iespējams, cilvēkam ir jākārto invaliditāte. Savukārt, ja veselības problēma ir ārstējama, tad pēc ārstēšanās NVA piedāvās apmācības profesijā un darbavietu, kāda konkrētam cilvēkam būtu piemērota.

Šajā programmā paredzēts iesaistīt arī sociālo dienestu klientus, bezdarbniekus, kuri paši neko savā dzīvē negrib mainīt. NVA sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām, kas sniedz motivēšanas pakalpojumus, iesaistīs šos cilvēkus motivēšanas programmās, kas ilgs līdz 6 mēnešiem. Sociālā darba un citi speciālisti, strādājot ar šiem nemotivētajiem ilgstošajiem bezdarbniekiem, centīsies panākt, lai viņi pieņem lēmumu kaut ko savā dzīvē mainīt un integrēties darba tirgū. Atbalsts ietvers arī transporta pakalpojumu nokļūšanai pie ārsta.

Vēl viena atbalsta mērķa grupa ir personas, kuras ir pakļautas vecuma, invaliditātes, dzimuma un arī etniskajai diskriminācijai. Šajā mērķa grupā tiks sniegts sociālā darbinieka un mentora pakalpojums patvēruma meklētājiem un personām, kuras ir ieguvušas bēgļa un alternatīvo  statusu. Sociālais darbinieks un mentors palīdzēs atrast gan dzīvesvietu, gan darbavietu. Pašreiz tiek izstrādāts normatīvais regulējums šī atbalsta sniegšanai.

Nauda rehabilitācijai, konsultācijām, sistēmu un tehnoloģiju pilnveidei

Pārējiem atbalsta virzieniem ir paredzēta salīdzinoši mazāka nauda. No ES fondiem plānots atbalsts sistēmām un personām (76,8 milj. EUR), tiks veidotas jaunas atbalsta sistēmas, izstrādāti šo sistēmu apraksti un aprobēti jauni pakalpojumi. Vēl viena atsevišķa grupa ir atbalsts sistēmām (24,6 milj. EUR), kas paredz, piemēram, pilnveidot invaliditātes noteikšanas sistēmu. No visas fondu paketes 48,5 milj. EUR ir plānoti ieguldījumiem infrastruktūrā, būvniecībā, aprīkojumā un tehnoloģijās.

Sociālās integrācijas valsts aģentūra īstenos profesionālās rehabilitācijas programmu. Cilvēkiem ar smagu invaliditāti plānots izstrādāt piecas jaunas rehabilitācijas programmas, tajā skaitā profesionālās piemērotības noteikšanai, prasmju attīstībai un profesionālās izglītības iegūšanai.

Rehabilitācijas centrā "Vaivari" tiks veidota funkcionēšanas novērtēšanas laboratorija, kurā varēs noteikt cilvēkam piemērotāko tehnisko palīglīdzekli. Savukārt skolām, kurās mācās bērni ar īpašam vajadzībām, šo bērnu vajadzībām nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" piedāvās tehnoloģijas, piemēram, interaktīvās tāfeles nodos lietošanā.

Bērnu tiesību aizsardzības programma paredz izveidot jaunu pakalpojumu – konsultatīvo kabinetu. Valsts bērnu tiesību aizsardzības centra speciālisti, pieaicinot citus profesionāļus, konsultēs gan bāriņtiesas, gan bērnu likumiskos pārstāvjus dažādos problēmu gadījumos. Piemēram, gadījumos, kad bērnam ir saskarsmes grūtības un uzvedības traucējumi, speciālisti saziņā ar vecākiem vienosies par rīcības plānu, kā strādāt ar šo bērnu, lai viņš mainītu savu uzvedību, pārvarētu saskarsmes grūtības. Projekts paredz arī apmācības speciālistiem (sociālajiem darbiniekiem, pedagogiem, policistiem u.c.), kas strādā ar cilvēkiem, kas cietuši no vardarbības.

Ar ES naudas ieguldījumu paredzēts palielināt kvalitatīvu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu pieejamību dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem. Tā būs deinstitucionalizācijas (DI) programma, ko īstenos pieci plānošanas reģioni sadarbībā ar plānošanas reģionā esošajām pašvaldībām, kā arī sociālo pakalpojumu pilnveide.

ES nauda plānota arī sociālo dienestu metodiskajam atbalstam un sociālo darbinieku apmācībām, darba drošības un darba aizsardzības uzlabošanai uzņēmumos, Valsts darba inspekcijas darbinieku apmācībām un vēl virknei pasākumu plašā atbalsta un mērķa grupu diapazonā.

Par gandrīz pusi no LM paredzētās ES fondu naudas (192,1 milj. eiro) jau ir parakstīti līgumi/vienošanās par projektu īstenošanu, savukārt vēl par 99,5 milj. eiro ir apstiprināti sagatavotie projekti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI