NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
1
2
1
2

Zolitūdes traģēdijai otrā gadskārta

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Pirms diviem gadiem, 21.novembra vakarā, iebrūkot tirdzniecības centra “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki – veikala darbinieki, pircēji, glābēji, bērni. Šī skaudrā mācība lika saprast, ka ir laiks aktualizēt jautājumu par valsts ietekmi un lomu, novēršot šādas un līdzīgas traģēdijas nākotnē. Lai arī divu gadu laikā paveikts ir daudz, joprojām neatbildēts paliek jautājums, vai ir izdarīts viss, lai mēs varētu teikt: “Tas nekad vairs neatkārtosies.”

Gadu pēc traģēdijas – 2014.gada novembrī – Saeima pieņēma lēmumu izveidot Parlamentārās izmeklēšanas komisiju par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus un turpmākās darbības, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes  un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā.

Lai darbu varētu veikt strukturēti, komisijas mērķu un uzdevumu sasniegšanai tika izvirzīti četri galvenie darbības virzieni:

  1. Būvniecības jomu regulējošie normatīvie akti
  2. Būvniecības uzraudzības un kontroles funkcijas
  3. Ārkārtas krīzes vadība un civilās aizsardzības sistēmas nepilnības
  4. Sociālās aizsardzības sistēma

Mājaslapā "zolitude.saeima.lv" ir iespējams  iepazīties ar komisijas darbu. Tajā ir publicēta komisijas sarakste, pieejamas  publikācijas, sēžu materiāli un priekšlikumi.

Pirms neilga laika – 2015.gada 17.oktobrī – komisija pabeidza savu darbību, un Saeimas sēdē  tika apstiprināts vairāk nekā 80 lappušu garais galaziņojums, kurā minētas arī politiski un morāli atbildīgās personas: toreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss un Juris Pūce, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Neskatoties uz to, ka komisija darbu ir beigusi, biedrības "Zolitūde 21.11" vadītāja Regīna Ločmele-Luņova intervijā portālam "Nra.lv" norāda, ka vēl joprojām drošības un būvniecības jomā ir daudz problēmu un arī paši cietušie komisijas darbu nopietni nevērtē. Arī pārliecības, ka nekas līdzīgs nākotnē neatkārtosies, cilvēkos nav.

Pieminot un atceroties traģēdijas upurus, šodien Rīgas domē un traģēdijas piemiņas vietā Zolitūdē, Priedaines ielā 20, notiks piemiņas grāmatas "Atceries Zolitūdi" prezentācija. Grāmatu veido trīs daļas: "Tie, kas aizgāja" – stāsti par tiem, kas ir gājuši bojā; "Tie, kas izdzīvoja" – izdzīvojušo un glābēju stāsti; "Tie, kas glāba" – glābšanas operācijas dalībnieku (VUGD, NMPD, IeM, VM, Rīgas municipālā policija) pilns saraksts. Grāmatu varēs saņemt ikviens pret ziedojumiem, un tā tiks dāvināta bibliotēkām un skolām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI