NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
13. novembrī, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ekonomika
1
3
1
3

Iespēja no bezdarbnieka kļūt par komersantu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: Nodarbinātības valsts aģentūra

Vairāki desmiti bezdarbnieku ik gadu saņem neatmaksājamu finansiālu atbalstu savas komercdarbības izveidošanai. Iepretī kopējam bez darba esošo cilvēku skaitam šo iespēju saņem nedaudzi, taču tā ir laba izglītošanās iespēja uzņēmīgajiem. Šādu Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) piedāvāto atbalstu visaktīvāk izmantojuši bezdarbnieki ar augstāko izglītību. No bezdarbnieku iesniegtajiem biznesa plāniem ik gadu apmēram trešā daļa atbildusi atbalsta kritērijiem.
īsumā
  • Bezdarbnieks NVA var pieteikties atbalstam savas komercdarbības uzsākšanai.
  • Patstāvīgi jāsagatavo biznesa plāns, to vērtē un atzinumu sniedz eksperti.
  • Ja biznesa plāns apstiprināts, var saņemt grantu jeb dāvinājumu - 3000 eiro, kā arī papildu naudu pirmajos sešos mēnešos. Kopējais atbalsts uzņēmējdarbībai – 5160 eiro.
  • Konsultanti sniedz padomu gan sākumā, gan arī biznesa veidošanas laikā.
  • Savā izraudzītajā biznesā obligāti jānoturas divus gadus, jo naudas saņēmēja biznesa īstenošanu uzrauga divus gadus.

NVA pārskats par situāciju valstī šā gada deviņos mēnešos liecina: uzskaitē septembrī bija gandrīz 80 000 bezdarbnieku, gandrīz trešā daļa – ilgstošie bezdarbnieki. Reģistrētā bezdarba līmenis valstī septembra beigās bija 8,3%, zemākais Rīgas reģionā – 5,2%, augstākais Latgales reģionā – 18,3%.

Bezdarbnieka statuss septembrī piešķirts 8961 personai, un tas ir par 1703 vairāk nekā augustā. Savukārt bezdarbnieka statusu septembrī zaudējušas 10 195 personas, par 2077 cilvēkiem vairāk nekā mēnesi iepriekš. NVA, norādot, ka nodarbinātības situācija uzlabojas, vienlaikus secina, ka pieaugošais gan statusu ieguvušo, gan zaudējušo skaits varētu liecināt par to, ka samazinās no jauna izveidoto darbavietu skaits, tajā pašā laikā notiek rotācija esošajās darbavietās. Sevišķi tas vērojams lielveikalos, ēdināšanas, kā arī zivju pārstrādes uzņēmumos, kas skaidrojams ar darba tirgus pieprasījuma un piedāvājuma nesakritību (atalgojums, darba stundas, darbavietas atrašanās utt.).

2015.gada deviņos mēnešos NVA organizētajos aktīvajos nodarbinātības pasākumos (konkurētspējas paaugstināšana, profesionālā apmācība, pārkvalifikācija, kvalifikācijas paaugstināšana u.c.) piedalījušies 100,4 tūkstoši bezdarbnieku. Šis skaits ir tik liels tāpēc, ka viens cilvēks var būt piedalījies vairākās aktivitātēs.

Pamats savas biznesa idejas īstenošanai

Viens no NVA piedāvātajiem atbalsta veidiem bezdarbniekiem ir komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai. Kā tas tiek īstenots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nodarbinātības apakškomisijas sēdē deputātus informēja NVA Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Solveiga Kabaka.

Pasākuma mērķis ir sniegt bezdarbniekam konsultatīvu un finansiālu atbalstu sava biznesa uzsākšanai, palīdzot veikt komercdarbību vai darboties pašnodarbinātā statusā ne mazāk kā divus gadus.

Pasākumā var iesaistīties reģistrēti bezdarbnieki, kuri:

  • ir ieguvuši profesionālo vidējo izglītību vai augstāko izglītību uzņēmējdarbībā, biznesa vadībā vai jomā, kurā plānots uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību;
  • ir apguvuši profesionālās izglītības programmas, kas nodrošina izpratni par iecerēto uzņēmējdarbību vai jomu, kurā plānots uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību;
  • ir ieguvuši profesionālo vidējo izglītību vai augstāko izglītību un apguvuši neformālās izglītības programmu (ne mazāk kā 120 akadēmiskās stundas) ar uzņēmējdarbību saistītā jomā;
  • Eiropas Sociālā fonda projekta "Jauniešu garantijas" pasākumu ietvaros jaunieši bezdarbnieki vecumā no 18-29 gadiem (ieskaitot), kuri neapgūst pilna laika studiju programmas Augstskolu likuma izpratnē.

Atbalsts naudā un ar padomu

Bezdarbniekiem, kuri iecerējuši sākt savu biznesu, ir paredzētas 20 konsultācijas sešu nedēļu laikā biznesa plāna sagatavošanā un izstrādāšanā.

Ja dalībnieka sagatavotais biznesa plāns ir atbalstīts, tad bezdarbnieks var saņemt arī 20 konsultācijas uzņēmējdarbības plāna īstenošanas pirmajā gadā.

Biznesa plāna īstenošanai ir paredzēta dotācija, tas ir, neatmaksājama nauda – līdz 3000 eiro atbilstoši apstiprinātajai biznesa plāna tāmei, kā arī ikmēneša dotācija biznesa plāna īstenošanas pirmajos sešos mēnešos - valstī noteiktās minimālās darba algas apmērā (šogad 360 eiro).

Biznesa plānus novērtē, sniedz atzinumu un konsultē eksperti, kurus NVA izraugās publiskajā iepirkumā. Pēdējos gados ik gadu apmēram pussimta biznesa plānu ir apstiprināti dotācijas saņemšanai no nodarbinātības speciālā budžeta, vēl gandrīz 20 saņēmēju ir atbalstīti "Jauniešu garantijas" projektos, kam piešķīrums ir no Eiropas Sociālā fonda. Tā ir apmēram trešā daļa no tiem, kas biznesa plānus sagatavojuši un iesnieguši.

Šogad atbalstīto biznesa plānu sadalījums pēc tautsaimniecības nozarēm liecina, ka  izteiktāka interese ir pievērsties pakalpojumu sniegšanai. Starp atbalstītajiem biznesa plāniem galvenokārt bijuši saistībā ar apģērbu un aksesuāru izgatavošanu, skaistumkopšanu un veselību, atpūtas un izklaides pasākumiem. Taču ir atbalstītas arī biznesa ieceres ražošanā, kokapstrādē,  lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, mēbeļu ražošanā, metālapstrādē u.c.

Šogad lielākais skaits biznesa plānu iesniedzēju ir bezdarbnieki no Rīgas reģiona, attiecīgi arī apstiprināto biznesa plānu skaits dotācijas saņemšanai vairāk bijis Rīgas reģionā.

"Lielāka interese uzsākt savu uzņēmējdarbību ir bezdarbniekiem vecumā no 25 līdz 29 gadiem, kā arī tiem, kuriem ir iegūta augstākā izglītība."

Lielāka interese uzsākt savu uzņēmējdarbību ir bezdarbniekiem vecumā no 25 līdz 29 gadiem, kā arī tiem, kuriem ir iegūta augstākā izglītība. Sievietes ir aktīvākas šajā pasākumā, kad ir iespēja veidot savu uzņēmējdarbību, izmantojot bezdarbniekam paredzētu naudas piešķīrumu un konsultatīvo atbalstu.

Starp biežākajām topošo komersantu problēmām S.Kabaka min sākotnēji pārāk optimistisko vērtējumu sava biznesa apgrozījumam. Jo tad, kad jāsāk darīt, visbiežāk izrādās, ka to nav iespējams sasniegt, un plānā nākas veikt korekcijas. Mēdzot būt arī citas kļūdas, taču, ja radušās problēmas cilvēks risina pats, tad atbalsts tiek turpināts.

Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis informēja, ka šī programma darbojas kopš 2008.gada. Biznesa plānu iesniedzēju skaits īpaši nemainās – tie ir pusotra simta līdz divsimt bezdarbnieku gadā. LM pārstāvis pieļauj, ka aktivitāte šajā pasākumā varētu pieaugt ar "Jauniešu garantijas" dalībnieku iesaisti, jo atbalsta programma jauniešiem darbojas vien otro gadu.

Pasākuma īstenošanā biznesa plāns tiek uzraudzīts divus gadus, tātad vismaz divus gadus komersantam vai pašnodarbinātajam izraudzītajā saimnieciskās darbības laukā ir veiksmīgi jādarbojas, skaidro S.Kabaka.

Ir bijuši gadījumi, kad biznesa plāns un atbalsts tiek pārtraukts un līgums ar NVA tiek lauzts. To ierosinājis vai nu pats biznesa plāna īstenotājs, vai arī ieteicis uzraugs. Taču tādu gadījumu neesot daudz.

Ja persona vēlas paplašināt biznesu ārpus šīs atbalsta programmas, tai pēc divu gadu sekmīgas darbības ir iespēja vērsties komercbankās vai attīstības finanšu institūcija "Altum". Turklāt konsultantiem bezdarbnieks, kurš gatavojas sākt savu biznesu ar NVA atbalstu, jāinformē arī par citiem iespējamiem finanšu instrumentiem. Speciālisti zina teikt, ka ir bijuši biznesa plāni, kuri NVA atbalstu nav saņēmuši, bet, tos pilnveidojot, saņēmuši atbalstu "Altum".

I.Lipskis informēja, ka no 2008.gada šajā pasākumā iesaistījušies vairāk nekā 1300 bezdarbnieki, un septiņu gadu laikā šajā programmā ir investēti aptuveni 2,5 miljoni eiro. Šogad biznesa plānus īsteno 50 atbalsta saņēmēju. Pasākumā tika iesaistīti 157 bezdarbnieki, no kuriem 139 iesniedza ekspertiem izvērtēšanai savus sagatavotos biznesa plānus.

Aktīvo nodarbinātības pasākumu bezdarbniekiem komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai plānots turpināt. Nosacījumus mainīt nav paredzēts.

Informācija bezdarbniekiem par iespēju saņemt atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai, nepieciešamie dokumenti, kā arī vairāki labās prakses piemēri atrodami NVA mājaslapā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI