NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
17. septembrī, 2015
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Valsts valoda
3
3

Iespēja iesaistīties latviešu valodas aizsardzībā un attīstībā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par sabiedriskajiem palīgiem var pieteikties personas, kas sasniegušas 21 gada vecumu, ir ieguvušas filoloģisko, humanitāro izglītību vai izglītību citā jomā vismaz maģistra līmenī.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Valsts valodas centrs stingri raugās, lai publiskajā informācijā, piemēram, veikalu un kafejnīcu izkārtnēs, kā arī preču marķējumos un lietošanas instrukcijās, ietvertajā informācijā ievērotu latviešu literārās valodas normas. Šobrīd sabiedrība tiek aicināta iesaistīties šajā darbā un kļūt par Valsts valodas centra sabiedriskajiem palīgiem. Kopumā šogad konkursa kārtībā plānots iesaistīt 50 cilvēku.
īsumā
  • Valsts valodas centrs aicina iedzīvotājus pieteikties par sabiedriskajiem palīgiem.
  • Sabiedriskais palīgs varēs norādīt uz iespējamiem likuma pārkāpumiem preču marķējuma un publiskās informācijas jomā, kā arī sniegt padomus un palīdzību pārkāpumu novēršanā.
  • Pretendentiem jābūt ar atbilstošu pieredzi un izglītību.

Savā ikdienas darbā publiskajā informācijā Valsts valodas centrs (VVC) konstatē dažāda veida pārkāpumus. Tās ir gan neuzmanības kļūdas, par kurām diezgan bieži centra darbinieki nemaz neuzsāk administratīvā pārkāpuma lietvedību, gan arī tīši pārkāpumi, piemēram, norādot informāciju svešvalodā.

Šajā uzraudzībā varēs iesaistīties arī sabiedrība. Kļūšana par Valsts valodas centra sabiedrisko palīgu ir brīvprātīga iniciatīva. Sabiedriskais palīgs varēs norādīt uz iespējamiem likuma pārkāpumiem preču marķējumā un publiskajā informācijā, kas pieejama sabiedrībai, tāpat noderēs viņa sniegtie padomi un palīdzība šādu faktisku vai potenciālu pārkāpumu novēršanā. Konsultācijas sabiedriskie palīgi sniegs par gramatikas, pareizrakstības un stilistikas normām un to piemērošanu konkrētos gadījumos, norādīts informatīvajā ziņojumā "Par Valsts valodas centra sabiedrisko palīgu institūta izveidi".

Iniciatīvas virzītāju ieskatā, par sabiedriskajiem palīgiem varētu kļūt augstskolu absolventi, kuri dažādu iemeslu dēļ patlaban nav pastāvīgi nodarbināti, kā arī attiecīgo kvalifikāciju ieguvušas personas, kas jau sekmīgi darbojas profesionālajā jomā, taču izrāda lielu interesi par valsts valodas aizsardzības un attīstības jautājumiem. Tiek gaidīts, ka par sabiedriskajiem palīgiem kļūs arī pensijas vecumu sasnieguši, taču joprojām sabiedriski aktīvi filoloģijas un citu saskarīgo nozaru speciālisti, kā arī citi interesenti.

"Lai kļūtu par sabiedrisko palīgu, jābūt vismaz maģistra grādam."

Ņemot vērā, ka šī iniciatīva balstās uz brīvprātības principu, VVC sabiedriskajiem darbiniekiem nenoteiks, kuri tieši objekti ir jāapseko. Kā norāda VVC Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna, viens no sabiedrisko palīgu uzdevumiem būs informēt VVC par lieliem pārkāpumiem. Šādu ziņojumu VVC pieņems kā iesniegumu un uz objektu, kurā noticis pārkāpums, sūtīs savu inspektoru tālākai situācijas noskaidrošanai.

Savus pienākumus sabiedriskais palīgs varēs veikt, dodoties savās ikdienas gaitās. Piemēram, pamanot kļūdu kafejnīcas skatloga noformējumā, informēs par to kafejnīcas darbiniekus un lūgs nepareizības izlabot. Tāpat uzņēmējiem un citiem publisko tekstu veidotājiem būs iespējas vērsties pie sabiedriskā palīga un saņemt konsultācijas par gramatikas, pareizrakstības un latviešu valodas stilistikas jautājumiem.

VVC sabiedriskajiem palīgiem par pienākuma veikšanu atlīdzību nemaksās. Vienīgās izmaksas, kuras segs, būs ceļa izdevumi nokļūšanai uz apmācībām Rīgā. Savukārt izdevumi, kas radīsies, veicot apsekojumu savā pilsētā vai novadā, netiks kompensēti, informē S.Pāvulēna.

Sabiedriskajam palīgam jābūt ar atbilstošu izglītību

Saskaņā ar konkursa nolikumu par sabiedriskajiem palīgiem var pieteikties personas, kas sasniegušas 21 gada vecumu, ir ieguvušas filoloģisko, humanitāro izglītību vai izglītību citā jomā vismaz maģistra līmenī. Pretendentam jābūt arī praktiskajai pieredzei darbā ar tekstiem latviešu valodā. Attiecīgi personai, kas piesakās uz VVC sabiedriskā palīga amatu, latviešu valoda jāprot augstākā līmeņa 2.pakāpē (C2 līmenis). Pretendents pēdējā gada laikā nevar būt arī sodīts par administratīvo pārkāpumu valsts valodas lietojuma jomā.

Sabiedriskie palīgi darbosies patstāvīgi, tomēr vienlaikus atradīsies visciešākajā saiknē ar Valsts valodas centru, kas apmācīs un konsulēs brīvprātīgos. Par savu veikumu sabiedriskajam palīgam VVC būs jāatskaitās ne retāk kā reizi ceturksnī..

"Par savu darbu sabiedriskie palīgi atlīdzību nesaņems."

Konkursam "Par Valsts valodas centra sabiedriskajiem palīgiem" būs vairākas kārtas. Sākotnēji vērtēs pieteikumus un to atbilstību konkursa nolikumā noteiktajām prasībām. Atlasītajiem pretendentiem organizēs apmācības, kurās ietilps latviešu valodas kultūras jautājumi, Valsts valodas likuma piemērošana un komunikācija. Tajā skaitā apmācībās skaidros, kā vislabāk risināt iespējamos konfliktus starp uzņēmējiem un sabiedrisko palīgu. Pēc apmācībām pretendenti kārtos rakstisko pārbaudījumu, kurā ietvertas trīs daļas – latviešu valodas zināšanu pārbaude, zināšanu pārbaude par Valsts valodas likuma un saistīto normatīvo aktu prasībām un to pielietojumu un domāšanas spēju tests.

Pēc rakstiskā pārbaudījuma izvērtēšanas notiks pārbaudījuma otrā kārta – pārrunas, kuru laikā konkursa komisija vērtēs pretendentu motivāciju sabiedriskā palīga pienākumu veikšanai. Par konkursa uzvarētājiem atzīs pretendentus, kuri būs saņēmuši vislielāko punktu skaitu. Šobrīd iecerēts, ka līdzdarbības līgumu uz gadu slēgs ar 50 pretendentiem.

Kā informē Tieslietu ministrijas Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Rancāne, kopējās izmaksas 50 brīvprātīgo palīgu iesaistei visā Latvijas teritorijā šogad ir 6929 eiro, tai skaitā pretendentu apmācībai, mācību materiālu sagatavošanai, apliecību izgatavošanai.

Plānots, ka 2016.gada otrajā pusē varētu piesaistīt vēl 50 sabiedriskos palīgus.

Savas latviešu valodas zināšanas varēs pārbaudīt diktātā

Sabiedrība arī pēc savas iniciatīvas īsteno vairākas latviešu valodas saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai domātas aktivitātes. Viena no tādām ir Pirmais vispasaules diktāts latviešu valodā, kas notiks šī gada 3.oktobrī. Iniciatīvas mērķis, kā norādīts organizatoru mājaslapā, ir attīstīt latviešu valodas rakstītprasmi, audzināt cieņu pret dzimto valodu jau no mazotnes, veidot ciešākas saiknes ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu.

Klātienē rakstīt diktātu varēs kādā no sešām Latvijas pilsētām – Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī un Rēzeknē – vai tiešsaistē interneta vietnē raksti.org.

Par Valsts valodas centra sabiedrisko palīgu var pieteikties līdz 30.septembrim. Plašāka informācija par konkursu sabiedriskajiem palīgiem pieejama Valsts valodas centra mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI