NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
30. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
3
3

Notiek Konstitucionālās tiesībpolitikas 12.seminārs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Kristīne Bunka-Krasnova

No 29.jūlija trīs dienas notiek ikgadējais, šogad jau divpadsmitais, Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas seminārs, kas uz priekšlasījumiem un diskusijām autonomā vidē pulcē juristus, tiesnešus, politiķus, žurnālistus un citus interesentus. Paši dalībnieki sevi simpātiski dēvē par Bīriņu tautu.

Atklājot semināru, uzrunas teica Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis un fonda atvērtai sabiedrībai DOTS izpilddirektore Ieva Morica.

12.Konstitucionālās tiesībpolitikas semināra šī gada tēmas koncentrējas ap 18.gadsimtā radušos ilgtspējas jēdzienu, sasaistot to ar demokrātijas jēdzienu:

  • Ilgtspējas sociālās dimensijas - indivīds un demokrātijas ilgtspēja, personības attīstības vektori.
  • Ilgtspējas juridiskā dimensija: tiesības uz labvēlīgu vidi, juridiskās aizsardzības mehānismu attīstība Eiropā, klasiskie cilvēktiesību aizsardzības mehānismi, tiesības uz labvēlīgu vidi Latvijā.
  • Zaļā domāšana: zaļās domāšanas pirmsākumi rietumu kultūrā, zaļās kustības vēsture Latvijā un Igaunijā, zaļā domāšana un pašpietiekamība, zaļie politiķi Latvijā un Eiropā, zaļā ekonomika.
  • Sabiedrības ilgtspējas gultnes: prāts jeb izglītība, ķermeņa kultūra jeb veselība, dvēsele jeb garīgums un kultūras telpa, hibrīdkara izpausmes demokrātiskā un tiesiskā valstī.

Kā sava priekšlasījuma ievadā par ilgtspēju no idejas līdz tiesībām uzsvēra profesors Egils Levits, ilgtspēja mūsdienās nav vairs tikai zaļā domāšana, šis jēdziens varētu kļūt par vienu no jaunajiem vispārējo tiesību principiem. Ilgtspējas jēga ir nodrošināt cilvēces/ reģionu/ vietējās vides ilgstošu pastāvēšanu un attīstību, tādēļ ilgtspēja ir iespējama tikai sasaistē ar valsti, ir attiecināma uz valsti un vistiešākā veidā skar pašas valsts ilgtspēju. Ilgtspējas ideja ir nostiprināta arī Latvijas Satversmē, taču tā ir ietverama arī citos valsts tiesību aktos. Kā eksemplārisku problēmu E.Levits akcentēja demokrātijas ilgtspēju sasaistē ar cilvēka autonomiju, norādot, kā sabiedrības iesaistīšanās publiskās diskusijās interneta vidē gluži pretēji iedomai par atklātību rada konformismu, autonomijas un privātuma apdraudējumu.

Semināra trīs dienās ar priekšlasījumiem uzstāsies arī politologs Ivars Ijabs, Satversmes tiesas tiesnese Ineta Ziemele, politiķi un juristi Ilma Čepāne, Edvards Kušners, Žaneta Mikosa, Uģis Rotbergs, izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, jurists Jānis Pleps, biedrības "Papardes zieds" priekšsēdētāja Iveta Ķelle, tiesībsargs Juris Jansons.

Semināra rīkotāji ir Publisko tiesību institūts sadarbībā ar Latvijas Komercbanku asociāciju un fondu DOTS.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI