NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
07. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra

Dziesmu un deju svētku dalībnieki pieskandina Rīgu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētku apmeklētājiem pieejami vairāk nekā 36 dažāda veida pasākumi, no tiem 22 pasākumus bez maksas varēs vērot dažādās Rīgas vietās.

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tradīcija aizsākusies pirms piecdesmit pieciem gadiem. Pirmajos svētkos 1960.gadā piedalījās vairāk nekā 8500 skolēnu. Šogad XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus izdziedās un izdejos 37 400 bērni un jaunieši ne tikai no Latvijas, bet arī no latviešu diasporām.

Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki līdzās Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem kopš 2003.gada ir iekļauti Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu klasē un tiek rīkoti ik pēc pieciem gadiem.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku nedēļā rīdziniekiem un pilsētas viesiem pieejami vairāk nekā 36 dažāda veida pasākumi, no tiem 22 pasākumus bez maksas varēs vērot dažādās Rīgas vietās – Vērmanes dārzā, Spīķeru kvartālā, Juglas bērnu slimnīcā u.c.

Svētku organizatori informē, ka svētku apmeklētājus sagaidīs arī vairāki jauninājumi, kas svētku tradīcijā ievīs laikmetīgus akcentus, kā arī būtiski paplašinās svētkiem raksturīgo notikumu māksliniecisko risinājumu amplitūdu. Piemēram, pirmo reizi notiks mūsdienu dejas lielkoncerts "Te mēs es@m".

Ar vairākiem koncertiem svētki jau ievadīti, bet to atklāšana būs rītdien 11.novembra krastmalā vakarpusē, savukārt svētki noslēgsies svētdien Mežaparka lielajā estrādē ar koncertu "Manā dziesmā tu...". Šie ir svētki ne tikai dziedātājiem un dejotājiem, bet arī interešu izglītības mākslas pulciņu audzēkņiem. Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā līdz 12.jūlijam apskatāma vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas izstāde "Rakstu darbi".

Svarīgākos dziesmu un deju svētku notikumus atspoguļos Latvijas Televīzijā. Līdz 12.jūlijam televīzijas kanālos LTV1 un LTV7, interneta vietnē ltv.lv, kā arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv būs skatāmas svētku tiešraides un koncertu ieraksti, svētku dienasgrāmatās stāstīs par interesantiem pasākumiem Rīgā un sniegs noderīgu informāciju apmeklētājiem un skatītājiem. Atsevišķus svētku koncertus varēs noskatīties tikai ltv.lv.

Lai nerastos nesaprašanās ar apsargiem un neizbojāju svētkus sev, organizatori apmeklētājiem atgādina, ka koncertos aizliegts ienest:

  • lietussargus, t.sk. saliekamos;
  • ēdienus un dzērienus (izņemot specializēto bērnu pārtiku);
  • šaujamieročus, asus priekšmetus, pirotehniku, lāzerpildspalvas, bīstamas vielas un priekšmetus;
  • alkoholiskos dzērienus un narkotiskās vielas;
  • dzīvniekus;
  • liela izmēra somas;
  • velosipēdus, skeitborda dēļus un citus aktīvās atpūtas piederumus.

Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja svētku pasākumos ir bez maksas, ja netiek aizņemta atsevišķa sēdvieta.

Svētku dalībnieku un apmeklētāju ērtībām darbosies svētku informācijas un drošības centri:

  • Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā;
  • Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā;
  • Daugavas stadionā;
  • Mežaparka lielajā estrādē;
  • Vērmanes dārzā;
  • 11.novembra krastmalā.

Tajos varēs iegūt informāciju par dziesmu un deju svētkiem, tajā skaitā kā nokļūt līdz pasākumu norises vietām. Informācijas un drošības centros varēs vērsties arī par svētku norises vietās pazaudētajām un atrastajām mantām. Plašāk informācija par svētkiem, tajā skaitā svētku programma, pieejama mājaslapā dziedundejo.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI