NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Agnese Ērgle
LV portāls
12. maijā, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
6
6

Mobilais LV.LV

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likumus, skaidrojumus, tiesību aktus, intervijas, ziņas un oficiālās publikācijas tagad var lasīt mobilajās versijās.

LV portāla kolāža

Mobilo versiju laiks ir skāris visus ar VSIA "Latvijas Vēstnesis" saistītos izdevumus, kā arī portālus. Kā jaunākā minama nupat klajā nākusī oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" mobilā versija m.vestnesis.lv. Iepazīstieties arī ar citām pieejamām mobilajām versijām!

Pirmais no VSIA "Latvijas Vēstnesis" produktiem mobilo versiju 2013.gada janvārī ieguva portāls "Par likumu un valsti" – LV portāls. Drīz pēc tam, tā paša gada jūnijā, pie mobilās versijas tika arī vietne likumi.lv. Pirms gada tapa viena no sarežģītākajām un bagātīgākajām versijām – žurnāla "Jurista Vārds" mobilā versija. 2015.gada maijā iznākusi pēdējā – oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" mobilā versija.

LV portāla mobilā versija

LV portāla mobilā versija m.lvportals.lv piedāvā visu aktuālo saturu, un, pateicoties tai, lietotājiem neatkarīgi no atrašanās vietas ir pieeja interesējošai informācijai vienkāršā un draudzīgā izkārtojumā. Struktūrā izcelti trīs galvenie informācijas bloki:

  • Raksti;
  • E-konsultācijas;
  • Amatu konkursi.

m.lvportals.lv lietotāji katru dienu var lasīt dienas rakstu topu – norises, skaidrojumus, viedokļus –, iepazīties ar jaunākajām preses relīzēm un likumiem praksē, apskatīt valstij nozīmīgo notikumu fotofaktus, kā arī dažādus videomateriālus.

Ļoti ērts rīks ir "e-palīgs", kur var atrast atbildes uz e-konsultācijām - vienu no nozīmīgākajām LV portāla sadaļām. E- konsultācijās var lasīt jaunākās atbildes uz iedzīvotāju iesūtītiem jautājumiem par valsts pakalpojumiem un tiesisko regulējumu. Tas ir vērtīgs informatīvs arhīvs, kas noder ikvienam lasītājam. Tāpat ikviens interesents var izmantot meklētāju – ievadot konkrētu vārdu, viegli var atrast visus ar to saistītos rakstus vai norādes.

Tuvākajā laikā plānots veikt LV portāla mobilās versijas uzlabojumus – tas kļūs vēl ērtāks, pārskatāmāks un vieglāk lietojams.

Likumi tavā viedtālrunī vai planšetē

Vietne m.likumi.lv ir ērts orientieris Latvijas Republikas tiesību aktos. Tajā katru dienu var iepazīties ar:

    • jaunākajiem tiesību aktiem;
    • skatītākajiem tiesību aktiem;
    • tiesību aktiem pēc tēmas.

Vietnē m.likumi.lv ir gan ātrais, gan izvērstais meklētājs. Atliek tik ievadīt vajadzīgā likuma pirmās zilbes, kad meklētājs atradīs lietotājam nepieciešamo informāciju. Tiesību akts pielāgojas ekrāna platumam un ir papildināts ar tiesību akta pasi (statusa norādi), satura rādītāju pantu līmenī, vēsturiskajām un nākotnes redakcijām un saistītajiem dokumentiem.

Tātad – lai kurā pasaules malā cilvēks atrastos, ja viņam līdzi ir viedtālrunis vai planšete un pieejams interneta pieslēgums, viņš jebkurā laikā ērti var iepazīties ar sev interesējošo likumu vai tiesību aktu un piemērot to savām vajadzībām.

"Jurista Vārds"- esi mobils!

Žurnāla "Jurista Vārds" mobilā versija ir viena no sarežģītākajām, taču vienlaikus – daudzveidīgākajām mobilajām versijām.

Neraugoties uz mobilās versijas kompakto formātu, m.juristavards.lv ir pieejams viss portāla www.juristavards.lv pilnās versijas saturs: žurnāls un e-žurnāls, ziņas, domnīcas ieraksti, kur var lasīt ne tikai citu cilvēku komentārus par konkrētā raksta tematu, bet arī pievienot savu komentāru, tā iesaistoties diskusijās par aktuāliem tematiem; tāpat atrodama afiša, jaunumi un amatu konkursu vakances. Turklāt arī e-žurnāls automātiski pielāgojas mobilajai ierīcei un ir tikpat ērti lietojams kā datorā.

Vēl ir nodrošināta meklēšanas iespēja un arhīva satura pieejamība, saglabājot galvenos atlases kritērijus: autoru katalogs, tiesību nozaru un tiesību prakses katalogs u.c.

"Lai kurā pasaules malā cilvēks atrastos, ja viņam līdzi ir viedtālrunis vai planšete un pieejams interneta pieslēgums, tad viņš jebkurā laikā ērti var iepazīties ar sev interesējošo likumu."

Mobilā versija piedāvā arī autorizēšanās iespēju, kas nodrošina piekļuvi autorizētā lietotāja profilā uzkrātajai informācijai – rakstiem mapēs, citātiem un piezīmēm. Tāpat ir nodrošināta atskaite par lietotāja apskatītajiem žurnāla rakstiem u.c.

Savukārt, ja nepieciešams, mobilajā versijā  ir piedāvāta arī izeja uz portāla pilno saturu un norādīti kontakti saziņai ar redakciju vai lasītāju servisu.

Mobilais "Latvijas Vēstnesis"

Latvijā ir spēkā Oficiālās publikācijas un tiesiskās informācijas likums. Tā mērķis ir nodrošināt privātpersonu tiesības būt informētam par savām tiesībām un pienākumiem. Agrāk šī oficiālā informācija tika publicēta laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", taču nu jau trešo gadu "Latvijas Vēstnesis" ir pieejams tikai elektroniskā formātā vietnē www.vestnesis.lv. Šīs vietnes saturs ir publiski ticams un juridiski saistošs. Kopš 2015.gada maija pieejams arī viedtālruņos un planšetēs tā mobilajā versijā m.vestnesis.lv.

m.vestnesis.lv nodrošina piekļuvi pilnam oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" jeb vietnes www.vestnesis.lv saturam – jaunumiem un arhīvam kopš 1993.gada. Mobilā versija ir aprīkota ar ērtu oficiālo publikāciju pārlūkošanu, kas kārtotas gan pēc laidiena, gan pēc veida; kalendāru jeb laidienu atlasi pēc datuma; ātro un izvērsto meklētāju. Ikvienu oficiālo publikāciju mobilajā versijā var:

  • atvērt vai lejuplādēt telefonā vai planšetē kā PDF dokumentu;
  • iegūt apliecinājumu par attiecīgās publikācijas autentiskumu (piem., pārbaudīt e-parakstu, ar kuru iezīmēta katra publikācija);
  • dalīties sociālajos tīklos.

"Latvijas Vēstnesis" iznāk katru darbdienu un tajā tiek izsludināti tiesību akti, kas sakārtoti sarakstos pēc izdevēja veida, kā arī tiek publicēti oficiālie paziņojumi, kas sakārtoti 25 grupās. Lai varētu ātri atlasīt interesējošo informāciju, katrs saraksts ir papildināts ar lokālo meklētāju.

Mobilās versijas – labs palīgs

To, cik ērtas un parocīgas ir mobilās versijas, norāda skaitļi:

  • m.lvportals.lv unikālo apmeklētāju skaits šā gada janvārī bija 56 688 (salīdzinot pērn – 35 855)
  • m.likumi.lv unikālo apmeklētāju skaits šā gada janvārī bija 79 996 (salīdzinot pērn – 62 494)
  • m.juristavards.lv unikālo apmeklētāju skaits šā gada janvārī bija 2971 (salīdzinot pērn – 2 229)

Kā LV portālam stāsta oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" Attīstības un projektu vadības daļas vadītāja Ilze Apine, lietotāja iespējas pilnvērtīgi izmantot oficiālo izdevumu "Latvijas Vēstnesis" vairs neierobežo ierīces ekrāna lielums. "Tas ir svarīgākais iemesls, kādēļ tika izveidots m.vestnesis.lv.

Versija veidota, izvērtējot lietotāju vajadzības un lietošanas ieradumus. Jaunais m.vestnesis.lv gan satura, gan iespēju ziņā ir pilnvērtīgs informācijas avots, kas turklāt, salīdzinot ar pilno versiju, piedāvā arī lietojamības jaunievedumus. Viens no nozīmīgākajiem - iespēja caurskatīt visu kādas izvēlētās informācijas kategorijas sarakstu, piemēram, valsts apbalvojumi vai izsoles. Pilnajā versijā tās ir aplūkojamas tikai konkrēta laidiena ietvaros." 

I.Apine norāda arī, ka mobilās versijas mūsdienu e-vidē ir pašsaprotama laba informatīvā servisa sastāvdaļa, tādēļ visu četru portālu mobilās versijas ir atvērtas izaugsmei un pilnveidei. Lietotāji vienmēr laipni aicināti dalīties ar ieteikumiem vai novērojumiem, kas "Latvijas Vēstnesim" var palīdzēt uzlabot funkcionalitāti vai novērst kādas lietojamības neērtības. E-pasts saziņai: info@lv.lv

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI