NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
21. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība
7
7

Programma jauniešiem - profesionālā izglītība ātri un bez maksas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts izglītības attīstības aģentūras infografika

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc jauni cilvēki nevar iegūt darbu, ir piemērotas izglītības trūkums. Kā zināms, šobrīd darba tirgū vispieprasītākie ir tie darbinieki, kuriem ir profesionālā kvalifikācija. Tāpēc projekta „Jauniešu garantija” otrā kārta būs noderīga visiem tiem jauniešiem, kas ir pametuši mācības vai nevar atrast darbu, jo tā ir iespēja bez maksas apgūt profesionālo izglītību viena vai pusotra gada programmās, kā arī saņemt stipendiju.

Jauniešu bezdarbs ir problēma visā Eiropā, un Latvija nav izņēmums. Bieži vien, lai iekļautos darba tirgū, pietrūkst tieši atbilstošās izglītības. To pierāda kaut vai tas, ka visgrūtāk ar darba meklējumiem sokas tiem jauniešiem, kuriem ir zemākā vai vidējā izglītība. Statistika rāda, ka viņi veido lielāko daļu jeb 64% no visiem tiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kas oficiāli reģistrējušies kā bezdarbnieki. "Vairāk nekā pusei no 50 tūkstošiem nestrādājošo Latvijas jauniešu ir ļoti zems izglītības līmenis. Šiem jauniešiem nav ne zināšanas, ne profesionālās prasmes, lai iekļautos darba tirgū," norāda labklājības ministrs Uldis Augulis.

Ko darīt? Lai mazinātu jauniešu bezdarbu, ar Eiropas Komisijas atbalstu tiek īstenota programma "Jauniešu garantija", kuras ietvaros jauniešiem palīdz apgūt darba tirgum piemērotu profesiju un vēlāk arī atrast darbu. Turklāt Eiropas Komisijas uzstādījums ir katram jaunietim četru mēnešu laikā rast piemērotāko atbalstu darba meklējumos.

Projekta otrā kārta paredz, ka tie jaunieši, kuri dažādu iemeslu dēļ mācības ir pametuši vai nav varējuši atrast darbu, bez maksas var apgūt vienu vai pusotru gadu ilgas profesionālās izglītības programmas, ko īsteno skolas visā Latvijā. Turklāt katru mēnesi jaunieši saņem arī stipendiju.

Šā gada 1.martā mācības projekta ietvaros turpina 2409 izglītojamie, bet kopumā plānots, ka projekta laikā kvalifikāciju iegūs ap 6500 jauniešiem.

Kādi ir nosacījumi?

Lai gan ierasti profesionālās izglītības programmas vairumā gadījumu ir četrus gadus ilgas, "Jauniešu garantijas" ietvaros kvalifikāciju var iegūt viena (otrais kvalifikācijas līmenis) vai pusotra (trešais kvalifikācijas līmenis) gada programmās.

Mācības paredzētas jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem bez iepriekš iegūtas kvalifikācijas. Ja profesionālā kvalifikācija tomēr ir iegūta, tad tas nevar būt pēdējā gada laikā pirms iestāšanās projektā. Īpašu nosacījumu nav, jo jaunietis var būt vai nebūt reģistrēts kā bezdarbnieks, tomēr nevar vienlaicīgi piedalīties kādā no citiem "Jauniešu garantijas" pasākumiem, kas sevī ietver finansiālu atbalstu.

Viena gada programmā ir jāmācās 10 mēnešus, bet pusotra gada programmā – 14 mēnešus. Tādējādi kvalifikāciju var iegūt salīdzinoši īsā laikā. Viengadīgajās programmās var iestāties jaunieši ar pamatskolas izglītību, taču ne agrāk kā no 17 gadu vecuma; lai varētu mācīties pusotru gadu ilgā programmā, ir nepieciešama vismaz vidējā izglītība.

Nekas nav jāmaksā – tikai jāapmeklē skola. Maksā arī stipendiju

Mācības ir bez maksas, turklāt katram jaunietim pienāksies arī mērķstipendija no 70 līdz 115 eiro mēnesī. Lai to iegūtu, ir jābūt vismaz sekmīgam vērtējumam un nedrīkst kavēt mācības. Valsts izglītības attīstības aģentūras Profesionālās izglītības projektu departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane norāda: tas ir Eiropas Komisijas uzstādījums – "Jauniešu garantija" ir vienlīdzīga visiem jauniešiem. Līdz ar to projektā jaunieši stipendiju nesaņem par labām sekmēm, nav tādas teicamnieku stipendijas. Vienīgais nosacījums ir – jābūt sekmīgam visos priekšmetos un nedrīkst neattaisnoti kavēt nodarbības. Ja jaunietis izpilda visus nosacījumus, viņš pirmos četrus mēnešus saņem 70 eiro stipendiju. Ja nākamos četrus mēnešus jaunietis arī nekavē un saņem tikai sekmīgu vērtējumu, stipendija tiek palielināta uz 90 eiro. Visbeidzot atlikušajos mēnešos jaunietis saņem 115 eiro. Ja jaunietis nokārto kvalifikācijas eksāmenu ar vērtējumu vairāk nekā 5 balles un viņš saņem diplomu par profesionālo kvalifikāciju, tad viņš saņem stipendijas pārrēķinu par visiem iepriekšējiem mēnešiem. Līdz ar to pabeidzot, piemēram, viengadīgo programmu un saņemot diplomu, jaunietis saņem 305 eiro kā tādu ceļamaizi darba gaitu uzsākšanai.

Kuras skolas nodrošina mācības?

Mācības notiek profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā, tāpēc katram ir iespēja izvēlēties skolu, kas tuvāka viņa dzīvesvietai. Projektā apmācību nodrošina 35 profesionālās skolas. Jaunietis var izvēlēties starp:

  • 43 profesionālās izglītības programmām otrā kvalifikācijas līmeņa ieguvei (viengadīgās profesionālās izglītības programmas);
  • 73 profesionālās izglītības programmām trešā kvalifikācijas līmeņa ieguvei (pusotra gada profesionālās izglītības programmas);.

Lūk, projektā iesaistītās profesionālās izglītības iestādes:


 

Jauniešiem ir iespējas izvēlēties iegūt kādu no 62 kvalifikācijām komerczinību, tūrisma, būvniecības un arhitektūras, mākslu, pakalpojumu, datorzinātnes, lauksaimniecības un mežsaimniecības, veselības aprūpes, ražošanas, skaistumkopšanas, mehānikas un elektronikas nozarēs. Visas profesijas un programmas ir apskatāmas Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē.

Programmu ietvaros paredzēts arī karjeras atbalsts. E.Purmale-Baumane stāsta, ka speciālisti palīdzēs un motivēs jaunieti noturēties izvēlētajā programmā, kā arī projekta ietvaros organizēs dažādus pasākumus – meistardarbnīcas. "Piemēram, desmit izglītības iestādēs mācās pavāri. Mēs organizējam, ka visi audzēkņi nonāk vienkopus, un uzaicinām nozarē populārākos pavārus, un viņi rāda jaunākās tehnoloģijas, metodes, viss notiek praktiski, un jaunieši var darboties tur paši. Šādi pasākumi ir plānoti visās izglītības programmās. Projekta ietvaros arī pati izglītības iestāde nodrošina, piemēram, ekskursijas, kas saistītas ar profesijas izvēli."

Ja izglītības iestāde neatrodas tuvu mājām, tad audzēkņiem būs iespēja palikt dienesta viesnīcās.

Apmaksāti sertifikāti un apliecības

Ir tādas profesijas, kuru veikšanai nepieciešams saņemt sertifikātu vai apliecību. Nereti par to ir arī jāmaksā. Projekta ietvaros ir paredzēts, ka tajās profesijās, kur šāds sertifikāts tik tiešām ir nepieciešams, tas tiks apmaksāts. Lūk, daži piemēri, kad var būt nepieciešams sertifikāts:

  • mazumtirdzniecības veikala pārdevējiem, mazumtirdzniecības komercdarbiniekiem, viesmīļiem, bārmeņiem u.c. projekts nodrošina sertifikātu darbam ar kases aparātu;
  • automehāniķiem un autoelektriķiem apmaksāta teorētiskā un braukšanas eksāmena kārtošana CSDD B kategorijas autovadītāja apliecības ieguvei;
  • meža nozares speciālistiem, lauksaimniecības un dārzkopības speciālistiem būs iespējams iegūt traktortehnikas vadītāja apliecību;
  • viesnīcu servisa speciālisti varēs iegūt AMADEUS sertifikātu, kas ļauj darboties minētajā sistēmā, rezervējot aviopakalpojumus, viesnīcas, automašīnu nomu utt.;
  • lauksaimniecības, dārzkopības, augkopības un augļkopības speciālistiem nepieciešama augu aizsardzības apliecība, kas dod tiesības strādāt ar ķimikālijām, dažādiem mēslojumiem, herbicīdiem un veikt miglošanu.

E.Purmale-Baumane skaidro, ka apmācību apmaksa nenozīmē, ka eksperti neseko līdzi, vai tāda tik tiešām ir nepieciešama. Teorētiski arī lietvedei darbā var būt vajadzīga autovadītāja apliecība, lai varētu, piemēram, nogādāt dokumentus. Tomēr tas nebūs svarīgi, lai varētu vispār uzsākt darbu. Salīdzinājumam kuģa pavāri tik tiešām nevar strādāt uz kuģa, ja viņiem nav sertifikāts par pirmo palīdzību vai cilvēku glābšanu. Tā ir obligāta prasība šajā profesijā.

Pēc veiksmīgas teorētisko priekšmetu apguves ikvienam izglītojamam programmas ietvaros jāiziet arī 15 nedēļu prakse un noslēgumā jākārto kvalifikācijas eksāmens. Ne vienmēr prakse norisinās pilsētā, kur jaunietis mācās. Līdz ar to nāksies pārvietoties uz prakses vietu. Par to programmas ietvaros ir padomāts, tāpēc jauniešiem tiek apmaksāti ceļa un naktsmītnes izdevumi līdz 71 eiro mēnesī.

Jauniešiem prakses laikā tiek nodrošināta arī civiltiesiskā apdrošināšana, kā arī obligātās veselības pārbaudes, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika.

Iespēja atsvaidzināt dabaszinātņu un matemātikas zināšanas

Var gadīties situācija, ka ir vēlme mācīties piemēram, mašīnbūvi, bet vidusskola pabeigta pirms astoņiem gadiem un ir piemirsušies eksaktie priekšmeti. Tas nav šķērslis, lai apgūtu kāroto profesiju, jo programma piedāvā atsvaidzināt savas zināšanas t.s. STEM mācību priekšmetos jeb matemātikā, fizikā vai ķīmijā, bioloģijā un inženierzinātnēs. Jo var būt tā, ka izvēlētā kvalifikācija sevī ietver tieši šīs zināšanas.

Profesionālā izglītības iestāde izstrādās individuālu mācību plānu, kas būs jāapgūst trīs mēnešos.

Kad notiek uzņemšana?

Programmas bonuss ir pieejamība – lai pieteiktos mācībām, jāiet uzreiz uz pašu izvēlēto skolu un jāiesniedz dokumenti. Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē var atrast programmas un skolas, kur tās var apgūt. Šīs programmas var atpazīt pēc ilguma – viens vai pusotrs gads.

Uzņemšana izglītības iestādēs notiek divreiz gadā. Vēl viena labā ziņa – konkursa nav, uzņemti tiks visi studētgribētāji. Līdz ar to šobrīd katram ir iespēja padomāt un tad pieteikties vasarā, kad profesionālās skolas tradicionāli organizēs uzņemšanu. Pieteikties varēs gan programmai "Jauniešu garantija", gan mācībām pilnā programmā. Kopumā šo projektu paredzēts īstenot līdz 2018.gada 30.jūnijam. Līdz ar to ir paredzētas vēl sešas studējošo uzņemšanas reizes.

Nav ierobežojuma tam, cik šādas kvalifikācijas var iegūt. Tomēr ikvienam jaunietim, kam nav iepriekš iegūta kvalifikācija un kas jau ir mācījies šī projekta ietvaros īstenotajā profesionālās izglītības programmā, bet nav to pabeidzis, jāņem vērā, ka atkārtoti gada un pusotra gada programmās varēs pieteikties ne agrāk kā gadu pēc atskaitīšanas. 

Programmas "Jauniešu garantija" ietvaros paredzēti arī citi pasākumi, kas veidoti, lai jauniešiem palīdzētu atrast darbu. Par to var lasīt LV portāla skaidrojumā "Īpaša programma jauniešiem - iegūt pieredzi un atrast darbu".

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI