SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
06. februārī, 2015
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Mājoklis
2
5
2
5

Plāno atvieglot prasības mājražotājiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2014.gada nogalē PVD kā mājražotāji bija reģistrējušies 1086 uzņēmumi, no kuriem lielākā daļa ražo augu izcelsmes produktus.

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Pēdējos gados mājražotāji ir sarosījušies un veiksmīgi konkurē ar lielajiem ražotājiem pārtikas tirgū. Lauku reģionu iedzīvotājiem tā ir iespēja uzsākt savu mazo biznesu, savukārt patērētāji ikdienas uzturā var lietot vietējās izcelsmes kvalitatīvus produktus, kurus veikalu plauktos neatrast. Lai bizness būtu veiksmīgs, ražotājam ir jādomā, kā savu produktu sekmīgāk piedāvāt. Kā ikvienam pārtikas uzņēmumam, arī mājražotājam tāpat jānodrošina, lai piedāvātais produkts būtu lietošanai drošs un kvalitatīvs.
īsumā
  • Mājražotājs – uzņēmumus, kas ražo pārtiku mājas apstākļos.
  • Pārtikas ražošana mājas apstākļos tiek uzskatīta kā mazumtirdzniecības darbība.
  • Mājražotājiem jābūt reģistrētiem PVD
  • Savu produkciju mājražotāji piegādā gala patērētājiem.
  • Alkoholisko dzērienu ražotāji var saņemt atvieglojumus akcīzes nodoklim.

Normatīvajos aktos mājražošana patlaban nav definēta

Pēdējos gados mājražotāji arvien veiksmīgāk ieņem savu vietu kopējā pārtikas produkcijas ražošanā. Par mājražotājiem ierasti saucam uzņēmumus, kas gatavo pārtikas izstrādājumus mājas apstākļos. Reizēm uz šo nozari tiek attiecināts arī apzīmējums "pārtikas amatniecība".

Šobrīd nedz Latvijas, nedz Eiropas Savienības (ES) normatīvajos aktos nav skaidrots, kas ir mājražotājs un mājražošana. Līdz ar to nav arī atsevišķu normu, kas būtu saistošas tikai mājražotājiem.

Zemkopības ministrijā (ZM) informē, ka tuvākajā laikā nav plānots izstrādāt atsevišķus Ministru kabineta noteikumus vispārējai mājražošanas regulēšanai. Šādi noteikumi nav nepieciešami, jo "pārtikas apriti visā Eiropas Savienībā nosaka Eiropas Savienības normatīvie akti. Un saskaņā ar tiem mājražotājiem nav īpaša statusa vai citādāki nosacījumi. Visā Eiropas Savienībā pārtikas ražošana mājas apstākļos tiek uzskatīta kā mazumtirdzniecības darbība," skaidro ZM Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas vecākā referente Irita Lāce.

Ministrijā norāda, ka ir sagatavots un Valsts sekretāru sanāksmē izskatīts noteikumu projekts "Prasības mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veic papildu, vietēja mēroga un ierobežotas darbības ar dzīvnieku izcelsmes pārtiku", kas tiek saskaņots Eiropas Komisijā.

"Mājražotājiem nav īpaša statusa."

Ja šie noteikumi tiks pieņemti pašreizējā redakcijā, pēc to stāšanās spēkā mājražotājiem, kas ražo dzīvnieku izcelsmes pārtiku, būs iespēja nelielu apjomu no saražotā realizēt citam mazumtirdzniecības uzņēmumam, neveicot uzņēmuma atzīšanu. Tas nozīmē, ka mājas apstākļos gatavotos sierus, desas un citus produktus varēs ieraudzīt veikalu plauktos un nobaudīt ēdināšanas uzņēmumos.

Topošajā normatīvajā aktā ir ietverta arī mājražotāja definīcija. Par mājražotāju uzskatīs pārtikas aprites uzņēmumu, kas mājas apstākļos saražoto dzīvnieku izcelsmes pārtiku realizē tieši gala patērētājam vai 35% no kopējā saražotā dzīvnieku izcelsmes pārtikas apjoma – citam mazumtirdzniecības uzņēmumam, un darbības ar dzīvnieku izcelsmes pārtiku notiek:

  • individuālajā dzīvojamā mājā, kur vismaz 75% no individuālās dzīvojamās mājas un tās teritorijā esošajām ēkām tiek izmantotas dzīvošanai un savām vajadzībām (piemājas dārziņš, pirts, šķūnis, kūts, garāža u.c.);
  • atsevišķi būvētā, dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanai un gatavošanai plānotā un iekārtotā būvē individuālās dzīvojamās mājas teritorijā;
  • atsevišķi būvētā, pārtikas ražošanai un gatavošanai plānotā un iekārtotā būvē, kas iekārtota ārpus individuālās dzīvojamās mājas teritorijas, līdzās izejvielu ieguves vietai (dzīvnieku novietne, piena ferma, kautuve u.c.), ja tajā tiek iegūtas vismaz 80% dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanai vai gatavošanai paredzēto izejvielu;
  • dzīvoklī daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā.

Mājražotājam jābūt reģistrētam

Ikvienam, kurš mājas apstākļos gatavotos pārtikas produktus un ēdienu piedāvā pārdošanai ārpus savas ģimenes, jāreģistrējas, izvēloties sev izdevīgāko formu – kā saimnieciskās darbības veicējam, individuālajam komersantam, zemnieku vai zvejnieku saimniecībai vai kā sabiedrībai ar ierobežotu atbildību. Par mājražotāju var kļūt gan fiziska, gan juridiska persona. Pārtikas ražotājiem obligāti ir jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), tas jādara arī mājražotājiem, kas paredzējuši nodarboties ar alkoholisko dzērienu ražošanu un tirdzniecību.

Līdz ar reģistrēšanos ražotājs nonāk PVD uzraudzībā, kas iespēju robežās apseko un pārbauda, vai tiek ievērotas normatīvo aktu prasības. Iegādājoties mājas apstākļos ražotus produktus no personas, kas nav reģistrējusies PVD, pastāv zināms risks, jo nav nekādas garantijas par produktu nekaitīgumu un kvalitāti.

"Mājražotājs ir atbildīgs par produkta kvalitāti un nekaitīgumu."

Lielākoties mājražotāji ražošanā izmanto pašu audzētās izejvielas vai tās iegādājas no citām Latvijas saimniecībām. Mājas apstākļos ražotā pārtika būs dārgāka nekā līdzīgi veikalā nopērkamie produkti. Lielās izmaksas galvenokārt nosaka apstāklis, ka ražošanas apjomi ir nelieli. Neskatoties uz to, daļa patērētāju ir gatavi maksāt vairāk, jo zina, ka produkts ir roku darbs, tā gatavošanā izpaužas personīga attieksme un tas reizē apliecina attiecīgā reģiona identitāti un tradīcijas.

Šobrīd normatīvie akti paredz, ka mājražotāji savu produkciju drīkst izplatīt tikai gala patērētājam, piemēram, piegādājot to pircēja dzīvesvietā vai tirgū.

Mājražotājiem jāievēro stingras prasības

Pērnā gada nogalē Pārtikas un veterinārajā dienestā kā mājražotāji bija reģistrējušies 1086 uzņēmumi, no kuriem lielākā daļa nodarbojas ar augu izcelsmes produktu ražošanu. Latvijas pārtikas mājražotāji pa nozarēm sadalās šādi:

  • gaļas produktu, izstrādājumu un maltas gaļas ražošana mājas apstākļos;
  • piena produktu ražošana mājas apstākļos;
  • zvejas produktu apstrāde mājas apstākļos;
  • augu eļļu un tauku ražošana mājas apstākļos;
  • augu izcelsmes produktu pārstrāde mājas apstākļos;
  • maizes un miltu ražošana mājas apstākļos;
  • olu produktu ražošana mājas apstākļos;
  • dzīvnieku izcelsmes specifisko pārtikas produktu ražošana mājas apstākļos;
  • bezalkoholisko dzērienu un ledus ražošana mājas apstākļos;
  • ēdienu gatavošana mājas apstākļos.

Kļūstot par mājražotāju un piedāvājot patērētājiem savu produkciju, ražotājs ir atbildīgs par produkta kvalitāti un nekaitīgumu. Pārtikas aprites uzraudzības likuma 7.pants nosaka – pārtikas uzņēmums savā darbībā ir atbildīgs par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu, kā arī par izplatāmās pārtikas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām un uzņēmuma deklarētajām prasībām. Tādēļ jāievēro šo jomu regulējošie vietējie un ES normatīvie akti, kuru nav mazums. Tās ir gan vispārīgās higiēnas prasības, gan noteikumi attiecībā uz preču marķēšanu, gan citi mājražotājiem saistoši normatīvie akti, ar kuriem var iepazīties PVD mājaslapā.

Šobrīd gan nelielai zemnieku saimniecībai, kas, piemēram, nodarbojas ar piena produktu ražošanu, gan lielam piena pārstrādes uzņēmumam attiecībā uz higiēnas prasībām saistoši ir vieni un tie paši normatīvie akti. Atsevišķos gadījumos mājražotājiem paredzēti atvieglojumi – tie attiecas uz telpām, ventilāciju un kanalizāciju.

Pārtikas un veterinārā dienesta skatījumā, visi pārtikas apritē iesaistītie uzņēmumi ir vienādi, un dienests stingri raugās, lai ražošanas process un gala produkts patērētājam būtu drošs.

Alkoholisko dzērienu ražotājiem papildu prasības

Pircēju uzmanību iemantojuši ne tikai mājās gatavoti ievārījumi, žāvētas zivis u.c. produkti, bet arī alkoholiskie dzērieni – alus, vīns un tā saucamā "kandža".

Alkoholisko dzērienu aprites likuma 9.panta pirmā daļa nosaka – alkoholisko dzērienu ražošana mājas apstākļos, izejvielu sagatavošana, iegāde vai uzglabāšana alkoholisko dzērienu izgatavošanai mājas apstākļos, kā arī to ražošanai paredzētu aparātu, ierīču, iepakojuma, etiķešu, korķu un vāciņu izgatavošana vai uzglabāšana ir aizliegta. Šis noteiktais aizliegums neattiecas uz alus, vīna un citu likuma "Par akcīzes nodokli" 3. panta ceturtās daļas 1.punktā minēto raudzēto dzērienu izgatavošanu mājas apstākļos personiskajam patēriņam. Tādēļ PVD tiek reģistrēti alkoholisko dzērienu ražotāji, nevis alkoholisko dzērienu mājražotāji.

"Ražošanā izmanto pašu audzētas vai no Latvijas saimniecībām iegādātas izejvielas."

Pēdējos gados alkoholisko dzērienu ražotāju skaits, kuri savu produkciju gatavo mājas apstākļos, ir pieaudzis. 2010.gadā PVD bija reģistrēti 55 ražotāji (t.sk. arī bezalkoholisko dzērienu ražotāji), savukārt  2013.gadā šādu ražotāju skaits gandrīz dubultojies.

Alkoholisko dzērienu tirdzniecībai ir nepieciešama speciāla atļauja – licence. Ar atvieglotiem nosacījumiem licenci apstiprina noliktavas turētāja darbībai, un atvieglojumus akcīzes nodokļa reģistrēšanai saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likuma 3.pantu var saņemt komersants, kurš pats ražo vīnu, raudzētos dzērienus vai pārējos alkoholiskos dzērienus no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem (neizmantojot spirtu vai citus saražotos alkoholiskos dzērienus). Tiesa gan, ražošanas apjomi ir limitēti. Likums nosaka, ka

  • saražotā vīna vai raudzēto dzērienu kopējais apjoms nepārsniedz 15 000 litru kalendārajā gadā;
  • absolūtā alkohola daudzums saražotajos pārējos alkoholiskajos dzērienos nepārsniedz 100 litru kalendārajā gadā.

Interesentiem pieejams Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra nesen izdotais ceļvedis mājražošanā, kurā jomas profesionāļi sniedz praktiskus padomus ražošanas procesam.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI