NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
30. decembrī, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
4
4

Dodies studēt! Augstskolās sākas ziemas uzņemšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad ziemas uzņemšanu piedāvā 24 augstskolas.

FOTO: Gatis Diedziņš/ LETA

Augstskolas nu jau tradicionāli uzņem studentus ne tikai rudenī, bet arī ziemā. Arī no 2015.gada janvāra pieteikties varēs gan uz maksas, gan budžeta vietām. Ziemas uzņemšana ir orientēta ne tikai uz tiem, kas turpina mācīties vai strādā, bet arī uz tiem, kuri vasarā vēl nebija izvēlējušies, kur studēt, vai pēc pirmā pusgada savas domas par studijām mainījuši.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Edijs Šauers norāda: "Ziemas uzņemšanā parasti stājas konkrētas mērķgrupas cilvēki – ar skaidru un stingru motivāciju. Lielākā daļa reflektantu ir personas, kas turpina studijas 2.līmeņa studiju programmās. Proti, viņi pēc 1.līmeņa programmām, piemēram, pēc koledžas, vēlas iegūt nākamā līmeņa izglītību. Stājas arī tie, kas kādreiz ir iesākuši studijas un tagad vēlas tās pabeigt."

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studiju departamenta direktore Ilze Birzniece stāsta: "Ziemas uzņemšana pamatā ir orientēta uz studentiem, kas beidz studijas ziemā – lai viņiem nav jāgaida līdz rudenim, bet viņi varētu turpināt savas iesāktās studijas nākamajā līmenī. Ir arī programmas, kuras var turpināt pēc vidējās izglītības. Piemēram, ja ir reflektanti, kas nav paguvuši iestāties rudenī vai izdarījuši to nepārdomāti. Pastāv arī tādas maģistrantūras studijas, kas uzņem studentus divas reizes gadā, tā kā tās vairāk ir orientētas uz strādājošiem cilvēkiem, tad arī, ja viņiem ir apņemšanās mācīties, nav jāgaida rudens semestris.

I.Birzniece piebilst: uzņemšana ir nelielā apjomā, jo studiju programmu ir mazāk nekā rudenī un pārsvarā tās ir neklātienes programmas: augstskolas vēlas piesaistīt strādājošus cilvēkus.

Kāda ir programmu izvēle?

Lai gan ziemas uzņemšanā piedāvāto programmu apjoms nav tik liels kā rudens uzņemšanā, tomēr izvēle ir. Valsts izglītības attīstības aģentūra informē, ka topošie studenti var pieteikties 24 augstskolās un koledžās, kas aicina izvēlēties kādu no 190 studiju programmām.

Kopumā studenti var pieteikties:

  • 44 pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības,
  • 58 bakalaura,
  • 18 augstākās profesionālās izglītības,
  • 57 maģistrantūras,
  • 3 otrā līmeņa augstākās profesionālās izglītības
  • 10 doktorantūras studiju programmās.

Pirms pieteikties, katram pašam ir jāpārliecinās, vai augstskola un to piedāvātās programmas ir akreditētas un saņēmusi licenci darbam.

VIAA informē, ka visas šobrīd ziemas uzņemšanā piedāvātās programmas ir akreditētas studiju virzienu akreditācijas ietvaros. Informāciju par akreditācijas statusu var iegūt Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē  niid.lv. Tomēr to var meklēt arī augstskolu mājaslapās un Studiju virzienu reģistra mājaslapā https://svr.ikvd.gov.lv.

Papildus Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē atrodama informācija par visām ziemas uzņemšanas programmām – tā jāmeklē, izmantojot atslēgas vārdus "Ziemas uzņemšana augstākā izglītība".

Pirms pieteikšanās ir jānoskaidro, vai programmai nav nepieciešama iepriekšēja atbilstoša izglītība, kā tas ir gadījumos, ja programma ir radīta tiem, kas tikko pabeiguši kādu no profesionālās augstākās izglītības studijām.

Ziemas uzņemšana dažādās augstskolās

Rīgas Stradiņa universitātē ziemas uzņemšanai dokumentu pieņemšana notiks no 5. līdz 16.janvārim (darba dienās), no plkst. 9.00 līdz 17.00.

Edijs Šauers norāda, ka RSU šī gada ziemas uzņemšanai prognozē pozitīvus rezultātus, aizpildot visas budžeta vietas, bet studiju pieteikumu skaits 2015.gadā varētu būt pagājušās ziemas uzņemšanas līmenī – vairāk nekā 300 pieteikumu.

Pieteikties var uz šādām bakalaura studijām, kurās nepieciešams iepriekšējs diploms no RSU: "Māszinības -  garīgās veselības aprūpes māsas specialitāte" (tikai ar medicīnas koledžas diplomu), "Māszinības - bērnu aprūpes māsas specialitāte" (tikai ar medicīnas koledžas diplomu), "Veselības sports" (tikai pēc RSU studiju programmas "Veselības sporta speciālists" absolvēšanas).

Uzņemšana notiek arī programmās bez iepriekšēju programmu beigšanas: "Tiesību zinātne" (profesionālā bakalaura studiju programma pilna laika klātiene, 4 gadi), "Tiesību zinātne"  (profesionālā bakalaura studiju programma nepilna laika klātiene, 4,5 gadi), "Tiesību zinātne" (akadēmiskā bakalaura studiju programma pilna laika klātiene, 3 gadi), "Tiesību zinātne" (akadēmiskā bakalaura studiju programma nepilna laika klātiene, 3,5 gadi).

RSU uzņem arī maģistrantūras programmās: "Fizioterapija", "Sociālā antropoloģija", "Tiesību zinātne" (profesionālais maģistrs, 2 vai 1,5 gads) un "Tiesību zinātne" (akadēmiskais maģistrs, 2 gadi).

Rīgas Tehniskajā universitātē ziemas uzņemšanā pilna laika studijām notiks bakalaura profesionālo studiju programmā "Arhitektūra" maģistra akadēmisko studiju programmā "Arhitektūra" un maģistra profesionālo studiju programmās "Starptautisko ekonomisko sakaru organizēšana un vadīšana" un "Tehniskā tulkošana".

Savukārt uzņemšana nepilna laika (neklātienes) studijām notiks bakalaura profesionālo studiju programmā "Nekustamā īpašuma pārvaldība", pirmā līmeņa profesionālo studiju programmā "Nekustamā īpašuma pārvaldība", bakalaura profesionālo studiju programmās "Cilvēku resursu vadīšana" un "Uzņēmējdarbība un vadīšana", kā arī maģistra profesionālo studiju programmās "Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma vadīšana" un "Ekonomika".

Pilna laika (dienas) un nepilna laika (vakara) studijas iespējamas maģistra akadēmisko studiju programmā "Biznesa informātika", kas ir starptautiska multidisciplināra maģistra studiju programma angļu valodā un kurā var studēt personas gan ar IT, gan citu jomu bakalaura izglītību.

Reflektantiem dokumenti jāiesniedz RTU Uzņemšanas komisijā darba dienās no plkst. 9 līdz 12 un no plkst. 13 līdz 17.

Latvijas Universitātē ziemas uzņemšana notiek tikai vienā programmā. LU pārstāve Ilona Vilcāne skaidro: Latvijas Universitātē uzņemšana studiju uzsākšanai 2014./2015. akadēmiskā gada pavasara semestrī notiks maģistra studiju programmā "Dažādības pedagoģiskie risinājumi". Tas nozīmē, ka pieteikties var cilvēki, kam jau ir bakalaura grāds vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība, vai tai pielīdzināma augstākā izglītība. Papildu nosacījums: nepieciešamas angļu vai spāņu valodas zināšanas, kuras apliecina: angļu valodu – TOEFL, spāņu valodu – DELE.

Pieteikties var no 5.janvāra līdz 6.februārim Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē. Darba dienās (izņemot trešdienu) no plkst.10.00 līdz 16.00. Studiju programmas forma: nepilna laika klātiene - nodarbības notiek interaktīvajā e-mācīšanās modalitātē. Regulāras studentu un docētāju tikšanās klātienē notiek piektdienās no plkst.16.00-21.30.

Rēzeknes Augstskolā dokumentu pieņemšana notiks atsevišķās studiju programmās. Studētgribētāji tiks gaidīti no 2015.gada 5. līdz 16.janvārim RA Studiju daļā. Rēzeknes Augstskolas Studiju daļas vadītāja Alvīne Kazinika skaidro, ka pieteikumu skaits gada laikā atšķiras no tā, kurās programmās ir pieprasījums.

Studēt gribošie Rēzeknes Augstskolā tiek uzņemti pilna laika programmās: "Tehnoloģiju un inovāciju vadība" (akadēmiskā bakalaura studiju programma), "Elektroniskā komercija" (otrā līmeņa profesionālās augstākas izglītības studiju programma), "Vides aizsardzība" (profesionālā maģistra studiju programma), "Datorsistēmas" (profesionālā maģistra studiju programma), "Sociotehnisko sistēmu modelēšana" (doktora studiju programma), "Vides inženierzinātne" (doktora studijas), "Pedagoģija" (doktora studiju programma) un "Elektroniskās komercijas informācijas sistēmas" (akadēmiskā maģistra studiju programma).

Augstskola šogad uzņems arī nepilna laika studentus programmās: "Būvniecība" (pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma), "Finanšu vadība" (profesionālā maģistra studiju programma), "Finanses" (otrā līmeņa profesionālā augstākās izglītības studiju programma).

Augstskolas piedāvā arī jaunas programmas

Kā norāda VIAA, augstskolas studentiem sagatavojušas arī jaunas programmas. Banku augstskola izsludina dokumentu pieņemšanu jaunā profesionālā maģistra programmā "Kiberdrošības pārvaldība". Sekmīgi absolvējot programmu, tiek iegūta profesionālā kvalifikācija "Informācijas drošības vadītājs". Jaunā programma ir licencēta un akreditēta līdz studiju virziena akreditācijas beigām. Rīgas Celtniecības koledžas jaunajā programmā "Inženiersistēmas" varēs apgūt inženierkomunikāciju būvdarbu vadītāja profesiju. Arī ISMA piedāvā jaunu programmu – 1.līmeņa jeb koledžas programmu "Lietišķās informācijas tehnoloģijas", kuru beidzot absolventi iegūst datorsistēmu un datortīklu administratora kvalifikāciju.

Dažas koledžas ziemas uzņemšanā piedāvā arī iespēju mācīties ne tikai augstākās, bet arī profesionālās izglītības vai arodizglītības programmās. Piemēram, Valsts policijas koledža uzņem arodizglītības programmā "Policijas darbs", pēc kuras absolvēšanas var iestāties 1.līmeņa augstākās izglītības programmā. Jēkabpils Agrobiznesa koledža, Malnavas koledža, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža, Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledža piedāvā iespēju ziemā iestāties ESF finansētajās 2. vai 3.līmeņa profesionālās izglītības programmās. Par šo iespēju var lasīt niid.lv datubāzē.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI