NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
23. decembrī, 2014
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Drošība
2
2

Svinēsim svētkus, bet atcerēsimies par savu un bērnu drošību!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ziemassvētkos mēs dedzinām sveces, skatāmies salūtu. Prieka brīžos nedrīkst aizmirst par ugunsdrošību.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Ziemassvētku un Jaunā gada laiks ir gaismas laiks. Lai tumšajās ziemas dienās radītu svētku sajūtu, mēs ņemam talkā visdažādākos gaismu rotājumus, sveces, arī uguņošanas ierīces. Daudzi steidz gatavot svētku maltīti, kur pastāv applaucēšanās risks, ir sevišķi bērniem. LV portāls apkopojis informāciju veselībai un dzīvībai drošiem svētkiem.

Īpaša uzmanība jāvelta maziem bērniem

Tuvojoties gadumijai, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti aicina vecākus īpašu uzmanību pievērst savu atvašu drošībai. Gatavojot svētku maltīti, īpaši apdomīgi vajadzētu rīkoties ar karstiem ēdieniem un dzērieniem, lai zinātkāros mazuļus, kuri vēlas piedalīties un palīdzēt gardumu tapšanā, nepakļautu apdegumu un applaucējumu riskam.

BKUS ķirurgs Džeimss Rozītis norāda: apdegumu slimnieku skaits, kuri ārstējas BKUS, ir augsts – vidēji 260 bērni gadā. Vislielākais apdegumu skaits ir vecuma grupā no jaundzimušā līdz 2 gadu vecumam, un galvenie ir termiskie aģenti ir karsti šķidrumi – ēdiens, dzēriens un ūdens. Lielāko daļu apdegumu bērni gūst mājās, tādēļ pieaugušie ir tie, kas bērnus var pasargāt no applaucēšanās un apdegumu gadījumiem.

"Mazi bērni, apdeguma traumas applaucējoties nereti iegūst, sēžot klēpī pieaugušajam, kas dzer karstu kafiju vai tēju - bērns trauka saturu uzrauj sev virsū. Bērns spēj aizsniegties tālāk, nekā pieaugušajiem var šķist. Pat nelielais krūzes tilpums bērna mazajam augumam ir kā spainis verdoša ūdens pieaugušajam," atgādina ķirurgs.

Bērns var piekļūt arī katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos. Tāpat mazuļi mēdz pavilkt galdautu un uzraut sev virsū kafijas kannu vai krūzi. Mēdz gadīties, kad vecāki novieto trauku ar karstu šķidrumu uz grīdas vai krēsla – bērniem sasniedzamā vietā.

Lielākiem bērniem var rasties vēlme spēlēties ar uguni. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) iesaka pirms svētkiem ar skolas vecuma bērniem pārrunāt to, kad uguns liesmiņa sagādā prieku un kad tā var nest lielu postu.

Jāatceras par savu veselību

Slimības profilakses un kontroles centrs preses relīzē norāda: gadījumā ja izjūti kaulu "laušanu", ja tev ir paaugstināta temperatūra, drudzis, klepus, stipras galvas sāpes u.c. līdzīgi simptomi, paliec mājās, neapmeklē ballītes un pasākumus, sazinies ar savu ģimenes ārstu vai dežūrārstu un uzzini, kā rīkoties, lai atveseļotos. Ja saslimis ir bērns, svētku eglīti labāk neapmeklēt, bet laicīgi sākt ārstēšanos. Jārūpējas arī par citu bērnu veselību!

SPKC iesaka svētku laikā bieži un rūpīgi mazgāt rokas, iegādāties kvalitatīvu pārtiku, kā arī nepārspīlēt ar ēšanu. Brīvajās dienās labāk atrast laika, lai izkustētos svaigā gaisā, bet tam jāizvēlas piemērots, silts apģērbs.

Lai svētku eglīte neaizdegtos

Pirms svētkiem ir vērts ielūkoties Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ieteikumos, lai Ziemassvētki vai Jaunais gads nebūtu jāsagaida kopā ar ugunsdzēsējiem.

Ja svētkos tiek dedzinātas sveces, tad pirms sveces aizdegšanas tā jāatbrīvo no visa veida iepakojuma un jāizlasa lietošanas instrukcija, pēc tam sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas. VUGD atgādina: nekad nenovietojiet sveces citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem. Tāpat sveces nevajadzētu novietot audumu, aizkaru un mēbeļu tuvumā.

"Lielāko daļu apdegumu bērni gūst mājās, tādēļ pieaugušie ir tie, kas bērnus var pasargāt no applaucēšanās un apdegumu nelaimēm."

Dekoratīvās želejveida sveces ar dažādiem dekorējumiem nav paredzētas dedzināšanai, un nedrīkst pieļaut liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo tas var saplīst.

VUGD brīdina: uzmaniet, lai svece atrastos bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā. Svecītes dedzināt eglītē ir ļoti bīstami, un nedrīkst atstāt degošas sveces bez uzraudzības, pat ne uz īsu brīdi. Tāpēc dodoties prom vai pirms gulētiešanas, pārliecinieties, ka sveces ir nodzēstas.

Ja svētku dekorācijām izvēlētas elektrisko spuldzīšu virtenes, jāatceras, ka iekštelpām paredzētās virtenes nedrīkst lietot ārpus mājas, jo spuldzītes neizturēs gaisa temperatūru un sabojāsies. Rūpīgi jāizlasa instrukcija un jāaplūko marķējums uz virteņu iepakojuma. Ja ieraudzīsiet tādu apzīmējumu kā mājiņu ar klāt pievienotu paskaidrojumu angļu valodā for outdoor use, tas nozīmē, ka šis rotājums būs piemērots eglītes greznošanai pagalmā vai mājas fasādei.

Ja izmantojat jau lietotas elektrisko spuldzīšu virtenes, pārliecinieties, ka tās nav bojātas. Ziemassvētku eglīte ir stingri jānostiprina, lai tā nevarētu apgāzties. Īpaši jāuzmanās, ja mājās ir dzīvnieki, jo nav noslēpums – tie mēdz apgāzt eglītes un spēlēties ar rotājumiem.

Uzpošot māju svētkiem, neaizmirstiet arī ieviest kārtību lodžijā vai uz balkona. Augšējo stāvu kaimiņu pa logu nevērīgi izmesta degoša cigarete vai neuzmanīgi izšauta pirotehnika var nejauši iekrist lodžijā un, ja tur būs viegli uzliesmojošas lietas, var izcelties ugunsgrēks.

Iedzīvotāji gūst traumas no pirotehnikas

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola skaidro: izsaukumu skaits svētkos būtiski neatšķiras no tā skaita, kas ir ikdienā. Nedaudz vairāk (salīdzinot ar ikdienas izsaukumiem) ir traumu gadījumi, kas saistīti ar atpūtu svētku laikā, nereti alkohola lietošanas rezultātā. Līdzīgi bijis arī iepriekšējos gados. Tāpat vairāk ir traumas, kas gūtas, risinot sadzīviskus konfliktus.

Jaungads tomēr atšķiras no ikdienas izsaukumiem ar to, ka šajā laikā ir atsevišķi gadījumi, kad pieaugušie un pusaudži gūst pirotehnikas traumas.

Pirotehnikas traumu skaits ir pieaudzis: piemēram, 2012.gadā ātrā palīdzība saņēma divus izsaukumus, turpretī pagājušogad tie bija jau 11 cietušie, to skaitā četri bērni. Bērnu traumas nebija smagas, bet pieaugušie cietuši vairāk. Petardes sprāgušas rokās, iesprāgušas sejā, cietušajiem trāpījušas jau palaistas petardes detaļas, vienā gadījumā cietusi sieviete, kad petarde bijusi vērsta pret cilvēkiem. Traumu raksturs ir dažāds: gūtas traumas, sākot ar dzirdes traucējumiem, sejas apdegumiem, plēstām brūcēm pirkstos, līdz smagām sejas traumām ar kaulu lūzumiem, acu traumām ar redzes traucējumiem un acs bojājumu, tāpat bija traumatiskas pirkstu amputācijas, kājas trauma ar lūzumu u.c. nopietnas traumas.

Uguņošanas laikā ir jārūpējas arī par tiem, kas ir visvairāk neaizsargāti – bērni un mājdzīvnieki. BKUS ķirurgs Džeimss Rozītis norāda: "Aicinām pieaugušos piesardzīgi rīkoties ar pirotehniku, skaidrojot bērniem iespējamos riskus un traumas, ko var radīt pēkšņa pirotehnikas aizdegšanās vai drošības noteikumu neievērošana. Neatstājiet bērnus bez uzraudzības svētku uguņošanas laikā! Nereti svētku uguņošana rada satraukumu arī četrkājainajiem mājas mīluļiem, un viņu uzvedība var kļūt neprognozējama, tāpēc tos uguņošanas laikā ieteicams turēt slēgtās telpās."

Ja dzīvnieks uzturas ārpus telpām, tad ir ļoti svarīgi to laicīgi ielaist mājās, jo salūta radītais troksnis rada izbailes un dzīvnieki var aizbēgt.

Jāuzmanās ar uguņošanas ierīcēm

Lai izvairītos no traumām, VUGD iesaka pirotehniku iegādāties sertificētos veikalos. Pirotehnikas lietošanas pamācība ir rūpīgi jāizlasa, jāievēro un neskaidrību gadījumā jākonsultējas ar speciālistu.

Pirotehniku nedrīkst lietot vēstures pieminekļu, slimnīcu, baznīcu, mācību iestāžu, gāzes vai degvielas balonu, degvielas uzpildes staciju tuvumā, zem elektrības zemsprieguma, augstsprieguma un sakaru līnijām. Skatītājiem ieteicams atrasties drošā attālumā no pirotehnikas izstrādājuma palaišanas vietas, lai izsargātos no smagām apdeguma traumām.

Iekārtojot uguņošanas vietu un uzstādot pirotehnikas izstrādājumus, jāņem vērā vēja stiprums un virziens. Skatītājiem jājūt vējš no mugurpuses.

VUGD brīdina: neizjauciet gatavos pirotehnikas izstrādājumus, izņemiet izstrādājumu no iepakojuma un attīriet degauklas tikai īsi pirms lietošanas. Uguņošanas lietas nedrīkst atstāt bez uzraudzības, jo tās var atrast bērni vai pusaudži, kas vēlēsies ar tām spēlēties. Pirotehnikas tuvumā nedrīkst smēķēt.

Nepieļaujiet, ka raķetes izšaušanas laikā turpat tuvumā atrodas pārējās raķetes. Pirms palaišanas izstrādājums jānovieto uz stabilas virsmas tā, lai tas palaišanas brīdī vai darbības laikā nevarētu apgāzties un tādējādi negaidot mainīt trajektoriju. Raķetes varat ievietot stabili vertikāli nostiprinātā (piemēram, zemē ieraktā) pudelē vai caurulē.

Pirotehniskos izstrādājumus, kas nav nostrādājuši, atkārtoti aizdedzināt ir aizliegts! Pēc pāris minūtēm tos neizjauktus neitralizē, iemetot ūdenī. Ja paredzēta lielāka uguņošana, laikus jāsagatavo un tuvumā jānovieto ugunsdzēšamais aparāts vai spainis ar ūdeni, kā arī pirmās palīdzības aptieciņa.

Normatīvie ierobežojumi

Jāņem vērā, ka attiecībā uz pirotehniku pastāv daudzi normatīvie ierobežojumi. Piemēram, nepilngadīgiem bērniem (kas sasnieguši 14 gadu vecumu) atļauts iegādāties un lietot tikai 1.klases uguņošanas ierīces, piemēram, brīnumsvecītes. Visas pārējās pirotehnikas ierīces drīkst pirkt un lietot tikai personas, kas ir vecākas par 18 gadiem.

Pirotehniskos izstrādājumus aizliegts izmantot, ja tas apdraud cilvēka dzīvību, veselību, mantu vai var nodarīt kaitējumu videi, kā arī alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā. To nosaka Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma 17.pants.

Pirotehniskos izstrādājumus aizliegts lietot, ja vēja ātrums pārsniedz deviņus metrus sekundē, daudzdzīvokļu māju pagalmos, ja tiek izmantotas pirotehniskās raķetes, citu privātpersonu īpašumos bez to īpašnieku vai valdītāju piekrišanas u.c. gadījumos. Par citiem ierobežojumiem izklāstīts LV portāla skaidrojumā "Droša pirotehnikas lietošana, lai nesabojātu sev un citiem svētkus".

Kur zvanīt, ja nepieciešama palīdzība svētkos

Ja nepieciešams saņemt medicīnisku konsultāciju ģimenes ārsta kompetences ietvaros, Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās var vērsties pie dežūrārstiem. Ārsti sniedz palīdzību neatkarīgi no tā, pie kura ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts. Vairāk informācijas par dežūrārstu darba grafiku meklējams šeit.

Savukārt traumu vai pēkšņas saslimšanas gadījumā medicīnisko palīdzību var saņemt steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība, palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Palīdzības tālruņi:

  • Glābšanas dienests - 112
  • Ugunsdzēsēji   - 112
  • Policija - 110 vai 112
  • Ātrā medicīniskā palīdzība - 113 vai 112

Situācijās kad nepieciešama mediķa konsultācija, iespējams zvanīt arī pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, turklāt brīvdienās un svētku dienās pieredzējušu mediķu padomu varēs saņemt visu diennakti. Darba dienās medicīniski padomi tiek sniegti no plkst. 17.00 līdz 8.00. Vairāk informācijas par Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni atrodama Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI