SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
06. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Tava drošība
2
3
2
3

Nelegālo interneta azartspēļu vietņu bloķēšana atklāj negaidīti lielu spēlmaņu skaitu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Vairākos likumos iestrādātās jaunās normas nosaka liegumu nelegālajam interneta azartspēļu biznesam. Divos mēnešos kopš 1.augusta azartspēļu uzraugi jau ir bloķējuši gandrīz 200 interneta mājaslapas. Piekļuves ierobežošanas pasākumos atklājas, cik pārsteidzoši liels skaits iedzīvotāju ir ieslīguši interneta azartspēlēs.
īsumā

Instrumenti cīņai pret nelegālajiem azartspēļu organizatoriem:

  • nelicencēto interaktīvo azartspēļu vietņu bloķēšana;
  • liegums veikt norēķinus ar banku starpniecību ar Latvijā nelicencētu azartspēļu organizētāju.

Grozījumi Elektronisko sakaru likumā, grozījumi Kredītiestāžu likumā un grozījumi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā, kā arī Ministru kabineta 2014.gada 9.jūnija noteikumi Nr.291 par kārtību, kādā Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija sagatavo un nosūta lēmumu par piekļuves ierobežošanu Latvijā nelicencētu interaktīvo azartspēļu organizētāju interneta mājaslapām ir tiesiskais pamats cīņai ar pelēko ekonomiku, nodokļu nemaksāšanu interneta azartspēļu biznesā.

Divos mēnešos Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija (inspekcija) bloķējusi gandrīz 200 vietnes, par situāciju nelicencēto interneta azartspēļu organizētāju vietņu bloķēšanā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisiju 30.septembrī informēja inspekcijas priekšniece Signe Birne. Tad, kad vēl tika diskutēts par normatīvo aktu izmaiņām, inspekcija jau apzinājusi vairāk nekā tūkstoti nelicencēto interneta vietņu, kas Latvijā ir pieejamas.

Lai konstatētu, vai netiek piedāvātas azartspēles, inspektori veic regulāru interaktīvās vides monitoringu. Ja interneta vidē ir pieejama azartspēļu vietne, kas nav saņēmusi inspekcijas izsniegtu licenci, tiek piefiksēts domēna vārds, IP adrese, azartspēļu organizētājs, tā nosaukums, juridiskā adrese un cita informācija.

"Kopš 1.augusta bloķē nelicencētas interaktīvo azartspēļu vietnes."

Bloķējamo vietņu atlasei ir noteikti vairāki kritēriji: to popularitāte un reitingi gan Latvijā, gan citviet Eiropā un pasaulē; vai ir pārkāpti Latvijā noteikto azartspēļu reklāmas (likuma) ierobežojumi; pozicionēšanās publiskajās vietnēs. Inspektori seko līdzi arī sociālajiem tīkliem, kur ir daudz reklāmas un stāstu par azartspēļu organizētājiem. Ja vietne ir citā valodā, skatās, vai tā ir paredzēta arī Latvijas iedzīvotājiem.

Lēmums par bloķēšanu jāpilda visiem sakaru un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem

Par katru bloķējamo vietni inspektors gatavo lēmumu par nelicencētu interaktīvo azartspēļu organizēšanu. Lēmumā tiek norādīta konkrētā mājaslapa, IP adrese, organizētājs, domēna vārds, informācija par mājaslapas organizētāju, kā arī normatīvie akti, kuri pārkāpti, organizējot azartspēles bez licences Latvijas teritorijā.

Lēmumā par nelicencētu azartspēļu organizēšanas vietni ir aizliegums veikt darījumus, nosakot vietnes bloķēšanu. Pielikumā ir pievienoti ekrānšāviņi, kas konstatēti brīdī, kad ir bijis konkrēts piedāvājums..

Apkopotos lēmumus apvieno divos pieprasījumos. Vienā apkopoti visi domēna vārdi un IP adreses un to nosūta elektronisko sakaru komersantiem, Latvijā to ir 248. Otrs pieprasījums, kurā ir apvienotas juridiskās adreses, firmas, tiek nosūtīts visām kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem – pavisam 55 adresātiem. Tātad pieprasījumus ar pievienotajiem lēmumiem nosūta visiem minētajiem objektiem, kuri tālāk ir atbildīgi par to, lai šo pasākumu bloķētu.

S.Birne atzīst, ka šī inspekcijas darba daļa ir viena no laikietilpīgākajām. Savukārt tas, cik ātri un kvalitatīvi pakalpojumu sniedzēji izpilda lēmumu, atkarīgs arī no viņu atbildības līmeņa. Elektronisko sakaru komersantu ir daudz un ar atšķirīgu tehnisko līmeni. Ir arī dažādas pieejas bloķēšanai - bloķē tikai domēnu, tikai IP adresi. Inspekcijas nosacījums ir, lai precīzi nobloķētu to, kas ir vainīgs, jāņem kopā ir abi – domēna vārds un IP adrese.

Neviens no komersantiem gan nav izteicis pretenzijas, ka viņš to nevar izdarīt vai negrib izdarīt.

Vienlaikus arī visiem lēmumos minētajiem azartspēļu organizētājiem inspekcija nosūta informatīvas vēstules par to, ka viņu piedāvātā vietne tiek bloķēta, par iespējām iepazīties ar lēmumu, kā arī par iespējām saņemt licenci darbībai Latvijas azartspēļu tirgū.

Informatīva vēstule par Latvijā nelicencēto mājaslapu bloķēšanas uzsākšanu tiek nosūtīta arī visām Eiropas azartspēļu uzraudzības iestādēm.

Bloķēto vietņu saraksts ir ievietots inspekcijas mājaslapā (http://www.iaui.gov.lv/lv/). Kolīdz sākta bloķēšana, inspekcija saņēmusi spēlētāju jautājumus, kā kontaktēties ar azartspēļu organizētājiem situācijā, kad viņu mājaslapa ir bloķēta, jo pie viņiem ir palikusi nauda. Tāpēc klientu ērtībai tagad šī informācija papildināta ar vēl vienu norādi - atbalsta e-pasta adresi konkrēto azartspēļu organizētājiem.

Ieinteresētība pārsteidz

Inspekcija no 1.augusta līdz 29.septembrim pieņēmusi 198 lēmumus, tie ir vidēji 20 lēmumi nedēļā. Pieprasīts pārtraukt darījumus ar 108 firmām, tās ir tās, kas attiecas uz kredītiestādēm un elektronisko maksājumu iestādēm, pieprasīts bloķēt 222 domēna vārdus, bloķēt 417 IP adreses, no kurām 329 ir unikālas  adreses, jo IP adreses mēdz atkārtoties, tāpēc atšķiras gan domēnu vārdu, gan IP adrešu skaits bloķēšanas procesā.

Viens no skaitļiem, kas izraisa pārdomas, ir tas, ka divu mēnešu laikā Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas mājaslapa ir ieguvusi milzīgu popularitāti, stāsta S.Birne. Ja līdz bloķēšanai bijuši vidēji 50 apmeklējumi dienā, cilvēki interesējās par dažādām likumu normām, statistiku, tad pašreiz vidēji dienā ir 4177 apmeklējumi.

Divu mēnešu laikā inspekcijas mājaslapai bijuši 250 614 apmeklējumi, no tiem unikālie 116 361. Tas ir cilvēku skaits, kurus interesē, kāpēc mājaslapas ir bloķētas.

Šie 116 tūkstoši cilvēku ir 5,8 procenti no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Bloķēšana vēl ir tikai sākumā, un divi miljoni ir visi iedzīvotāji, ieskaitot zīdaiņus, mazus bērnus un cilvēkus gados, kurus parasti azartspēles neinteresē. S.Birne spriež, ka tas ir negaidīti liels skaits, kas "liek izdarīt secinājumus par to, kāda ir mūsu sabiedrības patiesā interese par interneta azartspēlēm".

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas pārstāvis saistībā ar minēto skaitli par 116 tūkstošiem unikālo lietotāju interesējās, vai inspekcija ir ņēmusi vērā moderno tehnoloģiju piedāvājumu, to, ka vienam cilvēkam ir vairākas IP adreses – darbā, mājās, darbojoties no mobilajām ierīcēm.

Tāda iespēja nav izslēgta, taču, pat ja šajā statistikā ir kādi tūkstoši vairāk vai mazāk, kopējā interese, kopējais skaits tomēr ir ļoti liels. S.Birne uzskata, ka tāpēc ir jādomā arī par to, kā cilvēkus aizsargāt no šīm atkarībām, kas veidojas ļoti strauji.

Savukārt statistika par valstīm, no kurām visvairāk tiek apmeklēta inspekcijas mājaslapa, liecina, ka pirmās piecas ir Latvija, Lielbritānija, Krievija, ASV un Polija.

Piesauc gan cilvēktiesības, gan iztikas liegšanu

Inspekcija saņemot arī bezgala daudz jautājumu un pretenziju gan e-pastā, gan telefoniski par to, kāpēc tiek bloķētas vietnes. Kāds uzskata, ka tiek aizskartas viņa cilvēktiesības, cits pārmetoši vaicā, kā tagad nodrošināt ģimeni, jo 20 gadus esot spēlējis un pelnījis naudu. Ir bijusi arī šāda atziņa: "Man ir 21 gads, un es esmu tik stulbs, ka neko citu kā tikai pokeru spēlēt nemāku, kā man tagad nopelnīt naudu?" Ļoti daudz ir neapmierināto, piebilst S.Birne.

Mazāk, bet tomēr esot arī pateicības, ka beidzot ir pārtrauktas uzmācīgās reklāmas un piedāvājumi interneta azartspēlēm. Cilvēki mēdz norādīt papildu vietnes, kuras, viņuprāt, arī būtu bloķējamas. Vēl ir spēlētāju lūgumi iekļaut viņus kādā sarakstā, lai nelaiž spēlēt interneta azartspēles, lai atturētu no tām un pasargātu no azartspēļu atkarības.

Nelegāli tik viegli izķert neļaujas

Lai izvairītos no nelegālā biznesa slēgšanas, organizētāji izmanto dažādus paņēmienus, tiek mainīti domēna vārdi, piemēram, triobet1, triobet2. Katru dienu tiek mainīts viens burts, viens vārds nosaukumā. Inspektori pacietīgi tam sekojot līdzi. Tiek izmantoti arī spoguļserveri, kas ir līdzīga nosaukuma domēns, bet saturs identisks, dinamiskās adreses un lietoti vēl visvisādi izvairīšanās pasākumi. Kaut kādā mērā tas apgrūtina nelegālā biznesa organizētāju darbību Latvijā.

Kā nelegālā biznesa ierobežošanas būtisku faktoru S.Birne min to, ka tiek samazināta nelegālo interneta totalizatoru ietekme uz spēļu rezultātu sarunāšanu. Tas turpmāk inspekcijai būs arī jauns uzdevums un izaicinājums, jo to nosaka Eiropas Padomes jaunā konvencija par spēļu rezultātu sarunāšanas nepieļaušanu.

Legālais bizness aug, nodokļu ieņēmumi arī

2013.gadā licencētā interneta azartspēļu ieņēmumi pārsniedza 2 miljonus eiro, no kā 10% jeb 208 tūkstoši eiro samaksāti nodokļos, informēja inspekcijas vadītāja. Šogad sešos mēnešos ieņēmumi ir 2,112 miljoni eiro un 211 tūkstoši eiro ir samaksāti nodokļos. Tātad šogad jau sešos mēnešos legālā biznesa rādītāji sasnieguši visa pērnā gada līmeni.

Nodokļu apakškomisijas deputāti tika informēti par to, ka nepieciešami grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Jo patlaban inspekcijai ir grūti sodīt tos, kuri turpina strādāt, pārkāpjot aizliegumu, jo ir sarežģīti piemērojams 166.2pants par uzņēmējdarbību bez licences. Tāpēc kodeksā būtu nepieciešams atsevišķs pants par nelicencētu azartspēļu organizēšanu. Pašlaik maksimālais sods, ko var piemērot, ir 700 eiro. Pārkāpumam azartspēļu biznesam tas nav adekvāti.

"Man ir 21 gads, un es esmu neko citu kā tikai pokeru spēlēt nemāku, kā man tagad nopelnīt naudu?"

Tam, ka nozares vēl labākai sakārtošanai nepieciešama turpmāka rīcība, piekrita arī Nodokļu apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks: "Tagad azartspēļu rīkotājus internetā varam nobloķēt, ja tie darbojas bez licences, bet nākamais solis, kas būtu jāsper - atsevišķā pantā ir jānosaka administratīvā atbildība par nelicencētu spēļu organizēšanu tīmeklī. Patlaban pie atbildības var saukt, ja konstatē nelegālu uzņēmējdarbību, bet jāatzīmē, ka internetā to konstatēt un pierādīt ir gandrīz neiespējami."

Līdzdalība nelegālās azartspēlēs – paša spēlmaņa risks

Deputāti interesējās arī, kādas ir spēlētāja iespējas saņemt atpakaļ savu naudu, ja viņa spēles vieta tiek bloķēta un tiek aizliegti banku pakalpojumi uzņēmumiem, kas veic šo nelegālo darbību.

S.Birne uzsvēra, ka inspekcijas mājaslapā ir redzamas visas vietnes, kuras ir licencētas. Savukārt, ja cilvēks vieglprātīgi kādam ir atdevis savus bankas konta un personas datus, tad viņam tagad pēc bloķēšanas pasākumiem ir norādīts organizētāju e-pasts saziņai. Jebkuram spēlētājam ir tiesības pārtraukt spēli, un organizētājam jāatmaksā nauda.

Legālie azartspēļu organizētāji savā vietnē norāda, ka viņiem ir licence. Ja cilvēks piedalās azartspēlēs, apzinoties, ka tās organizētājs nav saņēmis licenci, līdz ar to viņš arī pats uzņemas šo risku par savu naudu.

Pašreiz licences ir izņēmuši četri interneta azartspēļu organizētāji, viens pieprasījums ir izskatīšanas procesā, un par licencēm izrādījuši interesi vēl divi komersanti. Licence maksā 427 000 eiro un ir beztermiņa.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI