SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
17. septembrī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Ģimene
1
2
1
2

Valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem samazinās obligāto sākotnējo iemaksu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā valsts galvotajiem hipotekārajiem kredītiem ģimenēm ar bērniem samazinās pirmās iemaksas apmēru, kas kā obligāts kredītņēmēja līdzfinansējums noteikts aizņēmumam virs 100 minimālajām mēnešalgām jeb virs 32 000 eiro.

LV portāla infografika

Ģimenēm ar bērniem, kas pretendēs uz mājokļa kredītu ar valsts galvojumu, samazinās Patērētāju tiesību aizsardzības likumā prasītās pirmās iemaksas apmēru. Līdz ar to valsts atbalsta programmā paredzētie hipotekārie kredīti mājokļa iegādei ģimenēm kļūs nedaudz pieejamāki.
īsumā

Ģimenei ar bērniem valsts galvojumu mājokļa kredīta pirmajai iemaksai kārtos aizdevējs – banka.

Bankām, kuras izsniegs valsts atbalsta programmas kredītus, jānoslēdz līgums ar "Altum".

Kredītņēmēja paša sākotnējo iemaksu paredzēts samazināt divreiz – līdz 5% no nekustamā īpašuma iegādes summas, ja tā pārsniedz 32 000 EUR.

Valsts galvojuma apmērs:

  • 1 bērns - 10% no aizdevuma summas (ne vairāk kā 10 000 EUR);
  • 2 bērni - 15% no aizdevuma summas (ne vairāk kā 15 000 EUR);
  • 3 un vairāk bērnu - 20% no aizdevuma summas (ne vairāk kā 20 000 EUR).

Šo ceturtdien kā steidzamus paredzēts pieņemt grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas atvieglos pirmā mājokļa iegādes iespēju ģimenēm ar bērniem.

Likums "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"  un attiecīgie Ministru kabineta 2014.gada 5.augusta "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai" paredz valsts galvojuma sniegšanu ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai, lai palīdzētu ar hipotekārajam kredītam sākotnēji nepieciešamo līdzmaksājumu – pirmo iemaksu. Galvojums ir ierobežotā apmērā atkarībā no pirkuma summas un bērnu skaita. Ģimenēm arī jārēķinās ar bankas prasībām pirmās iemaksas apmēram, jo kredītiestāde var prasīt līdzfinansējumu arī 20-30% apmērā no iecerētā mājokļa vērtības.

Lai pasargātu cilvēkus no nekritiskas un nepārdomātas aizņemšanās, Patērētāju tiesību aizsardzības likums (8.panta 10.daļa) pašreiz noteic, ka kredīts, kura summa ir vienāda ar 100 minimālajām mēnešalgām (minimālā alga ir 320 eiro) vai lielāka un kura atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku, izsniedzams ne vairāk kā 90 procentu apmērā no attiecīgā nekustamā īpašuma tirgus vērtības. Tas nozīmē, ka kredītam, kura summa ir lielāka par 32 000 eiro, pēc pašreiz spēkā esošā regulējuma visos gadījumos būtu nepieciešama pirmā iemaksa 10% apmērā, jo valsts atbalsta programmas galvojums attiecas uz to līdzfinansējuma daļu, kas pārsniedz šajā likumā pieprasīto.

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izmaiņas paredzētas tieši valsts atbalsta programmai mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem, tāpēc šo normu papildinās, valsts galvotajiem kredītiem samazinot pirmās iemaksas obligāto apmēru.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē otrdien, 16.septembrī, deputāti likuma grozījumu otrajam, galīgajam lasījumam atbalstīja Latvijas Komercbanku asociācijas priekšlikumu atstāt nemainīgu pašreiz spēkā esošo 8.panta 10.daļas prasību un papildināt to ar noteikumu – kredīts izsniedzams ne vairāk kā 95% apmērā no nekustamā īpašuma iegādes darījuma summas vai plānotajām būvniecības izmaksām gadījumā, ja kredīta atmaksa ir nodrošināta ar galvojumu, kura sniegšanu nodrošina valsts atbilstoši likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" paredzētajai valsts palīdzībai mājokļu iegādei vai būvniecībai. Tātad līdz ar to likumā prasītais pirmās iemaksas apmērs (paša līdzfinansējums) būs noteikts mazāks (5%) tieši atbalsta programmas kredītiem. Tas nozīmē, ka kredītam, kura summa ir lielāka par 32 000 eiro, visos gadījumos būs nepieciešama mazāka pirmā iemaksa - 5% apmērā.

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu anotācijā arī paskaidrots: piedāvātais regulējums nozīmēs, ka valsts atbalsta gadījumā ģimenei būs jāuzkrāj vismaz 1600 eiro (5% no ierobežojošās summas 32 000 eiro), neskaitot darījuma noformēšanas izmaksas, un tāpat kā līdz šim mazākiem kredītiem šāda ierobežojuma nebūs. Kredītņēmēja līdzdalība likumā savulaik noteikta, lai pirms kredīta izsniegšanas pārliecinātos par cilvēka finanšu prasmēm jeb spēju daļu līdzekļu  regulāri novirzīt saistību apmaksai un uzkrājumiem.

"Arī valsts atbalsta gadījumā ģimenei ir jābūt uzkrājumiem, ja tā vēlas iegādāties par 32 000 eiro dārgāku mājokli."

Atbalsta programma paredz galvojumu 10% apmērā no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 10 000 eiro – personai ar vienu nepilngadīgu bērnu, 15% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 15 000 eiro – personai ar diviem bērniem un 20% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 20 000 eiro – personai ar trim vai vairāk nepilngadīgiem bērniem.

Saeima šā gada jūnijā pieņēma grozījumus likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", kas precizē valsts palīdzības sniegšanu ģimenēm ar bērniem un personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir nepilngadīgs bērns, dodot galvojumu mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Ministru kabineta noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai paredz, ka galvojumu programmas īstenošanai 2014.gadā ir pieejams finansējums 332 678, 71 eiro apmērā.

Atbilstoši programmas nosacījumiem galvojumu izsniegs Latvijas Attīstības finanšu institūcija "Altum", ja komercbanka apliecinās, ka aizdevums piešķirts personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns.

LV portāls skaidrojumā Uz valsts galvojumu mājokļa kredītam būs jāpiesakās bankā jau rakstīja, ka aizdevumus ģimenēm izsniegs komercbankas, savukārt "Altum" sniegs aizdevumu galvojumus tām bankām, ar kurām tiks noslēgti sadarbības līgumi. Tātad "Altum" tiešā veidā ar klientiem nestrādās un pieteikšanās dalībai programmā un visas pārējās darbības klientam notiks komercbankā.

Galvotājiestādē "Altum" LV portāls šonedēļ noskaidroja, ka neviens līgums vēl nav noslēgts. Pašreiz notiek sarunas ar komercbankām un gatavošanās līgumu slēgšanai. Plānots, ka septembra laikā šie līgumi tiks noslēgti.

Savukārt bankas jau sākušas interesentu iepriekšējo reģistrāciju. Piemēram, "Swedbank" internetbankā ir piedāvājums reģistrēties hipotekārajam kredītam ar valsts galvojumu. "Swedbank" plāno saviem klientiem sniegt iespēju saņemt hipotekāro kredītu ar valsts galvojumu, kas būs pieejams pēc atbilstoša līguma noslēgšanas starp "Altum" un "Swedbank". Banka arī norāda, ka reģistrācija nav pieteikums aizdevumam, tā negarantē ne aizdevuma, ne valsts galvojuma saņemšanu. Taču, ja ir interese, var reģistrēties, lai saņemtu informāciju. Kādi ir hipotekārā kredīta noteikumi, jānoskaidro konkrētā bankā.

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu Saeima otrajā, galīgajā lasījumā skatīs 18.septembra sēdē. Tāpat paredzēts, ka 18.septembrī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis parakstīs Ekonomikas ministrijas un Latvijas Komercbanku asociācijas sadarbības memorandu par atbalsta programmas mājokļa iegādei vai būvniecībai īstenošanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI