NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. augustā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ārlietas
2
2

Papildināts: Rīgā ierodas Vācijas kanclere Angela Merkele

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc tikšanās ar L.Straujumu Vācijas kanclere publiski pauda atziņu, ka Baltijas reģionā ir jāizveido tāda infrastruktūras sistēma, lai saistībā ar Krievijas aktivitātēm varētu nekavējoties reaģēt.

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Šodien Rīgā notiek Vācijas Federatīvās Republikas kancleres Angelas Merkeles un Latvijas valsts augstāko amatpersonu augsta ranga tikšanās.

Vizītes ietvaros A. Merkelei ir paredzēta tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Tikšanās laikā saistībā ar starptautisko kontekstu un notikumiem Ukrainā ir paredzēta diskusija par drošību un situāciju Austrumukrainā, kā arī Krievijas noteiktā embargo potenciālajām sekām uz Eiropas Savienības ekonomiku. Tāpat tiks apspriesta Latvijas prezidentūra ES Padomē un tās izvirzītās prioritātes, kā arī kontekstā ar jauno ES institūciju ciklu - jaunās Eiropas Komisijas (EK) galvenie uzdevumi, lai veicinātu ES izaugsmi un tālāku iekšējā tirgus attīstību, nodrošinot ražošanas pieaugumu, jaunas darba vietas un sociālo aizsardzību ES iedzīvotājiem.

Pēc tikšanās ar L.Straujumu Vācijas kanclere publiski pauda atziņu, ka Baltijas reģionā ir jāizveido tāda infrastruktūras sistēma, lai saistībā ar Krievijas aktivitātēm varētu nekavējoties reaģēt. Viņa atgādināja, ka Vācija drīzumā pārņems patrulēšanu Baltijas gaisa telpā, tādēļ ir jārada priekšnosacījumi, lai vajadzības gadījumā varētu reaģēt. "Vācija ir gatava dot savu ieguldījumu, lai piepildītu Latvijas un citu Baltijas valstu iedzīvotāju vēlmi pēc aizsardzības," teica kanclere.

Savukārt, pārrunājot Ukrainas notikumu kontekstu, A.Merkele izteicās, ka Eiropas Savienība (ES) šajā nestandarta situācijā varētu izskatīt atbalsta iespējas ražotājiem saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām. Viņa atgādināja, ka šī nav pirmā reize, kad ES pret kādu valsti nosaka sankcijas, un šajā gadījumā bija jāparāda, ka ES nostāja līdzīgos gadījumos neatšķiras. "ES rīcība, nosakot sankcijas pret Krieviju, bija neizbēgama, jo ir skaidri jāparāda ES attieksme pret to, kas notiek Ukrainā," uzsvēra Merkele.

Kā informē Prezidenta preses dienests, tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu  A.Merkele atzina, ka Latvija ir īstenojusi iespaidīgas reformas savā attīstībā visās jomās, pievienojusies eirozonai, un piedāvāja sadarbību ar Vāciju arī laikā, kad Latvija būs ES prezidējošā valsts.

Abu amatpersonu sarunas lielākā daļa tika veltīta drošības situācijai reģionā un turpmākajai NATO alianses klātbūtnes paplašināšanai Baltijas valstīs. A.Merkele uzsvēra, ka NATO līguma 5.pants ir un būs spēkā ne tikai uz papīra, bet arī, lai rīkotos praktiski. Tādēļ Baltijas valstīs NATO ir jārada atbilstoša militārā infrastruktūra militārām mācībām un spēku klātbūtnei, kas nodrošinātu ES un NATO austrumu robežas aizsardzību un drošību.

Kanclere atzina, ka drošības situācija Baltijas reģionā pēc Krievijas agresijas Ukrainā ir dramatiski mainījusies, tādēļ viņa ieņem aktīvu pozīciju Ukrainas situācijas risināšanā: "Mans mērķis ir aizvest Ukrainu kā vienotu veselumu uz Eiropu, nevis kā sašķeltu valsti."  

Tika atzīts, ka ES vienošanās par sankcijām ir pareizs solis, kas pierāda Eiropas vienoto nostāju un stingro pozīciju šajā jautājumā.

Savukārt vakarā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā A.Merkele piedalīsies diskusijā par Latvijas un Vācijas ekonomisko sadarbību.

Angela Merkele iepriekš Latvijā ir ieradusies NATO samita laikā 2006.gadā un 2010.gadā, kad piedalījās Latvijas un Vācijas ekonomikas forumā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI