SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
17. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: E-vide

Likumā precizēs vecāku pabalstu jauno kārtību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No šā gada 1.oktobra likums „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” nosaka lielas izmaiņas vecāku pabalsta saņēmējiem. Lai likuma jaunās normas būtu nepārprotamas, ar grozījumiem tās jāprecizē. Likumā jau noteiktajā pabalstu piešķiršanas kārtībā un to apmērā izmaiņas nav paredzētas.

Ieva Lūka/ LETA

Sociālās apdrošināšanas likumos sagatavoti grozījumi, lai, pārejot uz elektroniskajām darbnespējas lapām, vienkāršotu to iesniegšanas kārtību un informācijas apriti.
Vienlaikus likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” paredzēts precizēt normas vecāku pabalstu piešķiršanas jaunajai kārtībai, kāda būs jau pavisam drīz – no 1.oktobra.
īsumā
  • Grozījumu projekti sociālās apdrošināšanas likumos:
  • No 2015.gada 1.jūlija darba devējam nebūs jāapstiprina darbnespējas lapas.
  • No 2014.gada 1.oktobra paredzēts noteikt precīzākas vecāku pabalsta jaunās normas.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, 14.jūlijā izskatot likumprojektu "Grozījumi likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām"" un likumprojektu "Grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", atbalstīja tos izskatīšanai Saeimā 1.lasījumā.

Darbnespējas lapas darba devējam nebūs jāapstiprina

Veselības ministrija strādā pie e-veselības (vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas) projekta, kura ietvaros ir paredzēts atteikties no papīra formāta darbnespējas lapām.

Tātad būs elektroniskās darbnespējas lapas. Lai elektroniskās darbnespējas lapas ieviestu, nepieciešami grozījumi likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", komisijai izklāstīja Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā referente Saulveiga Krastiņa.

Pašreiz likums paredz, ka ar ārsta izsniegtu darbnespējas lapu cilvēkam jādodas pie darba devēja. Ja tā ir A lapa, to apmaksā darba devējs. Ja ir B lapa, arī tā jāaizpilda darba devējam, apliecinot, ka šajā periodā persona nav strādājusi. Pēc tam B lapu persona iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) apmaksai. Grozījumi paredz atteikties no šīs kārtības.

Informāciju par cilvēka darbnespēju VSAA turpmāk saņems elektroniski. Līdz ar to kārtība būs vienkāršāka. Cilvēks tikai iesniegs VSAA iesniegumu pabalsta pieprasīšanai. To varēs izdarīt arī elektroniski. Iesniegumā pabalsta pieprasīšanai pašam būs jāapliecina, ka darba nespējas periodā neesi strādājis. Savukārt VSAA rīcībā ir informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksu periodiem, kas dod iespēju pārbaudīt, vai darba nespējas lapa nav izsniegta par periodu, kad persona faktiski ir strādājusi.

Vienlaikus tiek virzīti grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", kurā arī iekļautas tiesību normas, kas paredz izslēgt prasību, ka darba devējam ir jāapliecina, ka darbinieks slimības laikā nav strādājis.

Taču darba devējam ir nepieciešama informācija par darbinieka pārejošu darbnespēju (darbnespējas lapas A apmaksai, faktiskā darba laika uzskaitei u.c. gadījumos). Nacionālais veselības dienests (NVD) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2014.gada 31.martā ir parakstījuši Sadarbības līgumu, kura ietvaros tiks izstrādāta informācijas apmaiņa starp NVD e-veselības sistēmu un VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, lai darba devēji VID EDS saņemtu informāciju par darbiniekiem noslēgtajām darbnespējas lapām. Likumprojektu izstrādātāji norāda: pēc NVD un VID sniegtās informācijas minētā projekta ieviešanas termiņš – 2015.gada 1.jūlijs.

Grozījumu projekti paredz, ka darba devējiem darbnespējas lapas vairs nebūs jāapstiprina no 2015.gada 1.jūlija.

Abos likumprojektos ir paredzēti arī citi grozījumi.

Vecāku pabalstiem precīzākas normas

Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" grozījumu projektā vienlaikus iekļauti precizējumi attiecībā uz vecāku pabalstu izmaksu. No šā gada 1.oktobra saskaņā ar 2013.gada 6.novembra grozījumiem šajā likumā stāsies spēkā izmaiņas vecāku pabalstu izmaksā.

Persona, kura kopj bērnu, varēs izvēlēties pabalstu pieprasīt līdz gada vecumam vai līdz pusotra gada vecumam, un pabalsta apmērs būs atkarīgs no tā, uz kādu periodu tas pieprasīts. Likumā jau ir noteikts, kā no 1.oktobra mainās arī pabalsta apmērs un piešķiršanas nosacījumi.

S.Krastiņa informēja, ka diezgan daudzas māmiņas, kuras gaida bērniņus, jau interesējas par šo pabalstu izmaksas kārtību. Konsultējot cilvēkus, secināts, ka ir atsevišķas normas, kuras vajag precizēt, lai būtu viennozīmīgi saprotams, kā šī norma piemērojama.

Lai likumā būtu nepārprotami, ka vecāki izvēli par pabalsta saņemšanas periodu par vienu un to pašu bērnu varēs izdarīt tikai vienu reizi (arī tad, ja mainās pabalsta saņēmējs), ir paredzēti precizējumi likuma 10.4panta ceturtajā un piektajā daļā. Tātad likumā būs noteikti pateikts, ka par vienu un to pašu bērnu vecāki varēs izdarīt izvēli vienu reizi.

Pašreiz likums paredz, ka no 1.oktobra būs spēkā 10.4panta (Vecāku pabalsta piešķiršanas gadījumi un vecāku pabalsta izmaksas periods) ceturtā un piektā daļa šādā redakcijā:

(4) Sociāli apdrošinātajai personai vienā apdrošināšanas gadījumā ir tiesības izvēlēties vecāku pabalstu uz vienu no šādiem periodiem:

1) bērna kopšanai līdz viena gada vecumam;

2) bērna kopšanai līdz pusotra gada vecumam.

(5) Vienā apdrošināšanas gadījumā un par vienu un to pašu bērnu izraudzīto izmaksas periodu pabalsta saņēmējam nav tiesību mainīt.

Saeimai iesniegtais grozījumu projekts šos nosacījumus koriģē, un paredzēta šāda 4. un 5.daļas redakcija:

(4) Par vienu un to pašu bērnu ir tiesības izvēlēties vecāku pabalstu uz vienu no šādiem periodiem:

1) bērna kopšanai līdz viena gada vecumam;

2) bērna kopšanai līdz pusotra gada vecumam.

(5) Par vienu un to pašu bērnu izraudzīto izmaksas periodu pabalsta saņēmējam nav tiesību mainīt.

Juridiskās skaidrības nodrošināšanai ierosināts arī papildināt pārejas noteikumu 24.punktu. Tagad tas nosaka: pabalsta saņēmējam, kuram vecāku pabalsts 70 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim, par bērna kopšanas periodu, kas turpinās no 2014.gada 1.oktobra, šā pabalsta izmaksu noteiktajā apmērā un kārtībā turpina līdz bērna viena gada vecumam, bet no viena gada līdz pusotram gadam piešķir naudas pabalstu 100 eiro mēnesī.

"Precizējumi vecāku pabalstu normās ir paredzēti, lai novērstu interpretācijas un neskaidrības normu piemērošanā."

Pārejas noteikumu 24.punktu papildinās ar teikumu: Ja tā pabalsta izmaksa, kas piešķirts līdz 2014. gada 30. septembrim, ir pārtraukta un pabalsts no jauna tiek piešķirts pēc minētā datuma par bērnu, kurš nav sasniedzis viena gada vecumu, pabalstu piešķir, ievērojot šajā punktā noteikto pabalsta piešķiršanas kārtību, apmēru un saņemšanas ilgumu.

Tātad, ja vecāku pabalsta saņemšanā bijis pārtraukums un ja pēc pārtraukuma tiek pieprasīts pabalsts par to pašu bērnu, pabalsts būs tāds, kāds jau bija.

Likumā jau noteiktajā pabalstu piešķiršanas kārtībā un to apmērā izmaiņas nav paredzētas. Kā jau teikts, tie būs precizējumi, lai novērstu interpretācijas un neskaidrības normu piemērošanā.

Konkrēti šo normu grozījumiem būtu jāstājas spēkā jau 2.oktobrī.

Par grozījumiem likumos jālemj Saeimai.

Uzziņa

Vecāku pabalstu no 2014.gada 1.oktobra piešķir arī strādājošiem vecākiem (citām personām), kuri turpina strādāt un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Pabalsta saņemšanas ilgums un apmērs:

Dota iespēja izvēlēties pabalsta saņemšanas ilgumu, un atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma tiek noteikts pabalsta apmērs:

  • līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai - 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • līdz bērna 1,5 gada vecumam - 43,75 % apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ja ir izdarīta izvēle par vecāku pabalsta izmaksas periodu (līdz bērna 1 gada vecumam vai līdz bērna 1,5 gada vecumam) un pabalsts piešķirts – tad par vienu un to pašu bērnu izraudzīto izmaksas periodu nav tiesību mainīt.

Pabalsta apmērs, ja pabalsta saņēmējs strādā un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā

Vecāku pabalsta saņēmējam, kurš atsāk strādāt, pārtraucot bērna kopšanas atvaļinājumu, vai atsāk gūt ienākumus kā pašnodarbinātais - pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtās pabalsta summas.

Arī personai, kura pabalsta pieprasīšanas dienā neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, - pabalstu aprēķina 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra (atkarībā no tā, kādu pabalsta saņemšanas termiņu pabalsta pieprasītājs ir izvēlējies - līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no vidējās algas vai līdz bērna 1,5 gada vecumam 43,75% apmērā no vidējās algas).

Piemēram: Vecāku pabalsts piešķirts līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas – 15 eiro vienā kalendāra dienā.

Pārtraucot bērna kopšanas atvaļinājumu un atsākot strādāt, pabalsts tiks pārrēķināts 30% no 15 eiro = 4,50 eiro vienā kalendāra dienā.

Ja vecāku pabalsts piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim un tā izmaksa turpinās pēc 2014.gada 1.oktobra

Vecāku pabalsta saņēmējiem, kuriem vecāku pabalsts piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim (līdz bērna 1 gada vecumam) 70% apmērā no vidējās iemaksu algas par bērna kopšanas periodu, kas turpinās arī pēc 2014.gada 1.oktobra:

  • vecāku pabalstu turpina maksāt noteiktajā apmērā un kārtībā līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, t.i., 70% apmērā no vidējās iemaksu algas (bet ne mazāk kā 171 eiro mēnesī);
  • papildus bērna kopšanas pabalsts no 2014.gada 1.oktobra netiek piešķirts (šo pabalstu piešķir tikai no bērna 1 gada vecuma);
  • no bērna 1 gada vecuma līdz bērna 1,5 gada vecuma sasniegšanai piešķir naudas pabalstu 100 eiro mēnesī.

Avots. vsaa.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI