NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
01. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
8
8

Vietnē Likumi.lv atklāta jaunā starptautisko līgumu datu bāze

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 1.jūlija valsts tiesību aktu vietnē Likumi.lv pieejama jauna starptautisko līgumu datu bāze, kurā pakāpeniski tiks sistematizēti Latvijai saistošie starptautiskie līgumi. Līgumus sistematizēs Ārlietu ministrijas speciālisti, tiem pievienojot papildu ziņas (informatīvos kritērijus) un šādi paplašinot to atlases un lietošanas iespējas.

No 1.jūlija valsts tiesību aktu vietnē Likumi.lv pieejama jauna starptautisko līgumu datu bāze, kurā pakāpeniski tiks sistematizēti Latvijai saistošie starptautiskie līgumi. Izveidotās sistēmas nozīmīga priekšrocība ir tā, ka ikviens interesents vienuviet var brīvi un bez maksas lietot gan sistematizētos nacionālos tiesību aktus, gan starptautiskos līgumus, izmantojot plašas dokumentu atlases iespējas.

"Šis ir nozīmīgs notikums visiem ārpolitikas speciālistiem un ārlietu sektorā strādājošajiem," starptautisko līgumu datu bāzes atklāšanas pasākumā Ārlietu ministrijā norādīja ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Latvijai kā Eiropas Savienības, NATO un citu starptautisku organizāciju dalībvalstij ir saistoši daudzi starptautiski līgumi, kas būtiski skar ikviena mūsu valsts iedzīvotāja intereses. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt informācijas pieejamību sabiedrībai par tās tiesībām un saistībām, kas izriet no starptautisko tiesību normām.

Gandarījumu par paveikto neslēpa arī Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina, norādot, ka datu bāzes izveide ir vēl viens pozitīvs solis, lai  varētu pilnvērtīgi īstenot valsts pienākumu nodrošināt cilvēka pamattiesības zināt savas tiesības, ko paredz Satversmes 90.pants. Valsts pamatlikumā iekļautajam vārdam "zināt" ir daudz plašāka nozīme. Tas uzliek valstij pienākumu rūpēties, lai iedzīvotāji informāciju par savām tiesībām varētu viegli atrast, izmantot un izzināt.

"Datu bāzes izveide ir vēl viens pozitīvs solis, lai varētu pilnvērtīgi īstenot valsts pienākumu nodrošināt cilvēka pamattiesības zināt savas tiesības. "

"Nav tā, ka starptautiskie līgumi nebija pieejami," norāda Sandra Vīgante, Tieslietu ministrijas Starptautisko publisko tiesību nodaļas vadītāja. "Tikai bija jāzina, kur meklēt, un arī zinātājiem dažkārt radās grūtības tos atrast." Arī līdz šim vietnē Likumi.lv bija pieejami oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētie starptautisko līgumu teksti, taču netika nodrošināta plašāka meklēšanas iespēja – līgumu sistematizācija, iespēja atlasīt pēc tēmas vai līgumslēdzēju pusēm. Šādu datu bāzi par Latvijai saistošiem starptautiskiem līgumiem uzturēja Ārlietu ministrija tās mājaslapā, diemžēl tajā tehniski nebija iespējams nodrošināt sasaisti ar līguma tekstiem. Līdz ar to, lai atrastu kādu starptautisku līgumu, bija diezgan precīzi jāzina tā nosaukums.

Starpnozaru projekts

Doma, ka nepieciešams sistematizēt ne tikai nacionālos normatīvos aktus, bet arī Latvijai saistošos starptautiskos līgumus, radās jau labu laiku atpakaļ, un izstrādātā datu bāze ir Ārlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas un oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" kopīgā darba rezultāts.

Starptautisko līgumu sistematizāciju (uzskaiti) veic Ārlietu ministrija, pievienojot tiem papildu ziņas (informatīvos kritērijus) un šādi paplašinot atlases un lietošanas iespējas. Tas notiek, pamatojoties uz likumu "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem" un atbilstoši Ministru kabineta 2014.gada 18.februāra noteikumiem Nr.101 "Starptautisko līgumu uzskaites un tiesību aktu sistematizācijas noteikumi".

Datu kvalitāti garantē Ārlietu ministrijas speciālisti, kuri nepastarpināti informāciju ievada Oficiālo publikāciju informācijas sistēmā, kuras pārzine ir Tieslietu ministrija. Savukārt oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" kā Oficiālo publikāciju informācijas sistēmas turētājs nodrošina šim darbam nepieciešamo tehnisko platformu un sistematizētā satura pieejamību vietnē Likumi.lv.

Pārejas posms

Ārlietu ministrijas mājaslapā datu bāze, kurā ir publicēta visa aktuālā informācija par noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem līdz 2014.gada 1.jūlijam, darbosies, kamēr visi starptautiskie līgumi, kas noslēgti laika periodā no 1990.gada 4.maija līdz 2014.gada 30.jūnijam, tiks sistematizēti jaunajā datu bāzē. Pašlaik sistematizēti un pieejami vietnē Likumi.lv  jau vairāk nekā 600 līgumu, kas sastāda aptuveni trešo daļu no kopējā skaita.

Ņemot vērā vēsturiski uzkrāto datu apjomu un apjomīgo Ārlietu ministrijas darbu pie to apstrādes atbilstoši jaunajām prasībām, turpmākos gados iecerēts pārejas posms.  Taču apjomīgais darbs pie datu bāzes satura jāpabeidz ne vēlāk kā līdz 2019.gada 30.jūnijam. 

Līgumi, kas tiks noslēgti  pēc 2014.gada 1.jūlija, būs pieejami tikai vietnē Likumi.lv, un šāda informācija vairs netiks aktualizēta Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Atlases un lietošanas iespējas

Kā pastāstīja oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" attīstības projektu vadītājs Artis Trops, starptautiskie līgumi ir integrēti Likumi.lv mājaslapā un ir pieejami tās sadaļā "Starptautiskie līgumi".

Apvienojot pašreizējo Ārlietu ministrijas praksi starptautisko līgumu uzskaites datu bāzes veidošanā ar tīmekļa vietnes Likumi.lv tehniskajām iespējām un resursiem, tiek nodrošināta starptautisku līgumu efektīva uzskaite un iespēja ikvienam vienuviet meklēt un atlasīt interesējošos starptautiskos līgumus pēc plaša parametru klāsta.

Jaunajā sistēmā starptautiskos līgumus var ērti atlasīt, piemēram:

  • pēc tēmas (aviācija, autotransporta vadīšana, vides aizsardzība, zinātne utt.);
  • pēc starptautiskās organizācijas (NATO, Pasaules Veselības organizācija utt.);
  • pēc līgumslēdzējas valsts un citiem kritērijiem.

Tas var būt ļoti noderīgi juristiem, uzņēmējiem un citiem praktiķiem, kas vēlas uzzināt vairāk par starptautisko tiesību regulējumu kādā no jomām, bet konkrēti līgumi un to nosaukumi nav zināmi, secina A.Trops.

Atverot līguma tekstu, tā labajā pusē redzama "Tiesību akta pase", kurā norādīta būtiskākā informācija par līgumu – kāda veida dokuments (divpusējs vai daudzpusējs), kad pieņemts un stājies spēkā, parakstīšanas vieta un citi saistītie dokumenti, piemēram, atruna, deklarācija, paziņojums par spēkā stāšanos.

"Autorizētie lietotāji var veidot sev interesējošo dokumentu sarakstus, pievienot savas piezīmes vai pierakstīties uz paziņojumiem par izmaiņām. "

Īpaši noderīgas var kļūt iespējas, kādas paveras, autorizējoties sistēmā, izmantojot sabiedrībā populāru sociālo tīklu profila kontus vai Likumi.lv kontu. Autorizētie lietotāji var veidot sev interesējošo dokumentu sarakstus, pievienot savas piezīmes vai pierakstīties uz paziņojumiem par izmaiņām personiskajā e-pastā. Tāpat datu bāzes saturs būs pieejams arī mobilajā versijā m.likumi.lv.

Būtiski atzīmēt, ka informācija par Latvijas Republikas uzņemtajām saistībām ir pieejama arī ārvalstniekiem, jo sadaļa "Starptautiskie līgumi" pieejama arī angļu valodā.

Turpmākie plāni

Tieslietu ministrijas pārstāves pauž apņēmību pie padarītā neapstāties un turpināt dažādu tiesisku aktu sistematizēšanu un publicēšanu vienuviet. L.Medina kā nākamo izaicinājumu min pašvaldību saistošos noteikumus, kas šobrīd izkaisīti atsevišķās pašvaldību mājaslapās. "Ceram, ka ar laiku izdosies arī tos apvienot vienuviet tiesību aktu vietnē Likumi.lv, lai ikviens vienkārši un ātri varētu atrast nepieciešamo informāciju." Starptautisko publisko tiesību nodaļas vadītāja S.Vīgante uzskata, ka ļoti vērtīgi būtu starptautiskos līgumus sasaistīt ar tiesu spriedumiem, kas sniegtu plašas iespējas juristiem rast dziļāku izpratni par starptautisko tiesību piemērošanu dažādās situācijās un iespējamām sekām. Savukārt ārlietu speciālisti pauž cerību, ka ar laiku izdosies starptautisko līgumu datu bāzē pievienot arī starpkaru periodā tapušos divpusējos līgumus.

Labs saturs
8
saistītie raksti
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI