NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
29. martā, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Uzņēmējdarbība
3
3

Pieeju ātrajiem kredītiem paši devēji vērtēs stingrāk

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Medijos saceltā trauksme par izmisumā nonākušajiem ātro kredītu ņēmējiem likusi sarosīties gan kredītdevējiem, gan valsts institūcijām, kuru kontolē šis bizness atrodas. Turpmāk kredītņēmēja personība tiks pastiprināti vērtēta, kredītus neizsniegs 18 un 19 gadus vecām personām. Ir noteikti arī līgumsoda ierobežojumi 100% apmērā no pamatparāda.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Paralēli tam, ka ātro kredītu strauji samilzušo un publiski iztirzāto problēmu dēļ valdības līmenī tiek strādāts pie stingrāka regulējuma šim biznesam, arī paši komersanti atzīst, ka novērsīs iepriekš pieļautās nepilnības. Pagājušajā gadā 175 tūkstoši iedzīvotāju ir aizņēmušies internetā vai ar tālruņa īsziņām viegli pieejamo naudu. Daudzi diemžēl ir nonākuši dziļā parādu bedrē. Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijai diemžēl nav statistikas, kāds ir tās biedru – nebanku kredītu izsniedzēju uzņēmumu – izsniegto kredītu kopskaits.

Nebanku kreditēšanas uzņēmējdarbību nereglamentē stingrie kredītiestāžu darbību nosakošie likumi. Sektoru arī neuzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Nebanku kredītu sektors ir Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārziņā, un tā darbību nosaka Patērētāju tiesību aizsardzības likums un Ministru kabineta noteikumi, kas, kā tagad atzīts, nav pietiekami stingrs regulējums kredītu ņēmēju aizsardzībai.

Iespējams, apjaušot, ka nepatikšanas briest un atbildību tikai uz nekritiskajiem aizdevumu ņēmējiem un valsti, kas iesākumā nozarei nav uzlikusi pietiekami stingrus grožus, novelt neizdosies, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija (LNKA) sasauca preses konferenci un informēja par savām iniciatīvām.

Izskanējusi apņemšanās nopietnāk vērtēt kredītņēmēju maksātspēju, kā arī asociācija kā starpnieks uzņemsies kārtot saistību atdošanas ceļu grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem, kas aizņēmušies pie vairākiem kredītdevējiem, bet uzņemtās saistības nespēj pildīt.

Asociācijas vadītāja Baiba Fromane atzīst: līdz šim viena no galvenajām problēmām bija klientu nepietiekama maksātspējas vērtēšana. Uzņēmumi, kas izsniedz kredītus, gan ir iepazinušies ar informāciju par pieprasītāja esošajām parādsaistībām un saistību kārtošanas disciplīnu, taču ar to izrādījies par maz.

Asociācija, ietverot jau esošos, ir formulējusi maksātspējas vērtēšanas četrus principus, kas tās uzņēmumiem būs jāievēro, lemjot par kredīta piešķiršanu vai atteikšanu:

  • Pārbaude datubāzēs par esošām kavētām parādsaistībām;
  • Līdzšinējo kredītu atmaksas disciplīnas analīze;
  • Pārbaude par esošām nekavētām parādsaistībām;
  • Informācijas iegūšana par klienta ienākumiem.

Tātad līdztekus pirmajiem diviem principiem tiks analizētas potenciālā klienta visas parādsaistības, kā arī informācija par ienākumiem, lai izslēgtu gadījumus, kad klienti pārāk optimistiski vērtē savas spējas kredītu atdot. Līdz ar medijos izskanējušajiem signāliem par daudzu ātro kredītu parādu slazda pārsteigto cilvēku emocionālajiem pārdzīvojumiem un neziņu, kā ar tiem lai tiek galā, LNKA ir vienojusies neizsniegt kredītus 18 līdz 19 gadus jauniem cilvēkiem.

"Aizņemoties daudzviet, kopējā summa izrādījusies pārāk liela, lai to spētu atdot."

Nebanku kreditētāji ir noteikuši arī līgumsoda ierobežojumu 100% apmērā no pamatparāda. Turpmāk kredīta prasītāja disciplinētību iepriekš ņemto aizdevumu atdošanā paredzēts uzzināt no parādu piedziņas uzņēmumu "Lindorf Oy" Latvijas filiāle, "Kreditreform Latvija", "Paus Konsults" u.c. datubāzēm. Tajās ir pieejama informācija par kavētiem maksājumiem. Nebanku kreditētājiem datubāzu izmantošana ir maksas pakalpojums.

LNKA vadītāja B.Fromane uzsver, ka arī pašreizējā maksātspējas vērtēšanas sistēma, pirmā kredīta summas ierobežojums, pārliecināšanās par to, kā cilvēks kārto saistības vai neizvairās no komunikācijas, ir bijis siets, kas nav ļāvis piešķirt aizdevumu apmēram pusei no tā pieprasītājiem, proti, 52% interesentu kredīti atteikti. No visiem kredītņēmējiem 6,7% ir klienti, kuriem ir grūtības atdot kredītu, t.i., kredīta atdošana kavēta vairāk par 30 dienām, jo, kā skaidro B.Fromane, "finanšu pasaulē 30 dienas skaitās kavējuma sākums". Procentuāli pret kredītportfeli nebanku kredītdevējiem kavētāju skaits ir apmēram 18%, komercbankām – 15 procenti.

Maksātspējas pārbaudei nepieciešama plašāka informācija

LNKA apņemas arī pilnveidot klientu maksātnespējas pārbaudi, vienlaikus norādot uz nepilnībām un šķēršļiem pilnvērtīgas informācijas iegūšanā. Pašreiz aizdevēji nevar iegūt pilnu informāciju par klienta esošo saistību apmēru. Iepriekš nav bijusi arī informācija par klienta saistību skaitu, tādējādi veidojusies situācija, ka viens cilvēks aizņemas daudzus kredītus un pienāk brīdis, kad nespēj atdot nevienu.

Kā norāda uzņēmuma "4Finance" pārstāvis Toms Jurjevs, nav tā, ka kredītu atdošanas grūtībās nonāk tikai tie, kas aizņēmušies maksimāli iespējamās summas. Vairākos uzņēmumos aizņemoties pat pārdesmit latus, konkrētam cilvēkam kopā tā var izrādīties pārāk liela summa.

Tāpēc kopā ar SIA "Kreditinfo" tiks izveidota sistēma, lai asociācijas uzņēmumi varētu apmainīties  ne tikai ar informāciju par kavētājiem/parādniekiem, bet arī ziņām, vai cilvēks ir aizņēmies vēl kādā asociācijas uzņēmumā. Līdz ar to vairs neradīsies situācija, ka klients ir saņēmis aizdevumus vienlaikus vairākos uzņēmumos un summas kopumā veidojas nesamērīgi lielas.

Turpmāk, ja klients jau būs dabūjis 2-3 kredītus citur, viņam kredītu atteiks. Asociācijas biedri datu savstarpējo apmaiņu paredz sākt 1.aprīlī.

Rūpīgāk solīts vērtēt prasītā aizņēmuma samērojamību ar klienta iespējām – ieņēmumiem. Asociācija ir konceptuāli vienojusies ar PTAC, kādā veidā uzņēmumi varētu iegūt informāciju par klienta ienākumiem un viņam jau esošo saistību apmēru. Nebanku kreditētāju mājaslapās ieviesīs ienākumu un izdevumu norādīšanas sadaļu, kurā katram cilvēkam pirms pieteikšanās kredītam, būs jānorāda ienākumi; ja norādīs ienākumus, kuru personai faktiski nav, kredītu atteiks, jauno kārtību skaidro B.Fromane.

Asociācija uzskata, ka valstī ir jāizveido vienots kredītu reģistrs, kurā būtu ietverta informācija par visām cilvēka saistībām: kredītiem bankās, līzingiem, komunālo maksājumu, telekomunikāciju maksājumu un citām. Tas atvieglotu uzņēmējiem vērtēšanu, savukārt klienti nenonāktu problemātiskā parādu situācijā.

Kā varētu risināt uzkrāto parādu problēmu

Nebanku kreditēšanā, kas ir salīdzinoši jauns bizness Latvijā, paši komersanti jau runā par vēsturiski izveidojušos parādu problēmām un tagad klientiem piedāvā savu starpniecību saistību kārtošanā. Situācijās, kad klientam ir nenokārtotas saistības ar vairākiem kredītdevējiem, vidutāja pakalpojumus starp klientu un asociācijas biedriem turpmāk nodrošinās Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija.

"Var pieteikt sevi kā cilvēku, kuram kredītu dot nedrīkst."

Parādniekam būs jāgriežas asociācijā ar iesniegumu. Pēc iesnieguma saņemšanas asociācija kopā ar tās biedriem piedāvās vienošanos – grafiku, maksājamās summas un termiņus saistību nokārtošanai. "Dažam tie būs mēneši, citam saistību dzēšanai varbūt būs vajadzīgi vairāki gadi," vērtē B.Fromane.

Ja tāda vienošanās būs, kredītņēmējs attiecīgo summu noteiktajā laikā maksās asociācijas kontā. Ienākusī nauda proporcionāli tiks sadalīta attiecīgajiem kredītdevējiem. Šis pakalpojums būs bez maksas, un parādu kārtošanas risinājums šādā veidā attieksies tikai uz Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijā iesaistītajiem uzņēmumiem.

Pirms aizņemies, padomā!

Tagad arī asociācija ir sagatavojusi dažus ieteikumus tiem, kas vēlas izmantot ātros kredītus:

  • Īstemiņa kredīti nav paredzēti ilgtermiņa problēmu risināšanai;
  • Īstermiņa kredīti nav domāti, lai atdotu citus kredītus (hipotekāros, līzinga u.c.);
  • Īstermiņa kredīti ir paredzēti situācijām, kad steidzami nepieciešama nauda neparedzētiem, bet vajadzīgiem izdevumiem;
  • Pirms aizņemies, izvērtē savu spēju noteiktā termiņā kredītu atdot!
  • Kredīts nedrīkst būt pārlieku liels slogs kopējam ģimenes budžetam.

B.Fromane informē, ka uzņēmumu mājaslapās ir izveidota iespēja iekļaut sevi kredīta lieguma sarakstā. Tas nozīmē – reģistrēt sevi kā personu, kurai kredīts nav izsniedzams. Cilvēki, apzinoties, ka varētu nepārdomāti aizņemties, ieraksta sevi lieguma sarakstā. Šādu iespēju jau izmantojušas gandrīz desmit personas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI