SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. jūlijā, 2012
Lasīšanai: 14 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Labklājība
4
4

Valsts atbalsts mātes un bērna veselībai tuvākajos gados

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrijas izstrādātajā Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā 2012.-2014.gadam valdība apstiprināja pasākumus trijos virzienos: mātes un bērna veselības uzlabošana, neauglības ārstēšana un starpnozaru sadarbība.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Topošajām māmiņām valsts nodrošinās vairāk izmeklējumu mazuļa gaidīšanas laikā, bet pāriem, kam nepieciešama mākslīgā apaugļošana, vajadzīgos medikamentus, ārstēšanu un apaugļošanas procedūru apmaksās valsts.
īsumā
  • Veselības ministrijas izstrādātais plāns par Mātes un bērna veselības uzlabošanu 2012.-2014.gadam apstiprināts trijos virzienos.
  • Pirmais plāna virziens ir mātes un bērna veselības uzlabošana, akcentējot veselības aprūpi topošajām māmiņām.
  • Otrais plāna virziens ir neauglības ārstēšana: valsts nodrošinās neauglīgu personu un tām veikto manipulāciju uzskaiti.
  • Plānā ietverta arī citu sektoru iesaiste bērna un mātes veselības kompleksai un valstiskai risināšanai.

Ministru kabinets (MK) 12.jūnijā apstiprināja Veselības ministrijas izstrādāto Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu 2012.-2014.gadam. Līdz ar to valdība ir apņēmusies rast līdzekļus visam, ko plānā paredzēts izdarīt atbilstoši noteiktajam laika grafikam. Veselības ministrija norāda, ka kopējais nepieciešamais papildu finansējums visu iecerēto pasākumu nodrošināšanai veselības sektorā trīs gados būtu 7,4 miljoni latu (jau 2012.gadā - 1,1 milj. latu; 2013.gadā - 2,8 milj. latu; bet 2014.gadā - 3,5 milj. latu). 

Plānā apstiprināti pasākumi trīs virzienos:

  • mātes un bērna veselības uzlabošana,
  • neauglības ārstēšana,
  • starpnozaru sadarbība.

Lai plānu varētu soli pa solim sākt pildīt, lielai daļai pārmaiņu jāpieņem attiecīgi grozījumi atbilstošajos MK noteikumos.

"Plānā apstiprināti pasākumi trīs virzienos: mātes un bērna veselības uzlabošana, neauglības ārstēšana un starpnozaru sadarbība."

Tātad - būtiskus grozījumus piedzīvos vairāki MK noteikumi: 2006.gada 25.jūlija noteikumi Nr.611 "Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība", MK 2006.gada 19.decembra noteikumi Nr.1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība", MK 2006.gada 31.oktobra noteikumi Nr.899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība", MK 2003.gada 16.decembra noteikumi Nr.716 "Medicīniskās apaugļošanas organizatoriskā kārtība un neauglīgo ģimeņu reģistra, medicīniskās apaugļošanas reģistra, dzimumšūnu donoru reģistra un donoru dzimumšūnu banku izveidošanas kārtība" un citi.

Kas papildus jau esošajam atbalstam veselības aprūpes jomā sagaida topošās un arī jau esošās māmiņas un viņu mazuļus turpmākajos gados?

Vairāk izmeklējumu un lētākas zāles

Pirmais plāna virziens ir mātes un bērna veselības uzlabošana. Te gaidāmi daudzi uzlabojumi veselības aprūpē topošajām māmiņām.

Jau šogad topošajām māmiņām grūtniecības 37.nedēļā veiks B grupas beta hemolītiskā streptokoka uzsējumu. Tas samazinās jaundzimušo sepses risku un mirstību no tās. Veselības ministrija prognozē, ka gadā tiks izmeklēts apmēram 20 tūkstoši grūtnieču.

2013.gadā plānots ieviest papildu ultrasonogrāfijas skrīningu topošajām māmiņām. Prognozēts, ka ik gadu trešo valsts apmaksāto USG izmantos 9000 grūtnieces.

No 2013.gada paplašināsies iespējas gestācijas diabēta skrīningam. Plānots katru gadu veikt skrīningu 50% jeb 10 000 grūtnieču.

Vēl no 2013.gada uzlabosies prenatālo iedzimto anomāliju diagnostika, jo valsts apmaksās papildu ģenētiskās analīzes - PAPP-A noteikšana asins serumā grūtniecēm 1.trimestrī un brīvā beta hroniskā gonadotropīna noteikšana asins serumā grūtniecēm 1. vai 2.trimestrī. Prenatālā attīstība ir bērna fiziska un garīga attīstība mātes miesās, jeb tas ir laiks, kurā attīstās vēl nedzimis bērns.

Jau šogad plānota arī riska grūtnieču brīvprātīga vakcinācija pret gripu. Vakcīnu valsts pilnībā apmaksās grūtniecēm, kurām ir slimības ar imūndeficīta simptomātiku vai tiek plānotas plānveida operācijas vai manipulācijas stacionārā gripas epidēmijas laikā. Prognozējamais grūtnieču skaits gadā – 1200 (6% no kopskaita).

Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume skaidro, ka ministrija iecerējusi nodrošināt brīvprātīgu vakcināciju tām sievietēm, kam ir vai būs grūtniecība gripas sezonalitātes laikā. "Grūtniecei, kas slimo ar gripu, ir lielāka iespēja iegūt nopietnas, gripas izraisītas komplikācijas, kā arī radīt nopietnas problēmas nedzimušajam bērnam. Pirms vakcinācijas veikšanas sievietēm nepieciešams konsultēties ar speciālistu (piemēram, ģimenes ārstu) par vakcināciju konkrētajā gadījumā," norāda I.Straume.

"Lai plānu varētu sākt pildīt, atbilstošajos MK noteikumos jāpieņem attiecīgi grozījumi."

Ministrija apņemas nodrošināt topošo vecāku apmācību pirmsdzemdību aprūpes laikā. Kā skaidro I.Straume, apmācības paredzēts iekļaut grūtnieces aprūpes epizodē. Lai to izdarītu, tiks grozīti MK 2006.gada 25.jūlija noteikumi Nr.611 "Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība", papildinot un precizējot pasākumus, kas nodrošina vecākiem apmācību par bērna kopšanu un drošību.

"Pašlaik dzemdību iestādes topošajiem vecākiem piedāvā maksas dzemdību kursus, tos plānots iekļaut valsts apmaksātajos pakalpojumos. Dzemdību iestādes piedāvātie pasākumi grūtnieču aprūpes laikā tiks pārskatīti, precizēti un nepieciešamības gadījumā papildināti, tai skaitā nodrošinot informāciju par ultrasonogrāfijas pieejamību Latvijas reģionos. Jaunos vecākus par bērnu kopšanu un drošību apmācīs arī ģimenes ārstu praksēs," informē I.Straume.

Tuvākajā laikā atjaunos Mazulim draudzīgas slimnīcas iniciatīvu Latvijā, atkārtotu izdevumu piedzīvos informatīvais materiāls "Zīdīšanas ABC", ko bez maksas saņems jaunās māmiņas dzemdību nodaļās. Tāpat iecerēts organizēt informatīvus pasākumus grūtniecēm un jaunajiem vecākiem par zīdīšanu un bērnu drošību (arī par vardarbības ģimenē novēršanu  un zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma novēršanu) un jauniešiem par veselīgu dzīvesveidu, seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem.

Ministrija plāno izveidot starpinstitucionālu darba grupu, kas sagatavotu priekšlikumus grozījumiem tiesību aktos, lai uzlabotu agrīnu ziņošanas sistēmas darbību par vardarbību pret bērnu un traumatismu viņu dzīvesvietā. Sistēmā, visticamāk, tiks iesaistīta arī ģimenes ārstu komanda, kas redz reālos apstākļus profilaktiskās mājas vizītes laikā bērniem līdz pusotra gada vecumam.

Ministrija ir padomājusi arī par medikamentu pieejamību māmiņām un bērniem. Paredzēts kompensēt recepšu zāļu iegādes izdevumus 25% apmērā grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, ja tām nav noteikta diagnoze ar citu kompensācijas apmēru. Vēl kompensēs recepšu zāļu iegādes izdevumus 50% apmērā bērniem, kas vēl nav sasnieguši divu gadu vecumu, ja tiem nav noteikta diagnoze ar citu kompensācijas apmēru. I.Straume norāda, ka kompensācija tiks nodrošināta tikai konkrētām recepšu zālēm akūtas saslimšanas gadījumā, bet ne vitamīniem.

Valsts finansētajā grūtnieču aprūpē iesaistīs arī privāti praktizējošus ginekologus un citus speciālistus. Jau šogad sāks īstenot principu "nauda seko grūtniecei", tas nozīmē - grūtnieces, kas būs uzskaitē pie privāti praktizējošiem ginekologiem (dzemdību speciālistiem), ģimenes ārsta vai vecmātes, varēs saņemt valsts kompensētu aprūpi tādā pašā apmērā kā tās grūtnieces, kas apmeklē ārstu, kam ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu (NVD).

Valsts stiprinās reģionālos perinatālos centrus, lai nodrošinātu jaundzimušo bērnu ar iedzimtām patoloģijām kvalitatīvu aprūpi. Finansējums paredzēts jaundzimušo bērnu reanimācijas tehnoloģiju, iekārtu atjaunošanai un perinatālā perioda aprūpes nodrošināšanai. Sadarbībā ar reģionālajiem perinatālajiem centriem tiks izveidota arī konsultatīvā sistēma prenatālo iedzimto patoloģiju diagnožu precizēšanai.

Ģimenes plānošanas un reproduktīvās veselības veicināšanā pastiprināti iesaistīs ģimenes ārstu komandu (māsu vai vecmāti), ģimenes ārsta komandas tālākizglītības programmās ieviešot ģimenes plānošanas, seksuālās un reproduktīvās veselības  kursu.

Tuvākajos trīs gados ministrija apņēmusies izstrādāt vairākus svarīgus dokumentus. Piemēram, antenatālās aprūpes (antenatāls – attiecas uz periodu pirms piedzimšanas – red.) vadlīnijas un kritērijus ārstniecības personu kompetences noteikšanai, kā arī sagatavos informatīvu ziņojumu par ķeizargriezienu un dzemdību sarežģījumu īpatsvaru Latvijā, apzinot esošo situāciju un sniedzot priekšlikumus turpmākai rīcībai.

Vēl tiks veidota arī perinatālā un mātes mirstības audita sistēma. Tā vajadzīga, lai analizētu perinatālo mirstību un domātu par nepieciešamām izmaiņām valsts perinatālās aprūpes sistēmā (perinatālais periods ilgst no 22.grūtniecības nedēļai līdz 7 dienām pēc bērna dzimšanas). Tāpat plānots mātes mirstības konfidenciālais audits, ieviešot izmaiņas dzemdību un grūtniecības vadīšanas vadlīnijās. Vēl ministrija jau šogad sagatavos informatīvu ziņojumu par ultrasonogrāfijas pieejamību grūtniecēm Latvijā, apzinot esošo situāciju un sniedzot priekšlikumus turpmākai rīcībai, kā arī no 2014.gada nodrošinās apmācību par ultrasonogrāfijas skrīninga veikšanu un medicīniskās dokumentācijas aizpildīšanu ārstniecības personām, kuras veic ultrasonogrāfijas skrīningu grūtniecēm.

Neauglības reģistra un centralizētas spermas datu bankas izveide

Otrais plāna virziens ir neauglības ārstēšana. Valsts nodrošinās neauglīgu personu un tām veikto manipulāciju uzskaiti. Tādēļ tiks pilnveidots datu iegūšanas mehānisms, arī datu iegūšana no privātām ārstniecības iestādēm. Valstī beidzot tiks apkopoti un analizēti dati par NVD uzskaitē esošajiem neauglīgajiem pacientiem, tiem veiktajām manipulācijām, tāpat uzskaitīs arī mākslīgās apaugļošanas rezultātā dzimušos bērnus, jo līdz šim Latvijā šādi dati nav pieejami.

Kā stāsta I.Straume, pašlaik jau notiek datu analīze un apkopošana par NVD uzskaitē esošajiem neauglīgajiem pacientiem. Turpmāk tiks apkopota arī informācija par manipulācijām, kas veiktas par valsts budžeta līdzekļiem, kā arī tiks uzskaitīti mākslīgās apaugļošanas rezultātā dzimušie bērni.

Veselības ministrijā skaidro, ka ārstniecības iestādes, kas veiks medicīnisko apaugļošanu, sniegs datus NVD par spermas donoriem un dzimumšūnu donoru izmeklēšanu. NVD izveidos vienotu spermas datu banku Latvijā, kur būs vienota informācija par spermas donoriem un dzimumšūnu veiktajiem izmeklējumiem. Ārstniecības iestādes un NVD līgumos par medicīniskās apaugļošanas veikšanu būs noteikts, ka tās sniedz datus NVD par spermas donoriem, bet dienests izveidos vienotu spermas datu banku.

"Tuvākajos trīs gados ministrija apņēmusies izstrādāt vairākus svarīgus dokumentus."

Tiek lēsts, ka valsts atbalstu gadā lūgs apmēram 1100 pāri. Neauglības ārstēšanai paredzētos medikamentus iekļaus valsts kompensējamo zāļu sarakstā, un to izmaksas vidēji vienam gadījumam būs 700 latu. Plānots, ka jau 2012.gadā medikamentus saņems 50 pāri (pacienti), 2013.gadā - 30% jeb 330 pacienti, 2014.gadā - 70% jeb 770 pacienti. Tāda pati summa – 700 lati – no valsts kabatas tiks atvēlēta arī neauglības ārstēšanai paredzētajām medicīniskās apaugļošanas procedūrām/manipulācijām. Katram pārim (pacientam) būs noteikts viens ārstniecības kurss un viena medicīniskās apaugļošanas manipulācija. Iecerēts: 2012.gadā  atbalstu saņems 50 pāri (pacienti), 2013.gadā - 25% jeb 275 pacienti, 2014.gadā - 60% jeb 660 pacienti.

Arī neauglības ārstēšanas diagnostiskos izmeklējumus iekļaus valsts apmaksātajos pakalpojumos. Neauglības diagnos­tis­ko izmeklējumu izmaksas vidēji ir 4,50 latu, katram pārim plānoti divi izmeklējumi. No 2013.gada papildus tajos iekļaus arī spermogrammas izmeklējumus, lai precizētu neauglības cēloņus vīriešiem.

Laika grafiks, lai sasniegtu mērķi, ir šāds:

  • līdz 2012.gada 30.augustam jāizstrādā neauglības diagnostikas un ārstēšanas vadlīnijas;
  • valsts apmaksāto medicīniskās apaugļošanas procedūru/manipulāciju tarifi jāizveido līdz 2012.gada 1.septembrim;
  • līdz 2012.gada 1.oktobrim jāpieņem vajadzīgie grozījumi MK 2006.gada 19.decembra noteikumos Nr.1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība";
  • līdz 2012.gada 1.novembrim paredzēta NVD līgumu slēgšana ar pakalpojumu sniedzējiem, bet medicīniskās apaugļošanas procedūras/manipulācijas pacientiem sāksies 2012.gada 1.decembrī;
  • līdz 2014.gada 30.decembrim jāsagatavo informatīvais ziņojums par padarīto saistībā ar neauglības ārstēšanas, arī medicīniskās apaugļošanas iekļaušanu valsts apmaksātajos pakalpojumos.

Ne tikai Veselības ministrijas rūpes

Plānā ietverta arī citu sektoru iesaiste bērna un mātes veselības kompleksai un valstiskai risināšanai. Piemēram, iecerēts pilnveidot mācību priekšmetu programmu paraugus, lai uzlabotu  veselības, sporta izglītības un cilvēkdrošības jautājumu apguvi pirmsskolas izglītībā, pamatizglītībā un vidējā izglītībā. Šai jomā darbs būs Izglītības un zinātnes ministrijai.

Sadarbojoties ar NVO un pašvaldībām, ministrija plāno pilnveidot jauniešu zināšanas par veselīga dzīvesveida, seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem jauniešu neformālās izglītības programmu ietvaros. Tāpat ir paredzēts izglītot jaunos vecākus par vardarbības ģimenē novēršanu un atbalsta iespējām, kā arī veicināt sabiedrības izpratni par vardarbības ģimenē novēršanas iespējām un izdot informatīvu materiālu jaunajiem vecākiem par bērna veselību (arī par vardarbības ģimenē novēršanu un atbalsta iespējām).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI