SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. augustā, 2011
Lasīšanai: 11 minūtes
2
2

Budžeta iestādēm saziņai ar sabiedrību jāpublisko plašāka informācija

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministrijas mājaslapas apmeklētājiem lielākā interese ir nevis par ierēdņu algām, bet ES fondu atbalsta programmām.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par iestāžu mājaslapās ievietoto informāciju paplašina sabiedrībai pieejamo informācijas daudzumu, tostarp ar ziņām par iestādes tāmi valsts budžeta programmu un apakšprogrammu griezumā.

Pirms četriem gadiem pieņemtie MK noteikumi Nr. 171 „Kārtība, kādā iestādes ievieto informāciju internetā” ir grozīti vairākas reizes. Lielāko interesi sabiedrībā izraisīja pirms gada noteiktais obligātais pienākums regulāri publiskot atalgojumu. Pašreiz pieejamā aktuālākā informācija ir valsts iestādēs jūnijā izmaksātās algas. Ministriju pārstāvji atzīst, ka interese par atalgojumu vairs nav tik sakāpināta kā sākotnēji.

Ministru kabineta 2. augustā pieņemtajos noteikumu grozījumos jaunā redakcijā izteikti vairāki nosacījumi. Piemēram, precizēts, ka sadaļa „Kontakti” pieejama no iestādes mājaslapas sākuma lapas. Līdz šim ne visās ministrijās „Kontakti” pamanāmi uzreiz. Šajā sadaļā ir jānorāda ne tikai e-pasta adrese, tālruņa numurs, bet arī iestādes darba laiks, kas gan bija jānorāda arī līdz šim, tikai tik precīzi nepasakot, kurā sadaļā šī informācija liekama. Informācija par apmeklētāju pieņemšanas kārtību papildināta ar prasību norādīt konkrētas amatpersonas un to pieņemšanas laikus.

Noteikumi līdz šim paredzēja, ka jābūt publiskotai iestādes struktūrvienību amatpersonu kontaktinformācijai (amats, vārds, uzvārds, tālruņa numurs un e-pasts), turpmāk tas attieksies arī uz darbiniekiem. Taču detalizēta kontaktinformācija nebūs jānorāda valsts drošības iestādēm, kā arī iestāžu amatpersonām, kuras veic operatīvas darbības pasākumus un speciālās izmeklēšanas darbības.

Sadaļā „Budžets” – arī iestādes naudas lietas

Noteikumu nodaļas „Mājas lapas saturs” sadaļā „Budžets” līdz šim bija noteikts informēt par iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksai aprēķināto summu. Šī sadaļa papildināta, paredzot, ka tajā ievieto arī iestāžu aktuālās tāmes valsts budžeta programmu un apakšprogrammu detalizācijas līmenī kārtējam gadam. Informācija iestādei būs jāpubli­cē 10 darbdienu laikā pēc tāmes apstiprināšanas vai precizēšanas.

Sākotnēji normatīvā dokumenta projektā bija ierosināts publicēt plašāku informāciju par iestāžu tāmēm. Pēc vairāku ministriju priekšlikumiem šī prasība tika koriģēta. Kultūras ministrija ierosināja iestādes mājaslapā ievietot tikai kārtējā gada sākotnējo tāmi un gada beigās precizēto tāmi, izņemot Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības projektu un pasākumu īstenošanas tāmes. Satiksmes ministrija iebildumā norādīja, ka, publicējot visas, piemēram, Eiropas Savienības finansēto projektu apstiprinātās tāmes, iestādes interneta mājaslapā tiks ievietota milzīga apjoma detalizēta informācija, kas dublēsies ar valsts budžeta likumu kārtējam gadam, Valsts kases mājaslapā ievietotajiem iestāžu pārskatiem, kā arī Finanšu ministrijas analītiskajiem kopsavilkumiem par budžeta izpildi.

Noteikumu izstrādes procesā vairākkārt ir uzsvērts, ka tā tiks nodrošināta valsts budžeta naudas plānotā izlietojuma caurskatāmība un sabiedrībai būs pieejamāka informācija par valsts iestāžu izdevumiem saskaņā ar valsts budžeta likumu.

Noteikumos papildināti arī tehniskie nosacījumi.

Pievieno arī savu vērtību

Informācijas ievietošanas kārtības vispārējās prasības iestādēm paredz, ka mājaslapai jābūt ērti pārlūkojamai.

Iestāžu mājaslapas pēc satura izkārtojuma ir atšķirīgas. Ir arī tādas, kas prasa gana radošu pieeju, lai lapā atrastu vajadzīgo informāciju. Interpretētas arī MK noteikumos Nr. 171 paredzētās norādes, zem kāda nosaukuma jāievieto dati, piemēram, noteikumos paredzēta sadaļa „Budžets”. Iestādes šo sadaļu variē plašā diapazonā: informācija par budžeta izlietojumu, informācija par ministrijas izdevumiem un tamlīdzīgi.

Arī iestāžu mājaslapās izmaksātā atalgojuma informācija grupēta atšķirīgā formā. Atalgojuma saraksti tiek ievietoti, darbiniekus sarindojot dažādi – pēc alfabēta atbilstoši vārdam; citur pēc uzvārda; dažviet pēc amatiem vai vēl citādi.

"Tiks nodrošināta valsts budžeta līdzekļu plānotā izlietojuma caurskatāmība."

Ministriju pārstāvji LV portālam norāda, ka MK noteikumos Nr. 171 ir noteikts publicējamās informācijas apjoms, taču nav noteikta vienota forma. Ekonomikas ministrija amatpersonām izmaksāto atalgojumu apkopo Excel tabulā alfabētiskā secībā pēc amatpersonas uzvārda. Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) mājaslapā darbinieku algu sarakstu kārto alfabētiskā secībā pēc uzvārda. Zemkopības ministrijā paskaidroja, ka algu saraksts tiek automātiski ģenerēts no grāmatvedības sistēmas datubāzes.

Noteikumos prasīts, lai mājaslapā ir īss apraksts par vadītāju. Ir iestādes, kas īpaši izceļ savu vadītāju, iespējams, nereti šāds neformālisms ir pārmēru.

Daudzas valsts iestādes, arī ministrijas, mājaslapās ievieto aptaujas par aktuāliem jautājumiem.

Ministriju speciālisti – par savām mājaslapām un apmeklētājiem

Saistībā ar grozījumiem MK 2007. gada 6. marta noteikumos Nr.171 „Kārtība, kādā iestādes ievieto informāciju internetā” LV portāls interesējās par ministriju pieredzi šo pienākumu izpildē, lūdzot atbildēt uz vairākiem jautājumiem: Kuras informācijas sadaļas mājaslapā ir visbiežāk apmeklētās? Cik bieži tiek apmeklēta ministrijas budžeta sadaļa, un kāda ir sabiedrības interese par valsts iestādēs strādājošo algām? Cik bieži līdz šim MK noteikumos paredzētā informācija ir jāatjauno, lai tā būtu aktuāla un atbilstoša MK noteikumos prasītajam?

Ekonomikas ministrijas mājaslapas sadaļā „Budžets” informāciju publicē Sabiedrisko attiecību nodaļu. Tās vadītāja Evita Urpena stāsta:

– Ekonomikas ministrijas mājaslapu mēnesī apmeklē aptuveni 60 000–70 000 unikālie apmeklētāji (vasaras mēnešos ir mazāk).

Sabiedrisko attiecību nodaļa divas reizes gadā apkopo mājaslapas unikālo apmeklētāju statistiku un veic analīzi, sniedzot kolēģiem ieteikumus tās satura pilnveidošanai.

Apmeklētākā sadaļa mūsu mājaslapā ir „ES fondi”, kurā publicēta informācija par atbalsta programmām – apmeklētāju skaits svārstās no 20 000 līdz 25 000 mēnesī.

Vēl starp apmeklētākajām jāmin sadaļas „Eiropas Savienība” – aptuveni 20 000 apmeklētāju mēnesī; „Būvniecība” – ap 10 000 apmeklētāju mēnesī; „Enerģētika” un „Ārējā tirdzniecība” – aptuveni 5000 apmeklētāju mēnesī (katrā no tām); un „Mājokļi” – ap 3000–4000 apmeklētāju mēnesī.

Sadaļas „Budžets” apmeklētāju skaits svārstās no 300 līdz 500 apmeklētājiem mēnesī. Salīdzinot ar citu sadaļu apmeklējuma datiem, sadaļas „Budžets” apmeklētāju skaits nav liels. Var secināt, ka sabiedrību, t.i., EM mājaslapas auditoriju, daudzkārt vairāk interesē informācija par valsts un ES atbalsta programmām, eksporta iespējām un starpvalstu ekonomiskajām attiecībām, kā arī par dažādiem specifiskiem nozaru jautājumiem.

Mājaslapā publicētai informācijai ir pastāvīgi jābūt aktuālai. Attiecībā uz sadaļā „Budžets” publicējamo informāciju MK noteikumos ir īpaši atrunāts informācijas atjaunošanas biežums katram punktam atsevišķi. Informācija par amatpersonu atalgojumu tiek aktualizēta reizi mēnesī, informācija par budžetu tiek atjaunota pēc nepieciešamības.

VARAM mājaslapā informāciju administrē Sabiedrības informēšanas nodaļa. Nodaļas vecākā referente Linda Tilta paskaidro:

– Visbiežāk tiek apmeklēta VARAM mājaslapas sākumlapa, kurā ir atrodamas ministrijas aktualitātes. Tāpat tiek apmeklētas arī norādes par darbinieku kontaktinformāciju un Klimatu pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) projektu sadaļa.

Sabiedrības interese par ministrijas budžeta sadaļu ir nemainīga, aptuveni 500 apmeklētāji mēnesī. No 3. jūlija līdz 2. augustam šo sadaļu apmeklēja ap 330 apmeklētājiem. Diemžēl mājaslapā nav iespējams identificēt atsevišķu apmeklējumu skaitu tikai algas sarakstam.

Informācija VARAM mājaslapā tiek aktualizēta katru dienu.

Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapas saturu sadarbībā ar pastāvīgajām struktūrvienībām uztur un pārrauga Komunikācijas nodaļa, kas nodrošina informācijas ievietošanu mājaslapā. Tās speciālisti informē:

– Visbiežāk apmeklētās IZM mājaslapas sadaļas pagājušā gada laikā (no 02.08.2010. līdz 08.02.2011.) ir: Kontakti; Nozares politika – Izglītība; Pedagogiem; Normatīvie akti – Ministru kabineta noteikumi – Vispārējā izglītība; Normatīvie akti – Ministru kabineta noteikumi un Saites.

Sadaļas „Budžets” informācija par amatpersonām izmaksāto atalgojumu pagājušā mēneša laikā vidēji tika apskatīta 12 reizes dienā, vidējais IZM mājaslapas apskatīto lapu skaits pagājušā mēneša laikā pārsniedz 4 tūkstošus dienā.

"Noteikumos prasīts, lai mājaslapā ir īss apraksts par vadītāju."

IZM mājaslapa ir ļoti apjomīga, tajā tiek publicēta aktuālā informācija par izglītības, zinātnes, sporta, jaunatnes un valsts valodas nozarēm, tādēļ informācija mājaslapā tiek atjaunota katru dienu.

Zemkopības ministrijas mājaslapā informāciju ievieto mājaslapas administrators.

Budžeta un finanšu departamenta Administratīvo resursu un informācijas tehnoloģiju pārvaldības nodaļas vecākais referents Armands Šmits komentē:

– Visbiežāk ministrijas mājaslapā jūlijā ir skatīta ministrijas kontaktinformācija, otra apmeklētākā sadaļa ir ministrijas darba piedāvājumi, trešajā vietā ir sadaļa „Pārtikas nozaru labas higiēnas prakses vadlīnijas”.

Interese par budžeta sadaļu un strādājošo algām pakāpeniski, bet stabili samazinās ar katru mēnesi – salīdzinājumā ar janvāri unikālo apmeklējumu skaits jūlijā ir bijis par ~50% mazāks (190 pret 360).

Budžeta tāmes tiek atjaunotas katru ceturksni.

Labklājības ministrijas mājaslapu administrē mājaslapas administrators. Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče informē:

– Visbiežāk apmeklētās informācijas sadaļas ir par profesiju klasifikatoru, informācija vecākiem, kā arī citas tematiskās sadaļas (darbiniekiem, darba devējiem, darba meklētājiem, senioriem, cilvēkiem ar invaliditāti).

Sadaļa par strādājošo algām nav bieži apmeklēta. Lielākais apmeklētāju skaits dienas laikā pēdējā pusgada laikā ir 20, bet ir dienas, kad šī sadaļa vispār netiek

apmeklēta.

Informācija ir jāatjauno katru dienu.

Satiksmes ministrijas mājaslapu administrē Komunikācijas nodaļas darbinieki. Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Svikliņa skaidro:

– Desmit apmeklētākās sadaļas pēdējā pusgada laikā dilstošā secībā: aktualitātes; ministrijas vispārējais apraksts; kontakti; informācija par nozarēm; vakances; „meklētājs”, „Jautājiet–mēs atbildēsim”, investīcijas 2007.-2013. gada programmēšanas periods; vispārīga informācija angļu valodā; arhīvs.

Budžeta apakšsadaļai nav pieejama statistika par apmeklējumu. Taču, visticamāk, interese bija lielāka brīdī, kad šos noteikumu grozījumus ieviesa. Mūsuprāt, pašlaik interese ir mazinājusies. Datu, kas to apliecina, gan nav.

MK noteikumi pamatā nenosaka konkrētus termiņus un informācijas atjaunošanas biežumu, izņemot atsevišķos gadījumos (piemēram, informācija par atalgojumu jāievieto līdz katra mēneša 15. datumam, savukārt informācija par tāmēm būs jāpublicē 10 dienu laikā utt.) Informācijai mājaslapā jābūt aktuālai, atbilstoši jaunākajām izmaiņām, piemēram, politikas plānošanas dokumenti, ja tajos netiek veikti grozījumi, ir aktuāli līdz to termiņa beigām (piemēram, Transporta attīstības pamatnostādnes 2007.-2013. gadam), savukārt informācija par atalgojumu jāatjauno reizi mēnesī, bet informācija par ministrijas vakancēm tiek ievietota, tiklīdz tā ir parādījusies.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI