NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. februārī, 2011
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Labklājība
4
23
4
23

Darba likums ar komentāriem – katram darbiniekam, darba devējam un juristam

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

"Darba likums ar komentāriem" bez maksas pieejams gan drukātā, gan elektroniskā formātā. Grāmatu ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu izdevusi Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.

Zvērinātu advokātu biroja “BDO Zelmenis & Liberte” sagatavotā grāmata izdota ar ESF projekta "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos" atbalstu.

Grāmatā atrodami plaši komentāri katram Darba likuma pantam, iekļaujot Latvijas un Eiropas tiesu praksi un judikatūru, kā arī atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām. "Grāmata ir īstajā laikā un vietā, jo darba tiesību pārkāpumu skaits ir ļoti liels, un mūsdienu situācijai atbilstoša juridiskā literatūra darba tiesībās bija ļoti nepieciešama. Grāmata būs noderīga ikvienam - gan darbiniekam, gan praktizējošam juristam," saka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības darba tiesību konsultants Kaspars Rācenājs.

"Valsts darba inspekcijā saņemto darbinieku sūdzību skaits ataino ekonomisko situāciju valstī."

Problēmas darba tiesiskajos jautājumos apliecina arī Valsts darba inspekcijas informācija: 2010. gadā saņemtas 4446 sūdzības par darba tiesiskajām attiecībām. Visvairāk sūdzību saņemts par darba samaksu – 2549, par atlaišanu - 712. Savukārt Tiesu administrācijas informācija liecina, ka 2010. gadā tiesās pirmajā instancē izskatīti vairāk nekā 1400 darba strīdi.

Kā stāsta Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas vadītāja Mārīte Noriņa, Valsts darba inspekcijā saņemto darbinieku sūdzību skaits ataino ekonomisko situāciju valstī. Iesniegumu skaita maksimumu inspekcija piedzīvoja 2009. gadā, kad strauji samazinājās uzņēmumu skaits, darbiniekus atlaida, neizmaksāja algas. 2010. gadā stāvoklis darba tiesību pārkāpumu ziņā mazliet uzlabojās. „Pašlaik esam tādā situācijā, kādā bijām 2008. gadā,” teic M. Noriņa.

Tiesu prakse, ne viedokļi

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektore Velga Slaidiņa jauno izdevumu vērtē kā labāko Darba likuma komentāru grāmatu. Viņa atzīst, ka darba tiesības slikti pārzina ne tikai darbinieki un darba devēji, bet arī juristi. Viens no iemesliem – nav mācību grāmatu. V. Slaidiņa tomēr neslēpj arī kritiku: viņasprāt, Darba likuma komentāru autori par strīdīgajām tēmām varēja sniegt arī savus komentārus, ne tikai izmantot tiesu praksi un judikatūru.

"Darba tiesības slikti pārzina ne tikai darbinieki un darba devēji, bet arī juristi. Viens no iemesliem – nav mācību grāmatu."

Toties Rīgas apgabaltiesas tiesnese Lelde Grauda šai kritikai nepievienojas, uzsvērdama: tieši tas, ka grāmatā ir atspoguļota tiesu prakse, nevis izteikts kāds konkrēts viedoklis, ir pozitīvi. Pretējā gadījumā var izveidoties situācija, ka cilvēks, izlasot likuma komentārus, var jurista viedokli uztvert kā vienīgo patiesību un pēc tam tiesā secināt, ka tā nebūt nav.

Grāmata "Darba likums ar komentāriem" elektroniskajā formātā bez maksas pieejama LBAS mājaslapā, savukārt drukātus grāmatas eksemplārus plānots sadalīt arodbiedrības biedriem, tiesnešiem, kas visbiežāk izskata strīdus, saistītus ar darba attiecībām, kā arī studentiem.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI