NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. maijā, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ekonomika
2
2

Sējējs atkal tvēris sētuvi

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada sējējs ir sētuvi tvēris, tā jāpiepilda ar viskvalitatīvākajiem graudiem.

FOTO: www.fantes.com

Šogad jau 21. reizi konkurss „Sējējs 2010” aicina lauksaimnieku sabiedrību izvērtēt savus uzņēmīgākos un zinošākos cilvēkus. Pretendentu pieteikšanai atvēlēts īss laiks – jūnija pirmās trīs nedēļas (atkarībā no konkursa grupas), vienīgi nominācijā par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā – laiks līdz 31. jūlijam. Tātad šā gada sējējs ir sētuvi tvēris, nu tā gana ātri jāpiepilda ar viskvalitatīvākajiem graudiem.

Prēmiju “Sējējs” lauksaimnieku biedrības nodibināja 1989. gadā, un tā tika pasniegta labākajiem aroda pratējiem līdz 1992. gadam. Tad vienu gadu – 1993. gadā – konkurss nenotika. Bet jau 1994. gadā konkurss tika atjaunots, un nu tiek rīkots gadskārtēji. Laureāta gods Latvijas lauku ļaudīm ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem apbalvojumiem.

Konkursa dalībniekus šogad konkursam „Sējējs 2010” var pieteikt sešās grupās:

  • lauksaimnieciskā ražošana (augkopība un lopkopība),
  • saimniekošana laukos (augkopība, lopkopība un netradicionālā lauksaimniecība),
  • ģimene lauku sētā,
  • lauksaimnieku kooperācija,
  • veiksmīgais jaunais zemnieks,
  • rītdienas sējējs – mazpulks.

Jau tradicionāli tiks piešķirta arī balva par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā.

Vai nu uzņēmums, vai ģimene

Par konkursa dalībnieku grupā “Lauksaimnieciskā ražošana” un “Saimniekošana laukos” var būt juridiska persona. Nominācijā „Lauksaimnieciskā ražošana” vērtēs liekākās augkopības un lopkopības saimniecības. Nosacīti mazākas augkopības, lopkopības un netradicionālās lauksaimniecības saimniecības nolemts vērtēt grupā „Saimniekošana laukos”.

Par konkursa dalībnieku grupā „Ģimene lauku sētā” var būt vienas ģimenes apsaimniekota lauku saimniecība, kas veic pastāvīgu saimniecisko darbību un ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātāja. Bet par konkursa dalībnieku grupā „Lauksaimnieku kooperācija” var būt lauksaimnieku pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība.

"Konkursa „Sējējs” laureāta gods Latvijas lauku ļaudīm kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem apbalvojumiem."

Pieteikumi dalībai šajās četrās konkursa grupās jāiesniedz rakstiski Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rajonu lauku attīstības birojos līdz 18. jūnijam.

Kā allaž - vārds jaunajiem

Par konkursa dalībnieku grupā “Veiksmīgākais jaunais zemnieks” var būt zemnieku saimniecību īpašnieki un viņu ģimenes locekļi, kuru vecums nepārsniedz 40 gadus, kuriem ir atbilstoša izglītība un kuru darbība saistīta ar lauksaimniecisko ražošanu un vides sakārtošanu. Šajā grupā pieteikumi rakstiski jāiesniedz biedrībā „Latvijas Jauno Zemnieku klubs” Jelgavā, Dobeles ielā 41A, LV-3001 līdz 2010. gada 18. jūnijam.

Par konkursa dalībnieku grupā “Rītdienas sējējs - mazpulks” var būt biedrības “Latvijas Mazpulki” mazpulki, kuri aktīvi darbojas biedrībā ne mazāk kā piecus gadus, kvalitatīvi īsteno mazpulcēnu individuālos projektus un savā pagastā īstenojuši grupas projektus kādā no mazpulku darbības nozarēm. Pieteikumi šajā grupā rakstiski jāiesniedz biedrībā „Latvijas Mazpulki” Rīgā, Ezermalas ielā 24/26, LV-1014 līdz 2010. gada 2. jūnijam.

"Ceturto gadu tiks pasniegta balva par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā."

Pretendentus visās iepriekšminētajās grupas var izvirzīt LLKC, pašvaldības, lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas, biedrība „Latvijas Mazpulki”, Latvijas Agronomu biedrība, kā arī pats pretendents.

Svarīgi! Grupās “Lauksaimnieciskā ražošana”, “Saimniekošana laukos”, “Ģimene lauku sētā”, “Lauksaimnieku kooperācija” un „Veiksmīgais jaunais zemnieks” var piedalīties pretendenti, kuri pēdējā gada laikā nav administratīvi sodīti par pārkāpumiem savas profesionālās darbības jomā, kā arī par vides prasību neievērošanu, kuru apsaimniekotajās zemes platībās nav dedzināta kūla un kuru apsaimniekotajās zemes platībās nav pieļauta latvāņu izplatība.

Pieredze un ieguldījums - nozīmīgs

Jau ceturto gadu tiks pasniegta balva par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā. Par konkursa dalībnieku grupā „Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā” var būt personas, kuras devušas izcilu ieguldījumu lauksaimniecības nozares attīstībā. Pretendentus šai nominācijai var izvirzīt ZM un tās padotībā esošās iestādes, lauksaimnieku sabiedriskās organizācijas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija. Pretendenti rakstiski jāpiesaka līdz 31. jūlijam ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā, Republikas laukumā 2, 23. stāvā, 2302. kabinetā.

Lielā balle septembra nogalē!

Visu un šo grupu dalībniekus ZM izveidotas komisijas sadarbībā ar LLKC filiāļu pārstāvjiem šogad vērtēs tikai vienā kārtā. Vērtēšanas rezultāti iesniedzami ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā.

Katrā konkursa grupā būs noteikts tikai viens laureāts, kurš saņems sudraba medaļu, diplomu un balvu vai subsīdiju. Pārējie konkursā vērtētie dalībnieki saņems diplomu un balvu vai subsīdiju. Konkursa balvu fonda veidošanā aicinātas piedalīties iestādes, organizācijas, uzņēmumi un arī privātpersonas.

"Katrā konkursa grupā būs noteikts tikai viens laureāts. "

Konkursa dalībniekus godina konkursa noslēguma pasākumā 2010. gada 24. septembrī Rīgas pašvaldības kultūras iestādē VEF Kultūras pilī.

Iepazīties ar konkursa nolikumu un citu ar konkursu saistīto informāciju var ZM interneta mājaslapas www.zm.gov.lv sadaļā „Ministrija”/„Sējējs-2010”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI