NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
31. decembrī, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
4
4

Vecgads no dzimšanas līdz cietuma kamerai

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tie, kas jauno gadu sagaida ģimenes lokā pie šampanieša un prezidenta jaungada uzrunas, pat nenojauš, kas tajā pašā laikā notiek daudzās citās mājās...

FOTO: A.F.I

Vecgada naktī viss notiek tāpat kā citās naktīs: kamēr kādā ielā kāds smejas, citā ielā kāds raud. Kamēr kādā būdiņā apskaujas, pilī princesi nogrūž pa kāpnēm. Viss notiek arī šonakt! Nenodziest gaisma slimnīcu logos, debesīs raugās naktssargi, un uz mierīgu nakti cer glābēji. Lai jums izdevusies nakts un laimīgs Jaunais gads!

Salūts reizē ar „pirmo brēcienu”

„Kad bērniņš ir nolēmis nākt pasaulē, tad viņš to dara – tur neko atlikt nevar,” saka Balvu slimnīcas Dzemdību nodaļas vecmāte Ņina Pleša. Viņa savā 40 gadu vecmātes praksē vecgada naktī ir dežūrējusi vairākkārt, bet visspilgtāk prātā palikusi nakts pirms dažiem gadiem. Tieši pāris minūtes pēc pusnakts puika bijis klāt. Vecāki atkorķēja šampanieti. Mazuļa pirmā kliedziena fonā paukšķēja un aiz slimnīcas loga mirdzēja pilsētas svētku salūts. Vai tad tādu Jaunā gada sagaidīšanu var aizmirst?

„Ja mamma dzemdību nodaļā nonāk vecā gada nogalē, viņa parasti grib, lai mazulis pasauli ierauga jaunā gadā. Bet – notiek tā, kā notiek – dzemdības aizkavēt vai apturēt nevar. Ja mazais piedzimst pirms pusnakts, mammas mēdz lūgt, lai dzimšanu tomēr reģistrē jaunajā gadā – piecas minūtes šur vai tur, bet bērniņš par gadu jaunāks,” stāsta Ņ.Pleša.

Vai kāds šogad arī piedzims Balvos tieši vecgada naktī – kas to lai zina, bet vairākas mammas ar saviem gada nogalē dzimušajiem mazuļiem Dzemdību nodaļā sagaidīs jauno gadu. Vecmāte Inese Dadžāne zina teikt: „Par to, ka jaunais gads jāsagaida slimnīcā, mammas neskumst. Atnāk tētis, ja ir, arī brāļi un māsas, un visa ģimene ir kopā – paši vien, neviena lieka. Tādi pavisam citādi svētki, citādāk sagaidīts jaunais gads.”

Mediķiem vairāk patīkot, ja dzemdību nodaļa jaunu gadu iesāk ar puiku, jo tad soloties labs gads. Balvu slimnīcas Dzemdību nodaļā 2009. gada 1. janvārī piedzima puika. Pavisam šogad te piedzimušas 177 meitenes un 147 puikas: bijis ražīgs gads.

Mediķiem – spraiga nakts

Ārste Raita Krišjāne vecgada naktī dežūrēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālajā centrā. Viņa gadu mijā ir dežūrējusi vairākkārt un piekrīt, ka šī dežūra allaž ir citāda. Mediķi zina: šī ir viena no bīstamākajām gada naktīm, jo bieži problēmas svētkos saasinās.

Daktere Krišjāne saka: „Šajos svētkos cilvēki daudz biežāk nokļūst vietās, kur svētki beidzas nepatīkami.” Cilvēki ir skaļāki, pārgalvīgāki, vairāk pulcējas kopā klubos, kafejnīcās, dažādos pasākumos, lieto alkoholu. Un – kur alkohols, tur kautiņi, skandāli, kunga prāts un dūša. „Tie, kas jauno gadu sagaida ģimenes lokā pie šampanieša un prezidenta jaungada uzrunas, pat nenojauš, kas tajā pašā laikā notiek daudzās citās mājās... ” stāsta pieredzējusī ārste.

Daktere atceras vairākas dežūras gadu mijā. Reiz īsu mirkli pirms pusnakts ātro palīdzību izsaucis pusmūža vīrietis. Mediķi aizbraukuši. Vīrietis mitis kopmītnē un jau ilgstoši bijis draugos ar alkoholu. Tā un tā: viņam sāpot vēders un esot caureja. Mediķi jautājuši, vai tad vēders sācis sāpēt tieši šodien? Nē, nē, jau trešo dienu sāpot! Tad kāpēc tieši tagad – pusstundu pirms pusnakts – saucis ātros? Bet kāda tam nozīme, kad saukt?! Izrādās, vīrietis nemaz nezinājis, ka ir gada pēdējā diena... Jaunais gads kopā ar mediķiem viņu pārsteidza jau slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

"Mazuļa pirmā kliedziena fonā paukšķēja un aiz slimnīcas loga mirdzēja pilsētas svētku salūts."

Citā reizē daktere Krišjāne jauno gadu, himnai skanot, sagaidījusi ātrās palīdzības mašīnā. Kāds vīrietis lustīgā kompānijā iedzēris un izgājis ārā, bet vai nu no svaigā gaisa, vai liekas dzēriena lāsītes tā sagrozījies prāts, ka iekritis kupenā un tur aizsnaudies. Gādīgā kompānija devusies zudušo meklēt un tā vietā, lai viņu ienestu siltā telpā, saukusi ātros. Tieši tobrīd jau klāt bija pusnakts...

Sagaidot tūkstošgadi, daktere dežūrējusi pie Strēlnieku laukuma. Viss izskatījies mierīgi. Taču tieši pēc pusnakts pie ātrās palīdzības mašīnas pat izveidojusies rinda: viens sagriezis roku, cits pakritis, citam trāpīts ar šampanieša pudeles korķi – visas klasiskākās vecgada nakts traumas.

„Kā pēc ikvienas nakts dežūras, satiekoties ar kolēģiem, sakām: „Lai jums tikpat mierīgi kā mums!” Savukārt, ja dežūra bijusi nemierīga, mēdzam teikt: „Jūs uzvedieties godīgāk nekā mēs!” Pats galvenais, kas jāatceras svētkos: kur lieks alkohols, tur nelaime,” visiem it kā zināmo atgādina daktere Krišjāne.

Jaungada atnākšanu nosvin dienu iepriekš

Sociālās aprūpes centrā „Jelgava” pašlaik atrodas 242 pacienti ar garīga rakstura traucējumiem un hroniskām psihiskām saslimšanām. Centra iemītniekiem vecgada mijā kopīga pasākuma nebūs, jo gana svinēts jau būs līdz tam. Vecgada novakarē līdz pat desmitiem zālē varēs izlocīt kaulus diskotēkā, ja vēl būs tāda gribēšana pēc 30. decembra pasākumiem.

Šai datumā kultūras un izklaides programma bija piemērota katrai gaumei. No rīta katrā istabiņā ar dāvanām nāca Rūķis un Salatēvs, bet iemītnieki skaitīja dzejoļus un dziedāja dziesmas. Ap pusdienlaiku draugi no Valgundes rādīja līnijdejas, ko kuplināja arī vēderdeju paraugdemonstrējumi. Skatītājus priecēja arī centra darbinieku dziesmas un pašu sagatavota izrāde „Visskaistākā egle”. Kā katru gada nogali, arī šogad centra iemītnieki saņem atzinības rakstus par cītīgu darbošanos pulciņos un iesaistīšanos kultūras dzīvē, bet uzslavas rakstus pasniedz tiem, kam izdevies visglītāk izdekorēt savu istabiņu.

"Kāpēc tieši tagad – pusstundu pirms pusnakts saucat ātros? – Kāda tam nozīme, kad saukt?!"

Kā stāsta centra kultūras dzīves „mamma” Inta Ķince, visi jauno gadu gaida ar prieku: „Viņiem patiešām nav tādu problēmu kā mums! Turklāt gada nogalē mums ir vēl vairāk draugu nekā citkārt: brauc viesi ar koncertiem un dāvanām, un neviens nepaliek bešā. Nupat bija arī māsas Legzdiņas no Dobeles ar savu sirsnīgo koncertu, tāpēc jauno gadu gaidām optimisma pilni.”

Kārtaina torte un klusums

Pusmūža slieksnim krietnu soli pārspērušais Slaviks divdesmit jaunos gadus ir sagaidījis aiz cietuma restēm. Garākajā ieslodzījuma reizē viņš nebrīvē svinējis deviņus jaunos gadus pēc kārtas. Tieši pēdējais palicis prātā visvairāk: „Tas bija garākais ieslodzījuma laiks, zināju, ka jau pēc pāris mēnešiem – pavasarī – varēšu doties prom, tāpēc tas Jaunais gads bija jāgaida ilgi. Bet sagaidīju.” Ieslodzītajiem kamerā egles nav. Nevar viendien apvilkt siltākus zābakus un aizbrist līdz mežam. „Bet Jauno gadu gaida, kā tad ne! Tāpat, kā gaida ieslodzījuma beigas, gaida arī Jauno gadu un tam laikus gatavojas,” stāsta Slaviks.

"Margarīnu saberž ar cukuru un liek kārtām ar rupjmaizi un laikus saglabātiem cepumiem. Tā izdodas kolosāla torte – viena kārta gaiša kā biskvīts, otra brūna kā šokolādes kūka."

 Viņam nav aizmirsušies ar savu „cietuma ģimeni” – kameras biedriem – kopīgi svinētie svētki. Gatavojuši kārtaino torti: margarīnu saberž ar cukuru un liek kārtām ar rupjmaizi un laikus saglabātiem cepumiem. Tā izdodas kolosāla torte – viena kārta gaiša kā biskvīts, otra brūna kā šokolādes kūka. Kam kāda konfekte aiztaupīta, kam tēja, kam kafija – saliek visi iekrājumus kopīgā svētku mielastā, dod krūzi no rokas rokā un gaida Jauno gadu. Vēlējumus gan viens otram nesakot. „Neatceros, ka cits citam būtu kaut ko vēlējuši, drīzāk klusējam un novēlam ko paši sev,” teic Slaviks.

Ja cietuma kamera ir piemērotā vietā, pa logu var redzēt svētku salūta fragmentu. Otrā pusē dzīvojošie redz to pašu tumsu, ko parasti. Visiem ir pieticis laika gatavoties, un, ja paveicies un nav slinkots, ir izlietas parafīna sveces. Arī tuviniekiem nosūtīti apsveikumi. Tos var iegādāt pie vietējiem māksliniekiem, kas darbam var veltīt nesalīdzināmi vairāk laika kā brīvībā.

„Grūtāk cietumā ir tiem, kam nav neviena, kas atbalsta. Domāju, ka arī cietumā agrāk bija vieglāk. Ja kādam bija vajadzīga palīdzība, allaž biedri bija gatavi to sniegt. Tagad arī cietumā vairāk jāpaļaujas pašam uz sevi,” spriež Slaviks.

Viņš pats, pateicoties labai sievietei, gadiem ir brīvībā, un tagad arī viņam ir pilnīgi citādi svētki. Aizgājis uz mežu pēc egles, izrotājuši. Cita lieta! Laimīgu Jauno gadu!

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI